ΧΑ: Δεν ανασχέθηκε το πτωτικό κύμα

Σε φάση πτωτικής ταλαιπωρίας το ΧΑ χωρίς ορατή ημερομηνία λήξεως. Σημαντική καθίζηση του τζίρου. Απώλειες για ΕΤΕ, ΟΠΑΠ. Νέο ιστορικό χαμηλό για τον ΟΤΕ στα €2,02. Κέρδη για Eurobank, Πειραιώς.

Η σημαντική καθίζηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων) και η διάθεση αντίδρασης προκειμένου να κρατηθούν τα προσχήματα που εκδηλώθηκε ελάχιστα μετά τις 12.00, ασφαλώς και δεν έπεισε για ολοκλήρωση των ρευστοποιήσεων, καθώς ακόμα και στα υψηλά ημέρας ήταν ορατό ότι οι εν δυνάμει πωλητές έλεγχαν κλίμα και διαθέσεις στο Χ.Α., κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο του Δείκτη σε νέα χαμηλά 234 μηνών.

Έτσι στις 16.45, όταν και οι ρευστοποιήσεις πήραν ελαφρώς επιθετικότερο χαρακτήρα, οι άμυνες των ελάχιστων αγοραστών “σκόρπισαν στους πέντε ανέμους”, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα στις 16.54 ο Γενικός Δείκτης να “δει” το χαμηλό ημέρας των 614,24 μονάδων και χρειάστηκε ένα τελευταίο “ρετουσάρισμα” προκειμένου να κλείσει ελαφρώς ψηλότερα και να έχει περιθώρια υποχώρησης και αύριο, αν δεν συμβεί κάτι εντυπωσιακά θετικό.

Είναι πασιφανές ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει μπει σε φάση πτωτικής ταλαιπωρίας χωρίς ορατή ημερομηνία λήξεως, καθώς τα πάντα εξαρτώνται πλέον από τις πολιτικές εξελίξεις και από πολιτικές αποφάσεις που καλείται να πάρει ένα γερασμένο και εξαιρετικά ξεπερασμένο, εγχώριο πολιτικό σύστημα.

Σε αυτή την περίπτωση, ακόμα και τα θεμελιώδη των λίγων “υγειών” εταιρειών έρχονται σε δεύτερη μοίρα, καθώς οι αναγκαστικές πωλήσεις (λόγω “margin calls”) θα ανατροφοδοτούν την πτωτική τάση, χωρίς καμία διάκριση.

Η πολιτική και γεωπολιτική αβεβαιότητα είναι από τους μεγαλύτερους εχθρούς των Αγορών, ενώ όσον αφορά το Χ.Α., το ρητό ότι “το φθηνότερο είναι εχθρός του φθηνού” βρίσκει την απόλυτη επιβεβαίωση.

Παραμένοντας στο Χ.Α. και στο ταμπλώ των θεωρούμενων Δεικτοβαρών τίτλων, αξίζει αναφοράς ότι μετριάστηκαν κάπως οι πιέσεις στις Τραπεζικές μετοχές, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα μόνο ο τίτλος της Εθνικής να κλείσει με αρνητικό πρόσημο.Αντίθετη η εικόνα στον υπόλοιπο 20αρη, όπου με θετικό πρόσημο διασώθηκαν μόνο οι Τιτάν και Folli Follie Group.

Μάλιστα η μετοχή της τελευταίας απέφυγε να κλείσει σε ένα ακόμα χαμηλό τρέχοντος έτους και όχι μόνο, λόγω των βοηθειών από τις τελικές δημοπρασίες.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της ΔΕΗ, ενώ σε ένα ακόμα ιστορικό χαμηλό έκλεισε ο τίτλος του ΟΤΕ, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί ότι έκλεισε και στο χαμηλό ημέρας και ελάχιστα υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 2,00 ευρώ.

Στην περίπτωση της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, ίσως αξίζει αναφοράς η σημερινή έκθεση της Citigroup, η οποία δημιουργεί “ηλεκτροσόκ” στην τιμή – στόχο που την κατεβάζει από τα 15 ευρώ, στα 3,5 ευρώ, έστω και εάν θεωρεί ότι στις τρέχουσες αποτιμήσεις, η μετοχή προεξοφλεί τουλάχιστον κατά 80% το ενδεχόμενο εξόδου της Χώρας από την Ευρωζώνη (υπενθυμίζεται ότι ο οίκος ανέβασε στο 50-75% τις πιθανότητες ενός τέτοιου αποτελέσματος για τους επόμενους 12-18 μήνες).

Όπως εξηγούν οι αναλυτές του οίκου, η πολιτική αναταραχή και το αίτημα για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου επισκιάζουν τις προοπτικές της ΔΕΗ. Πάντως, ακόμα και μετά την περικοπή του στόχου, η Citi δίνει σύσταση “αγοράς” για τη μετοχή (!)

Συνεχίζοντας τον αρνητικό βηματισμό τους, σε νέο χαμηλό τρέχοντος έτους και όχι μόνο έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Ελλάκτωρας και Μυτιληναίος, με τον τελευταίο μάλιστα να κλείνει και στο χαμηλό ημέρας.

Όμως η μεγάλη αρνητική έκπληξη ήλθε από τον ΟΠΑΠ, που ισοφάρισε (σε κλείσιμο) το ιστορικό χαμηλό των 6,00 ευρώ που είχε σημειωθεί και στην συνεδρίαση της 5/10/2011 και αν δώσει καθοδική διαφυγή θα ανεβάσει σημαντικά στροφές στην πτωτική τάση.

Καθίσταται εμφανές ότι η επιστροφή της φιλολογίας για πιθανή έξοδο της Χώρας από την Ευρωζώνη, δημιουργεί πτωτικούς κραδασμούς στο έτσι κι αλλιώς αποδυναμωμένο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Απλά όλοι αυτοί που επεξεργάζονται τέτοια σενάρια και τα οποία υιοθετούνται τόσο από διεθνείς οίκους, όσο και από σημαντική μερίδα εγχώριων πολιτικών, αδυνατούν να απαντήσουν στο πως μία έξοδος Χώρας από την Ευρωζώνη δεν θα γίνει αιτία μαζικής επίθεσης των Αγορών στους υπόλοιπους υπερδανεισμένους της ζώνης του ευρώ, με τελική κατάληξη την πιθανή διάλυσή της (!)

Σε αυτό το μήκος κύματος και οι σημερινές δηλώσεις Πρόντι. “Η Ελλάδα δεν θα εξέλθει από την Ευρωζώνη, γιατί αυτό θα σήμαινε το τέλος των πάντων” τονίζει σε σημερινές συνεντεύξεις του σε Αυστριακές εφημερίδες, ο πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Πρόντι, ο οποίος χθες βράδυ συμμετείχε σε εκδήλωση του Διεθνούς Κέντρου Ευρωπαϊκής Μόρφωσης στη Βιέννη.

Ο ίδιος επισημαίνει πως, θεωρητικά, η Ελλάδα, η οποία αντιπροσωπεύει μόνον ένα 2% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ, θα μπορούσε να εξέλθει από την Ευρωζώνη, όμως το βήμα της αυτό θα ακολουθήσουν Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται (!!!)

Ο πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θεωρεί, όπως λέει, ότι δεν είναι δυνατό να επιβληθούν επιπλέον βάρη στην Ελλάδα και πως χρειάζεται μια επιπλέον διαγραφή χρέους, διότι διαφορετικά είναι αδύνατο στη Χώρα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και, κατά την άποψή του, η Ελλάδα είναι τόσο μικρή ώστε μπορεί να καταστεί δυνατή μια σωτηρία της.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι και τα πλέον ακραία σενάρια δεν θα συνεχίσουν να βρίσκουν “πεδίον δόξης λαμπρόν” και δεν θα συνεχίσουν να αναπαράγονται.

Η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει αυξηθεί στο 90% για ορισμένους διεθνείς επενδυτικούς οίκους, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. Το δημοσίευμα επικαλείται αναλυτές, οι οποίοι δηλώνουν ότι οι Αγορές ετοιμάζονται για μία έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, επικαλούμενοι την υποχώρηση πάνω από 10% των τιμών των Ελληνικών μετοχών το τελευταίο διήμερο και την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου πάνω από 200 μονάδες βάσης (2 ποσοστιαίες μονάδες).

Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στις περικοπές δαπανών και στις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε από την Ολλανδία ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy, εκφράζοντας την ανησυχία του για την πολιτική αναταραχή στη Χώρα, μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

“Η κατάσταση πραγματικά δεν φαίνεται καλή”, τόνισε, προσθέτοντας ότι αναμένει αυτό το Καλοκαίρι να είναι “συναρπαστικό”. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει ζοφερές μακροπρόθεσμες προοπτικές εάν δεν αντιμετωπίσει τα θεμελιώδη προβλήματα της οικονομίας της, τονίζει η Deloitte σε έκθεσή της για την παγκόσμια οικονομία.

Η Ε.Ε. και η Ελλάδα "αγόρασαν χρόνο" με την αναδιάρθρωση χρέους και το δεύτερο πακέτο διάσωσης αλλά αυτό δεν αποτελεί λύση για τη Χώρα, συνεχίζει ο οίκος.Έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μέχρι το 2013 αναμένει ο Nouriel Roubini, ενώ εκτιμά πως μέσα στα επόμενα χρόνια θα βγουν από το ευρώ και άλλες δύο-τρεις Χώρες.

Πιθανότητα 15% δίνει πλέον η Credit Suisse στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη προσθέτοντας ότι η εξέλιξη αυτή θα ήταν “εξαιρετικά καταστροφική για τη Χώρα”.

Μέχρι πρότινος η Ελβετική Τράπεζα έδινε ποσοστό πιθανοτήτων 5% για την έξοδο της Χώρας από το ευρώ, ενώ τώρα αναθεωρεί και τις εκτιμήσεις της ως προς το ενδεχόμενο πλήρους διάσπασης της Ευρωζώνης, στο 10% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 5%.

Για τον λόγο αυτό, η Ελβετική Τράπεζα αναθεωρεί επί τα χείρω και τις προβλέψεις της για τον S&P 500, προβλέποντας ότι ο Αμερικανικός χρηματιστηριακός δείκτης θα διαμορφωθεί στα τέλη του έτους στις 1450 μονάδες έναντι αρχικής εκτίμησης στις 1470 μονάδες.

Παρόλα αυτά, διατηρεί σύσταση “overweight” για τις τοποθετήσεις στις Χρηματιστηριακές Αγορές, κυρίως λόγω των θετικών προβλέψεων για την Αμερικανική ανάπτυξη και τη δημοσιονομική πολιτική στην Κίνα.

Πιέσεων συνέχεια και στις Αγορές ομολόγων, όταν την ίδια ώρα η απόδοση του Γερμανικού 10ετούς κινείται σε νέα αρνητικά ρεκόρ.Από την άλλη, η απόδοση στο Ελληνικό 10ετές έφθασε το 22,55%, του Πορτογαλικού στο 10,89%, του Ισπανικού στο 6,02% και του Ιταλικού στο 5,57%.

Αρνητική η εικόνα και στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, αλλά και στο ξεκίνημα της Wall Street, με τις διεθνείς Αγορές να περιμένουν τις υποβαθμίσεις Τραπεζών από την Moody΄ς.

Μπαράζ υποβαθμίσεων σε περισσότερες από 100 Τράπεζες αναμένεται να ξεκινήσει η Moody's εντός του μήνα, σε μια κίνηση που αναμένεται να αυξήσει τα κόστη χρηματοδότησης και να περιορίσει τις δανειακές τους δυνατότητες, πλήττοντας την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Μεταξύ των Τραπεζών που κινδυνεύουν με υποβάθμιση της αξιολόγησης σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα από τον οίκο είναι η BNP, η Deutsche Bank αλλά και η Αμερικανική Morgan Stanley.

Η κίνηση αυτή, που έπεται ανάλογης υποβάθμισης από Standard and Poors και Fitch το 2011, αναμένεται να μειώσει την κερδοφορία τους, να πυροδοτήσει “margin calls”, πιέζοντας τις μετοχές τους και να διακόψει τον δανεισμό των Τραπεζών από money market funds.

Σε χαμηλά τεσσάρων μηνών υποχωρεί και ο χρυσός με το δολάριο να δέχεται σημαντικές ροές κεφαλαίων.Το πετρέλαιο σημειώνει πτώση για έκτη ημέρα, στο μεγαλύτερο πτωτικό σερί σε διάστημα 2ετίας.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, στο ταμπλώ του 20αρη, αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι των ΔΕΗ, Motor Oil, Jumbo.Τα μεγαλύτερα κέρδη για Eurobank (+6,09%) και Ταχ. Ταμιευτήριο (+5,94%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 2% για Κύπρου και Πειραιώς, του 1% για Τιτάνα, Folli Follie Group, MPB, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Alpha Bank, MIG.Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Βιοχάλκο (-3,08%), ΟΠΑΠ (-3,07%), ΟΤΕ (-2,88%) και Μυτιληναίο (-2,07%).

Με απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Εθνική και Coca-Cola και με σχετικά μικρότερες τα Ελ. Πετρέλαια.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 627,23 (10.45) και 614,24 (16.54) και έκλεισε τελικά στις 615,12 μονάδες με απώλειες 0,87%, ενώ ο τζίρος περιορίστηκε στα 27 εκατ. από τα οποία τα 1,1 αφορούσαν “πακέτα” (Υγεία, Μέτκα).

Σχετικά ισορροπημένη η τελική εικόνα με 60 ανοδικές μετοχές έναντι 67 πτωτικών, όμως 26 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 5 έως 20%.

Να σημειωθεί ότι από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. τα 695750 δικαιώματα (ΟΛΚΑΤΔ) της Olympic Catering συμμετοχής στην ΑΜΚ με καταβολή μετρητών, διαπραγματεύσιμα από 9/5/2012 έως και 17/5/2012 και τιμή εκκίνησης δικαιώματος 0,001 ευρώ.

Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 9/5/2012 έως και 23/5/2012.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η διάσπαση του 236 στον FTSE άνοιξε τον δρόμο για ένα θεαματικό “sell off” τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Πολλοί τίτλοι έπιασαν σε τρεις συνεδριάσεις στόχους από διασπάσεις, που σε άλλες φάσεις θα ήθελαν αρκετό χρόνο, ενώ τα “margin calls” που είχαν την τιμητική τους “κρέμασαν” την Αγορά κάτω.

Η ευχή μας προεκλογικά ήταν να βγει Κυβέρνηση για να μπορέσει κάποια στιγμή και όσο πιο γρήγορα, η Ελλάδα να συνέλθει. Το κακό είναι ότι πλέον και μέχρι τις εκλογές δεν έχουμε να περιμένουμε κάποιο νέο που να δίνει ελπίδα στην Αγορά και έτσι το Χ.Α. θα είναι στο έλεος των όποιων πωλητών.

Από την άλλη η Αγορά φοβάται και μία τεχνική, ή όχι εν μέρει, στάση πληρωμών κάτι που θα είναι εκ του πονηρού, μιας και τα Ταμεία έχουν χρήματα μέχρι και τον Ιούνη.

Επιπλέον μπροστά μας έχουμε και το ομόλογο Αγγλικού δικαίου των 450 εκατομμυρίων που πρέπει να παρθεί απόφαση αν θα πληρωθεί για να μην υπάρξει ένα καινούργιο “default”. Είναι δεδομένο πως οι Αγορές προτιμούν τις ξεκάθαρες λύσεις και όποια πολιτική αστάθεια μπορεί να τις διαλύσει.

Δεν μιλάμε πολιτικά και δεν κρίνουμε την στάση του κάθε κόμματος απλά περιγράφουμε την όλη κατάσταση.

Στον 20αρη τώρα, το 236 και το 242 είναι οι κύριες αντιστάσεις μας, ενώ το 220 είναι η επόμενη κύρια στήριξη. Το κακό είναι πως η διάσπαση του 236 ήταν κομβικό σημείο για την συνέχεια.

Η Αγορά λόγω της υπερπώληση μπορεί να κάνει απότομες αντιδράσεις που όμως δεν αλλάζουν τη πτωτική τάση που παραμένει κυρίαρχη εδώ και καιρό.Στην περίπτωση του ευρώ, όσο κινείται κάτω από τα 1,31 δολάρια συνεχίζουμε και βλέπουμε την τάση πτωτική. Τα 1,3050 και τα 1,3080 δολάρια είναι οι κοντινές του αντιστάσεις.

Στον Γερμανικό DAX, το επίπεδο 6400-6350 είναι η κύρια ημερήσια διαγραμματική στήριξη, που πρέπει να κρατήσει αν θέλει να κρατήσει το μεσοπρόθεσμο momentum, οπότε, όποτε πλησιάζεται θέλει προσοχή και μπορεί να γίνονται διαχειρίσεις “short” θέσεων. Πλέον η κοντινή μας αντίσταση είναι το 6530-6570.

Όσο ο εν λόγω δείκτης παραμένει χαμηλότερα από το εν λόγω επίπεδο δεν ενοχλείται η πολύ βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση. Κατοχύρωση του επιπέδου μπορεί να δώσει και πάλι κίνηση προς τις 6650- 6670.

Στον “σηματωρό” S&P 500, παραμένει η πτωτική διάθεση, όσο ο δείκτης δεν δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 1371 μονάδων, εκτιμά το τμήμα ανάλυσης της ΑΕΠΕΥ.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση μικρής περαιτέρω υποχώρησης, που συνδυάστηκε με μείωση των συναλλαγών τόσο στα συμβόλαια του 20αρη, όσο και σε αυτά επί μετοχών.

Το συμβόλαιο Ιουνίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με σχετικά καλύτερη συμπεριφορά, μειώνοντας την υποτίμηση στο 0,50%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4652, τιμή εκκαθάρισης 225,75), κινήθηκαν μεταξύ 225 και 234,25 μονάδων. Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Στην αγορά των ΣΜΕ επί μετοχών διακινήθηκαν συνολικά 29809 συμβόλαια.
 
Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων (710000 Εθνική, 8000 MPB, 17000 Πειραιώς, 14000 Βιοχάλκο, 5400 Ελλάκτωρας, 5500 Intralot), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (6652), Alpha Bank (14767), Πειραιώς (774), Κύπρου (4580), ΔΕΗ (534), ΓΕΚ (140), Ταχ. Ταμιευτήριο (685), Μυτιληναίο (199), MPB (389), MIG (316), Ελλάκτωρα (152), Μέτκα (182).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 9/5 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (20963300 τεμ.), Eurobank (8474419 τεμ.), Πειραιώς (7060104 τεμ.), MPB (8482764 τεμ.), MIG (4924184 τεμ.), ΟΤΕ (5241100 τεμ.), Alpha Bank (5748544).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v