Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτίναξη 5% για το χρηματιστήριο

Με τραπεζικό limit up, η αγορά καταγράφει ισχυρά κέρδη 5% εν μέσω σεναριολογίας για σχηματισμό κυβέρνησης. Κέρδη άνω του 20% για Alpha, Eurobank. Στα 1,63 € η Εθνική με άνοδο 16%. Υπεραπόδοση και για ΔΕΗ, ΟΤΕ.

Πρώτα η τρόικα και μετά οι δόσεις της βοήθειας, σημειώνει σε σχετικό θέμα η Αγγ. Παπαμιλτιάδου. Μια χαρά… προχωρούν οι δανειστές και στο χρηματιστηριακό ταμπλό επιχειρείται η προεξόφληση πολιτικών εξελίξεων, που θα είναι αρεστές στις αγορές.

Κατά 5,5% ενισχυόταν πριν από λίγο ο Ftse 20 κινούμενος πάνω από τις 240 μονάδες, κατά 5% προς τις 650 ο Γενικός Δείκτης, με αιχμή τις τράπεζες και το υπόλοιπο ταμπλό να ακολουθεί.

Με συναλλαγές περίπου 29 εκατ. ευρώ, λίγο μετά τις 16:00, αρκετές για να τραβήξουν υψηλότερα την υπερπιεσμένη αγορά.

Κατά 14% αντιδρά η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, κατά 24% της Alpha Bank (*) κατά 22% της Eurobank, ενώ σε ανάλογο ρυθμό κινούνται Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Τράπεζα Περιαιώς, Marfin Popular Bank, Τράπεζα Κύπρου.

Είναι ενδεικτικό πως και οι 20 μετοχές του Ftse είχαν μικρότερη ή μεγαλύτερη θετική απόδοση και ορισμένες μάλιστα υπεραποδίδουν.

Σημαντική η συνδρομή των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ καθώς δίνουν πόντους και στον 20άρη αφού η δεικτοβαρής ενισχύεται κατά 1,01% στα 13,96 ευρώ.

Ανάλογος ρυθμός επικρατεί και στη μεσαία - χαμηλότερη αποτίμηση με εμφανέστερη την προσπάθεια αναστροφής σε ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Καλώδια, ΕΧΑΕ, Ιντραλότ, Σωληνουργεία Κορίνθου, Frigoglass, Φουρλή, Σιδενόρ, Creta Farm.

Χωρίς να έχει αλλάξει κάτι ουσιαστικά στις ευρωπαϊκές αγορές, με το ευρώ να παραμένει σταθερά κάτω από το 1,30 δολάριο, το Χ.Α. ενισχύεται κυρίως λόγω εσωτερικών εξελίξεων.

Οι δανειστές, και ειδικότερα ο σκληρός πυρήνας του Βερολίνου και των συνοδοιπόρων του, παίζουν (κατά άλλους, εκβιάζουν) με τα χρήματα της βοήθειας - δανεισμού τους προς τη χώρα μας.

Ενέργεια που, είτε επικροτείται είτε όχι από τους επισκέπτες κι αναγνώστες του Euro2day, έχει μια λογική τη στιγμή που κορυφώνεται ο αντιμνημονιακός λόγος όλο και μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας, κυρίως όμως όσο πλησιάζει η μέρα του κρίσιμου συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια.

Όσα διαμηνύει ο επικεφαλής του EFSF, Claus Regling, απηχούν μία άποψη ανθρώπων της αγοράς. Η άλλη εκφράζεται από την εκτίμηση του Ewald Nowotny πως είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Βέβαια, και οι δύο πλευρές καταλήγουν στο ίδιο ερώτημα, κατά πόσον είναι δυνατόν να υπάρξει ανάπτυξη μέσω μιας ξεκάθαρα υφεσιακής πολιτικής.

Συνέπειες και επιπτώσεις της μέχρι τώρα ακολουθούμενης πολιτικής… πολλές. Με πιο τελευταία αυτήν που αφορά την ανεργία και την εκτίναξή της στο εφιαλτικό 21,7% για τον Φεβρουάριο.

Όταν μάλιστα κάποιος βλέπει πως το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας εμφανίζεται στην ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών, καθώς πλησιάζει το 54%(!), δεν μπορεί να αισθάνεται ευτυχής.

(*) Όλο και πιο πολιτικού χαρακτήρα και περισσότερο στοχευμένα πλέον τα εβδομαδιαία δελτία οικονομικών εξελίξεων της Alpha Bank. Το τελευταίο δελτίο υπό τον εύγλωττο τίτλο «Ακύρωση μνημονίου οδηγεί σε έξοδο από ευρώ» είναι, κατά τη γνώμη μας, εξαιρετικά ευθύ κατά των δύο κομμάτων εξουσίας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v