Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τραπεζική αντίδραση με περιορισμένο τζίρο

Με το βλέμμα στραμμένο σε διερευνητικές και Κ. Παπούλια το ΧΑ επιχειρεί να προεξοφλήσει μια θετική, για τις αγορές, έκβαση. Με αιχμή κυρίως τις τράπεζες οι δείκτες ενισχύονται έως 1,85%. Άνοδος για Εθνική και Alpha.

Καλοδεχούμενη η προσπάθεια αντίδρασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Έστω με χαμηλότατο τζίρο, αλλά αυτό που μένει μέχρι τώρα στο ταμπλό είναι η κίνηση του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 625 μονάδες (+1,72%) και του Ftse 20 προς τις 240 μονάδες (+2,81%). Αν μη τι άλλο, να κερδηθεί λίγος χρόνος, να φανεί ότι λειτουργεί ως αγορά το Χ.Α.

Στο προσυνεδριακό σχόλιό μας σημειώναμε: «Ωστόσο, με κύριο γνώμονα πάντα την τεχνική προσέγγιση, ο υπερπιεσμένος 20άρης και ο τραπεζικός δείκτης δείχνουν να χρωστούν μία αντανακλαστική αντίδραση. Κατά την εκτίμηση ορισμένων αναλυτών και παικτών, κάτι τέτοιο θα μπορούσε -υπό προϋποθέσεις- να συμβεί αν το σ/κ σχηματιζόταν ένα ευρύτερο κυβερνητικό σχήμα, δίνοντας πρόσκαιρες ανάσες στην πολιτική σκηνή, μαλακώνοντας κάπως τους άτεγκτους Γερμανούς και δίνοντας για λίγο την ψευδαίσθηση μιας τελευταίας ευκαιρίας».

Στις 11.30 οι συναλλαγές δεν ξεπερνούσαν τα 5,8 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 1,1 εκατ. στην Alpha Bank και άλλο 1,1 στην Εθνική Τράπεζα. Κατά 6,51% αντιδρά η πρώτη, κατά 4,29% η δεύτερη, ενώ ακολουθούν αμέσως μετά Eurobank, Τράπεζα Κύπρου, Marfin Popular, Τράπεζα Πειραιώς και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Κατά την εκτίμηση χρηματιστηριακών παραγόντων, πρόκειται για μία μάλλον εσωτερικού χαρακτήρα προσπάθεια και όχι για γενικότερη αναστροφή της τάσης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στις αγορές συναλλάγματος.

Πιθανόν να είναι όντως και ποντάρισμα, προσπάθεια προεξόφλησης των πολιτικών εξελίξεων και ενδεχομένως μιας έκβασης που θα άρεσε στις αγορές.

Ωστόσο, η τάση παραμένει καθοδική για το σύνολο των δεικτών και την πλειονότητα των μετοχών. Στον σημερινό Εκηβόλο έχουμε ανεβάσει τα διαγράμματα του ΟΠΑΠ και της . Η μετοχή του Οργανισμού βρίσκεται σε δυσχερέστερη θέση.

Σήμερα όμως ο ΟΠΑΠ όπως και οι άλλες δύο μετοχές της κατηγορίας (ΟΤΕ, ΔΕΗ) ανταποκρίνονται στο ανοδικό κάλεσμα. Στα 6,14 ευρώ ο ΟΠΑΠ, στα 2,12 ο ΟΤΕ, στα 2,03 ευρώ η ΔΕΗ.

Αφορμής δοθείσης, αντιδρούν MIG, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, Τιτάν. Προσώρας χαμηλότερα κινούνται κατά 0,35% η Motor Oil αλλά με μόλις 1.227 τεμάχια (στις 11.30) και κατά 0,83% η Ελλάκτωρ.

Ανάλογη εικόνα διαμορφώνεται στη μεσαία και μικρότερη αποτίμηση, όπου ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Σωληνουργεία Κορίνθου, Σιδενόρ, Φουρλής, Creta Farm, Ιντρακάτ και ακόμη άλλες 2-4 της κατηγορίας ακολουθούν το ανοδικό ρεύμα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v