Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με το βλέμμα σε διερευνητικές και Παπούλια

Το έντονο παρασκήνιο σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Αθήνα επιχειρεί να προεξοφλήσει το ΧΑ. Συνέχεια της διόρθωσης στην περίπτωση μη σχηματισμού ευρύτερης κυβέρνησης βλέπουν στην αγορά.

Η σύγχυση που επικρατεί στην Ε.Ε. για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα ενεργοποίησε χθες το πρωί τον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το euro2day, οι εκπρόσωποι της Φινλανδίας, της Ολλανδίας, της Γερμανίας και της Αυστρίας στo European Working Group έθεσαν θέμα παγώματος της δόσης των 5,2 δισ. ευρώ, η οποία ήταν προγραμματισμένο να μπει σήμερα στα ταμεία του κράτους.

Αυτά σημειώνει, μεταξύ άλλων, η Αγγελική Παπαμιλτιάδου καθώς ο σκληρός πυρήνας των δανειστών οξύνει τη στάση του έναντι της Ελλάδας. Ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις αμέσως επόμενες εξελίξεις (κυρίως) σε πολιτικό επίπεδο.

Από την έκβαση της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα φανεί εάν ο τελευταίος… άκομψος εκβιασμός του Βερολίνου και των συνοδοιπόρων του θα αποβεί και αποτελεσματικός.

Και λέμε… άκομψος εκβιασμός γιατί, όπως αναφέρει στο θέμα της η Αγγελική, η δόση ΕΙΧΕ ΕΓΚΡΙΘΕΙ από τον Μάρτιο και η έγκριση αυτή ΒΑΣΙΣΤΗΚΕ πάνω στη θετική αξιολόγηση της τρόικας για τα μέτρα που ΕΛΑΒΕ και ΕΦΑΡΜΟΣΕ η χώρα μας.

Καταλαβαίνει κάποιος σε πόσο κομβικό σημείο έχει φτάσει ο σχεδιασμός του Βερολίνου για να αθετούν οι δανειστές  υ π ο γ ε γ ρ α μ μ έ ν η  συμφωνία, όταν μάλιστα οι ίδιοι απαιτούν από την Αθήνα υλοποίηση όσων έχει δεσμευθεί η χώρα μας.

Η Ελλάδα είναι το… πειραματόζωο, όπως εκ των υστέρων παραδέχτηκε ο Γ. Παπανδρέου και σε αυτήν έλαχε ο κλήρος της εφαρμογής όλων των θεραπειών, που παράλληλα και εν συνεχεία θα εφαρμοστούν σε όσους περιέρχονται σε ανάλογη κατάσταση.

Αυτό το ευρύτερο σκηνικό επιχειρείται να κατανοήσει, να προεξοφλήσει και να αφομοιώσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παραμένει ο κατεξοχήν μηχανισμός που αφουγκράζεται τις εξελίξεις.

Σε νέα ιστορικά ελάχιστα χθες ο Ftse20 (έως τις 229,43 μονάδες), με ισχνή προσπάθεια αντίδρασης από τραπεζικές δυνάμεις. Αλλά με ιδιαίτερα ανησυχητική εικόνα από την πλευρά της μη τραπεζικής 3άδας (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ), ενώ κάμπτονται οι αντιστάσεις και σε άλλες ισχυρές επιχειρηματικές δυνάμεις.

Στα 5,99 ευρώ υποχώρησε ενδοσυνεδριακά η μετοχή του ΟΠΑΠ με το ιστορικό ελάχιστο των 5,88 ευρώ σε απόσταση αναπνοής. Ενδεχόμενη καθοδική διάσπαση του ελάχιστου της 25ης/11/2011 θα άνοιγε το… κενό για διόρθωση της μετοχής ενδεχομένως και χαμηλότερα των 4 ευρώ! Ανησυχητικά μηνύματα -κυρίως από τεχνικής πλευράς- δίνονται και από ισχυρούς ομίλους, με ενδεικτικότερη την περίπτωση της Coca Cola 3Ε, του Μυτιληναίου όπως και άλλων που περιέρχονται σταδιακά σε ανάλογη δυσχερή θέση.

Ωστόσο, με κύριο γνώμονα πάντα την τεχνική προσέγγιση, ο υπερπιεσμένος 20άρης και ο τραπεζικός δείκτης δείχνουν να χρωστούν μία αντανακλαστική αντίδραση. Κατά την εκτίμηση ορισμένων αναλυτών και παικτών, κάτι τέτοιο θα μπορούσε -υπό προϋποθέσεις- να συμβεί αν το σ/κ σχηματιζόταν ένα ευρύτερο κυβερνητικό σχήμα, δίνοντας πρόσκαιρες ανάσες στην πολιτική σκηνή, μαλακώνοντας κάπως τους άτεγκτους Γερμανούς και δίνοντας για λίγο την ψευδαίσθηση μιας τελευταίας ευκαιρίας.

Για να δούμε...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v