Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λευκός καπνός βγήκε από τη... Σοφοκλέους!

Τον σχηματισμό κυβέρνησης φαίνεται να προεξοφλεί το ΧΑ εν μέσω σχετικών σεναρίων. Αύξηση τζίρου, κέρδη 4,2% για τον ΓΔ με τραπεζική υπεραπόδοση. Άνοδος άνω του 10% για Alpha, ETE, EFG, ΚΥΠΡ, ΜΙG, ΠΕΙΡ.

Ομολογουμένως εντυπωσιακή αντίδραση, υψηλότατου ρίσκου, στον απόηχο διαρροών και εκτιμήσεων, όσον αφορά τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις.

Μόλις χθες, μεταξύ άλλων, η στήλη ανέφερε πως “η Αγορά λόγω της υπερπώλησης μπορεί να κάνει απότομες αντιδράσεις που όμως δεν αλλάζουν τη πτωτική τάση που παραμένει κυρίαρχη εδώ και καιρό”.

Σε αυτό το φαινόμενο έγιναν σήμερα μάρτυρες όσοι έχουν απομείνει να παρακολουθούν τα δρώμενα στο ταμπλώ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με τους περισσότερους επαγγελματίες του χώρου να μην μπορούν να εξηγήσουν την επιθετική συμπεριφορά (έστω και χαμηλού κόστους) των αγοραστών, σε απόλυτα επιλεγμένους τίτλους του 20αρη και σαφώς λιγότερους σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Τα σενάρια επί χάρτου πολλά, με άλλο να αναφέρεται σε πιθανό Κυβερνητικό σχήμα με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και άλλο στο απόλυτο πολιτικό αδιέξοδο, κάτι που θα επιταχύνει την προσφυγή στις κάλπες και η οποία θα αναδείξει διαφορετικούς συσχετισμούς πολιτικών δυνάμεων οι οποίοι θα μπορούν να σχηματίσουν Κυβέρνηση Συνασπισμού.

Υπάρχει και μία τρίτη εξήγηση που προκύπτει από την είδηση σύμφωνα με την οποία η Κεντρική Τράπεζα της Χώρας, Bundesbank και μάλιστα δια στόματος του ιδίου του πρόεδρου της δήλωσε πως δεν θα υπήρχε αντίρρηση από την πλευρά της Γερμανίας σε μια μικρού βεληνεκούς πληθωριστική τακτική στο ευρώ, κατά τη διάρκεια “off the record” επαφής με δημοσιογράφους και βέβαια δεδομένης της μέχρι τώρα στάσης των Γερμανών στο συγκεκριμένο “καυτό” ζήτημα, η πληροφορία δεν μπορεί παρά να μην χαρακτηριστεί ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς δημιούργησε συνειρμούς ακόμα και για πιο χαλαρή στάση του Γερμανικού άξονα στην ζητούμενη έκδοση Ευρωομολόγου, όμως κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε ούτε από την εικόνα των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, ούτε από την κίνηση του ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση η σημερινή εικόνα της Αγοράς δεν υποστηρίζεται από την τρέχουσα ειδησεογραφία και κρίνεται ιδιαίτερα υψηλού ρίσκου, καθώς είναι βέβαιο ότι αν δεν επιβεβαιωθούν τα σενάρια, η Αγορά θα επιστρέψει τα σημερινά κέρδη βίαια και εντόκως (!)

Όμως επειδή “εκεί που τελειώνει η λογική ξεκινούν οι Αγορές”, αξίζει να δούμε τι πρέπει να συμβεί προκειμένου Δείκτες και επιμέρους Δεικτοβαρείς τίτλοι να εξέλθουν από το βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι και το μόνο βέβαιο είναι ότι πρέπει να διανυθεί σημαντικότατη απόσταση.

Έτσι ο Γενικός Δείκτης βγαίνει από το βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι, μόνο με συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 740 – 750 μονάδων, ο FTSE με κλεισίματα υψηλότερα των 300 μονάδων και ο Τραπεζικός δείκτης με κλεισίματα υψηλότερα των 350 μονάδων.

Στην περίπτωση της Εθνικής, σήμερα ο τίτλος έδωσε ένα πρώτο ζητούμενο που ήταν η κίνηση υψηλότερα των 1,60 ευρώ (ενδοσυνεδριακά έφθασε μέχρι τα 1,65 ευρώ), όμως έκλεισε σχετικά χαμηλότερα. Πάντως, μόνο κλεισίματα υψηλότερα από τα 2,10 ευρώ θα σηματοδοτήσουν την σίγουρη έξοδο από το βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι.

Η Alpha Bank για να αρχίσει και πάλι να “αναπνέει” χρειάζεται κίνηση υψηλότερα των 0,89 ευρώ, ενώ η αλλαγή τάσης σηματοδοτείται μόνο με κλεισίματα υψηλότερα των 1,30 ευρώ.

Η Eurobank έδωσε ένα πρώτο ζητούμενο που ήταν η επιστροφή υψηλότερα των 0,50 ευρώ, όμως κάθε κίνηση που θα δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 0,80 ευρώ, μόνο σαν τεχνικού χαρακτήρα θα πρέπει να εκλαμβάνεται.

Για όσους επιμένουν σε Τραπεζικές τοποθετήσεις και όχι στο ημερήσιο trading, αξίζει υπενθύμισης ότι τα δύσκολα για τον κλάδο είναι μπροστά και σίγουρα δεν αφορούν μόνο τους όρους ανακεφαλαιοποίησης.

Με πρόχειρους υπολογισμούς φαίνεται ότι οι τιμές διάθεσης των νέων μετοχών στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου θα είναι τόσο χαμηλές, που ακόμη και για να καλύψουν οι Τράπεζες μόνο το 10% των κεφαλαιακών τους αναγκών με διάθεση μετοχών στους ιδιώτες μετόχους τους, θα χρειασθεί να εκδώσουν μετοχές που αντιστοιχούν στο διπλάσιο ή το τριπλάσιο του σημερινού αριθμού.

Αν σε αυτές τις νέες μετοχές προστεθεί ο πολλαπλάσιος αριθμός νέων μετοχών, που θα εκδοθούν υπέρ του ΤΧΣ (και οι οποίες κάποια στιγμή θα πρέπει να αγοραστούν για να μην προχωρήσουν οι διαδικασίες Κρατικοποίησης), γίνεται φανερό ότι ο αριθμός των νέων μετοχών που θα κυκλοφορούν συνολικά θα φθάσει να μετριέται σε πολλά δισεκατομμύρια, αναγκάζοντας σε εσπευσμένα reverse splits.

Εντυπωσιασμένοι αλλά απόλυτα συγκρατημένοι δηλώνουν οι περισσότεροι αναλυτές, τονίζοντας ότι η σημερινή αντίδραση ίσως ήταν και ευκαιρία κλεισίματος βραχυπρόθεσμων θέσεων.

Συστήνουν στάση αναμονής και αποφυγή ανάληψης εκτεταμένου ρίσκου, εκτιμώντας ότι αποτελούν βασικές διαχειριστικές προτεραιότητες όσο η πολιτική κατάσταση της Χώρας παραμένει ρευστή.

Από εκεί και πέρα, ασφαλώς και η εικόνα της εγχώριας οικονομίας δεν αφήνει ούτε χαραμάδα συγκρατημένης αισιοδοξίας, καθώς συνεχίστηκε η άνοδος της ανεργίας στην Ελλάδα, η οποία τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκε στο 21,7%, από 21,3% τον Ιανουάριο. Σύμφωνα, ωστόσο, με τα μη εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία, το ποσοστό της ανεργίας πλησιάζει το 23%. Το σύνολο των απασχολουµένων κατά τον Φεβρουάριο του 2012 εκτιµάται ότι ανήλθε σε 3.872.243 άτοµα.

Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.070.724 άτοµα, ενώ ο οικονοµικά µη ενεργός πληθυσµός ανήλθε σε 3.358.785 άτοµα. Σύμφωνα με τα μη εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία, ο αριθμός των ανέργων εκτιμάται ότι πλησιάζει το 1,110 εκατ. άτομα.

Ρηξικέλευθη, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελευταία έκθεση της Citigroup προς τους πελάτες της, όπου ουσιαστικά καλεί τις Κεντρικές Τράπεζες σε ΗΠΑ, Ευρωζώνη, Ιαπωνία και Βρετανία “να προσπαθήσουν τα πάντα» ώστε να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη”. Στο έγγραφο που υπογράφει ο επικεφαλής της Cιti, Willem Buiter, αναφέρεται ένα σχέδιο τριών σημείων:

Πρώτον, τα επιτόκια μειώνονται μέχρι το μηδέν κυρίως στη Βρετανία και στην Eυρωζώνη, όπου το κόστος του χρήματος απέχει ακόμη πολύ από το απόλυτο μηδέν. Δεύτερον, “πιο εφευρετικές μορφές” ποσοτικής χαλάρωσης για τη στήριξη και άλλων τίτλων πέρα από τα Κρατικά ομόλογα. Και τρίτον, να ρίξουν οι Αρχές “λεφτά με το ελικόπτερο”, ώστε να δοθεί ώθηση στην οικονομία.

Ειδικότερα σε αυτό το σημείο, η Citi αναφέρεται σε πολλές επιλογές όπως επενδύσεις σε υποδομές, άμεσες Κρατικές πληρωμές στα νοικοκυριά ή μείωση της φορολογίας. Μέτρα δηλαδή που θα μπορούσαν να ωθήσουν σε “μόνιμη αύξηση της νομισματικής βάσης”.

Εν τω μεταξύ, αμετάβλητα, στο 0,5%, διατήρησε τα επιτόκιά της η Τράπεζα της Αγγλίας. Επίσης, δεν ανακοινώθηκε καμία μεταβολή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης των 325 δισ. στερλινών κατά τη σημερινή συνεδρίαση της ΒοΕ.

Έξοδο μιας Χώρας από την Ευρωζώνη αυτήν τη χρονιά, ανησυχία για την πορεία της Ισπανίας και μικρότερη προθυμία για Αγορά Γαλλικών ομολόγων δείχνει παγκόσμια δημοσκόπηση που διενήργησε το Bloomberg. Η πλειονότητα θεωρεί ότι η επιδείνωση στην Ευρώπη είναι μεγάλη απειλή για την παγκόσμια οικονομία. Το ίδιο ποσοστό αναμένει κοινωνικές αναταραχές, στις οποίες θα περιλαμβάνονται και εξεγέρσεις.

“Η Ελλάδα είναι απίθανο να βγει από την ευρωζώνη”, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο και partner της Toscafund Asset Management Savvas Savouri, που όπως εξηγεί σε συνέντευξή του στο Dow Jones Newswires, το πολιτικό αδιέξοδο του εκλογικού αποτελέσματος της Κυριακής απλώς επιβραδύνει την διαδικασία αναπροσαρμογής στην Ευρώπη, επιτείνοντας την οικονομική κρίση στην περιοχή. Η έξοδος Χώρας Μέλους από την Ευρωζώνη θα ήταν καταστροφική για την Ένωση, σημειώνει.

Επιστρέφοντας στα δικά μας και στο ταμπλώ του Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι ο σημερινός τζίρος ήταν αρκετά μεγαλύτερος του χθεσινού, όμως σαφώς μικρότερος των πτωτικών συνεδριάσεων Δευτέρας και Τρίτης. Επίσης το σημερινό +12,96% του Τραπεζικού δείκτη είναι η τέταρτη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδος για το τρέχον έτος.

Εκτός 20αρη, σημαντική πίεση στην Μέτκα, που κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, καθώς από την σήμερα οι μετοχές της εταιρείας είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το μέρισμα χρήσης ποσού Ευρώ 0,75 ανά μετοχή. Το ποσό του μερίσματος υπόκειται σε παρακράτηση φόρου 25% σύμφωνα με το ν. 3943/2011.

Αξιοπρόσεκτη κινητικότητα και στην Quest Συμμετοχών η οποία θα πραγματοποιήσει Τακτική Γενική Συνέλευση στις 5 Ιουνίου 2012, με θέμα, μεταξύ άλλων, τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου με μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής κατά 0,20 ευρώ ανά μετοχή και επιστροφή του ποσού αυτού στους μετόχους της εταιρίας, με καταβολή μετρητών. Επιπλέον κατά τη διάρκεια της Γ.Σ. το Δ.Σ. θα εισηγηθεί τη μη διανομή μερίσματος.

Η απόδοση ακουμπάει στο 30% και είναι και αφορολόγητη (!!!)

Επειδή η εν λόγω κίνηση “ακουμπάει” σε είδηση και όχι σε σεναριολογία, δεν αποκλείεται να έχει συνέχεια ανεξαρτήτως κλίματος.

Επίσης, στα 3,65 ευρώ ανέρχεται η “εύλογη αξία” της μετοχής της εταιρείας, ανακοίνωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην Henkel, η οποία έχει υποβάλει Δημόσια Πρόταση για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Rilken, μετά την έκθεση του ανεξάρτητου αποτιμητή.

Ως εκ τούτου, το αρχικώς προσφερθέν αντάλλαγμα των €3,40 ανά Μετοχή της Δημόσιας Πρότασης προσαρμόζεται αντιστοίχως και ανέρχεται πλέον στο ποσό των €3,65 ανά Μετοχή της Δημόσιας Πρότασης. Δικαιούχοι του Προσαρμοσμένου Προσφερόμενου Ανταλλάγματος θα είναι οι μέτοχοι της Εταιρείας, οι οποίοι θα έχουν αποδεχθεί νόμιμα και έγκυρα τη Δημόσια Πρόταση κατά της διάρκεια της σχετικής περιόδου αποδοχής της.

Διστακτικά θετική εικόνα στις Ευρωπαϊκές Αγορές και στο ξεκίνημα της Wall Street, με το βλέμμα και στις πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα και τον δείκτη S&P 500 να προσπαθεί να αντιδράσει από τα χαμηλά δύο μηνών στα οποία έχει υποχωρήσει

Ευκολότερη είναι πλέον η πρόσβαση για πολλούς επιχειρηματίες και καταναλωτές στα Τραπεζικά δάνεια, καθώς οι Τράπεζες έχουν εξυγιάνει τους ισολογισμούς τους, δήλωσε ο πρόεδρος της Federal Reserve, Ben Bernanke. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Bernanke, αρκετοί φερέγγυοι δανειολήπτες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη λήψη στεγαστικού δανείου ενώ πολλές Επιχειρήσεις που έχουν χρησιμοποιήσει τα ακίνητά τους ως εγγύηση για δάνεια επίσης αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, στο ταμπλώ του 20αρη, ήταν τέτοιος ο “ενθουσιασμός” των αγοραστών, που μόνο ο τίτλος της Coca-Cola έκλεισε με οριακές απώλειες (-0,14%) και στα χαμηλά ημέρας.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για την Alpha Bank (+15,24%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 14% για Κύπρου, Πειραιώς και Eurobank, του 12% για την Εθνική, του 10% για την MIG, του 9% για ΔΕΗ και Ταχ. Ταμιευτήριο και του 8% για την MPB, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές που απαρτίζουν τον FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 646,98 (16.31) και έκλεισε τελικά στις 640,91 μονάδες με κέρδη 4,19%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 37,6 εκατ. από τα οποία τα 0,75 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (Folli Follie Group, Flexopack).

Σαφώς διαφοροποιημένη προς το καλύτερο η τελική εικόνα με 91 ανοδικές μετοχές έναντι 32 πτωτικών και 31 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη από 8 έως 29,4%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Σημαντική αναταραχή στην Ελληνική Αγορά προκάλεσε η πολιτική αστάθεια που προέκυψε από τις εκλογές της 6ης Μαΐου, επισημαίνει ο Νίκος Χριστοδούλου.

Την εποχή αυτή όλα τα εταιρικά νέα επισκιάζονται από τη διαφαινόμενη ακυβερνησία. Παρά το ότι η επιφυλακτικότητα υπήρχε και πριν τις εκλογές με αποτέλεσμα υποχώρηση του Δείκτη κατά 4,66% κατά την επίσημη προεκλογική περίοδο το αποτέλεσμα των εκλογών αιφνιδίασε την Αγορά οδηγώντας σε νέο χαμηλό περίπου 20 ετών, από το Νοέμβριο του 1992.

Η αμφισβήτηση της δανειακής σύμβασης απομακρύνει τους επενδυτές από την Ελλάδα, αφού από τη μια απειλείται η εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Ελλάδας που αφορά λήξεις ομολόγων μέσα στο Μάιο και από την άλλη προστίθεται ο κίνδυνος της παραμονής της Χώρας στη ζώνη του Ευρώ.
 
Τα πρόσφατα νέα από το έλλειμμα της Χώρας δε δίνουν σημάδια αισιοδοξίας σχετικά με τα έσοδα και η ακυβερνησία αναμένεται να δημιουργήσει νέα πλήγματα στη δημοσιονομική προσαρμογή και αυτό έχει αρχίσει να φαίνεται και στα spreads των ομολόγων.

Πιθανό είναι επίσης να δημιουργηθεί πλήγμα και στις καταθέσεις που σταθεροποιήθηκαν το Μάρτιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Η πρόσφατη υποχώρηση του Χ.Α. δεν είναι πρωτοφανής στην Ελληνική Αγορά μετά από ένα ρευστό εκλογικό αποτέλεσμα.

Οι 2 προηγούμενες φορές που η κάλπη δεν είχε δώσει ισχυρή Κυβέρνηση ήταν τον Ιούνιο 1989 με υποχώρηση 7,8% την επόμενη ημέρα των εκλογών και το Νοέμβριο του 1989 με υποχώρηση 8,9% την επόμενη ημέρα των εκλογών.

Στην τελευταία εικοσαετία δεν έχουμε τέτοια παραδείγματα αφού είχαμε σχηματισμό Κυβέρνησης στο βράδυ των εκλογών σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις.

Αν και είναι δύσκολο να γίνει τεχνική ανάλυση σε επίπεδα χαμηλά 20 ετών η διατήρηση των 620 μονάδων για το Γενικό Δείκτη είναι σημαντική αυτήν την περίοδο.

Το γεγονός ότι μερικές Τραπεζικές μετοχές βρίσκονται ακόμα πάνω από τα χαμηλά που κατέγραψαν τον Ιανουάριο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πιθανό να δούμε και το Δείκτη χαμηλότερα των 600 μονάδων.

Όσο διατηρείται η πολιτική αβεβαιότητα και αστάθεια θεωρούμε πιθανές μόνο αντιδράσεις τεχνικής φύσεως όπως η σημερινή και η επιστροφή στην προεκλογική περιοχή στήριξης των 680 μονάδων φαντάζει δύσκολη.

Τα εταιρικά αποτελέσματα του Α΄ τριμήνου είναι φανερό ότι θα περάσουν σε δεύτερη μοίρα λόγω των εξελίξεων. Στα ελάχιστα ως τώρα ανακοινωθέντα ξεχωρίζει η διεύρυνση ζημιών του Τιτάνα που δε φαίνεται να έχει αντίκτυπο στην τιμή της μετοχής.

Να θυμίσουμε ότι αυτό το τρίμηνο είναι το λιγότερο σημαντικό για την εταιρεία λόγω εποχικότητας, αλλά από τα αποτελέσματα διαφαίνεται άλλο ένα δύσκολο έτος ειδικά σχετικά με τις εγχώριες δραστηριότητες.

Τα αποτελέσματα είναι επηρεασμένα και από τις άσχημες καιρικές συνθήκες στην Ευρώπη, ενώ στα θετικά καταγράφονται μια μικρή ανάκαμψη στις ΗΠΑ και την Αίγυπτο και ένα θετικό γύρισμα των ισοτιμιών που μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση των κερδών στο σύνολο του έτους, εκτιμά ο κ. Χριστοδούλου (Τμήμα Μελετών και Αναλύσεων Merit ΑΧΕΠΕΥ).

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής ανόδου, που συνδυάστηκε με αξιοσημείωτη αύξηση των συναλλαγών τόσο στα συμβόλαια του 20αρη, όσο και σε αυτά επί μετοχών.

Το συμβόλαιο Ιουνίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με διαθέσεις υπεραπόδοσης, γυρίζοντας σε υπερτίμηση 0,80%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7306, τιμή εκκαθάρισης 243,5), κινήθηκαν μεταξύ 226 και 245,75 μονάδων. Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Διατηρήθηκε ο δανεισμός τίτλων (174600 Εθνική, 5100 Ελλάκτωρας, 1510700 Alpha Bank, 6000 Motor Oil, 5000 Jumbo, 5000 Ελ. Πετρέλαια, 20000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (19046), Alpha Bank (24122), Πειραιώς (764), Κύπρου (2297), ΔΕΗ (798), ΓΕΚ (337), Ταχ. Ταμιευτήριο (333), Μυτιληναίο (530), MPB (388), MIG (1707), ΟΤΕ (819), ΟΠΑΠ (174).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 10/5 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (21667812 τεμ.), Eurobank (8464419 τεμ.), Πειραιώς (7077104 τεμ.), MPB (8490764 τεμ.), MIG (4924184 τεμ.), ΟΤΕ (5241100 τεμ.), Alpha Bank (5748544).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v