Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτιά αγορών με το... πανευρωπαϊκό στο ΧΑ

Πρωταθλητής στην πτώση σήμερα το ΧΑ, στη σκιά των πολιτικών εξελίξεων. Μόλις στα 3 δισ. η αποτίμηση ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ. Στα όριά τους παραδοσιακές επιχειρηματικές δυνάμεις. Βουτιά στην Ευρώπη λόγω ήττας Μέρκελ και αβεβαιότητας.

Σοκ και δέος και στο Χρηματιστήριο Αθηνών και βασικοί δείκτες και μετοχές επιστρέφουν ακόμα πιο πίσω από τα επίπεδα του 1996. Χαμηλότερα και των 600 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, σε νέο ιστορικό ελάχιστο ο Ftse 20, ενώ το σύνολο των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης αιμορραγεί.

Πολλαπλασιαστικά τα χτυπήματα από το Χ.Α. στη Λευκωσία αλλά και στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές. Η πτώση στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκα χρηματιστήρια ξεπερνά το 2% καθώς οι εξελίξεις στην Ελλάδα συνδυάζονται με τον προβληματισμό μετά την ήττα της Μέρκελ στις χθεσινές εκλογές και τα ερωτηματικά για την κατάσταση στην Ισπανία.

Στα όρια συναγερμού το σύστημα. Οι Financial Times ανάγουν σε πολιτικό θέμα το ενδεχόμενο της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Ιστορικές οι στιγμές που βιώνουμε ως Έλληνες και ως Ευρωπαίοι, ενώ ο Γιώργος Παπανικολάου σημειώνει (στο σημερινό New Deal) ότι «οι πανευρωπαϊκές εξελίξεις ενάντια στη γνωστή πλέον γερμανική συνταγή αρχίζουν να λαμβάνουν τη μορφή αλυσίδας και η επόμενη έρχεται ενδεχομένως κατά το τέλος του Μαΐου, όταν οι Ιρλανδοί θα κληθούν να αποφασίσουν για την επικύρωση του περίφημου… δημοσιονομικού συμφώνου».

Εάν η θέση ορισμένων Ευρωπαίων Αριστερών, σοσιαλιστών «να ψηφίσουμε όπως ψήφισαν και οι Έλληνες» βρει απήχηση στο εκλογικό σώμα άλλων χωρών, τότε οι Κέλτες της Ιρλανδίας μπορεί να είναι ο επόμενος απρόβλεπτος, αστάθμητος παράγοντας για τη Νέα Ευρώπη, που μεθοδικά σχεδιάζει το Βερολίνο.

Στο ενδιάμεσο, μένει να φανεί στην πράξη πώς θα επηρεάσει το μεγεθυνόμενο ισπανικό πρόβλημα αλλά και το ιταλικό, καθώς η Ρώμη κρατά την ανάσα της.

Καλώς ή κακώς, ο απορρυθμιστικός ρόλος των γερμανικών σχεδιασμών φαίνεται να έχει πέσει στις πλάτες της Ελλάδας, όσα βάρη αυτό συνεπάγεται για την ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Όλα αυτά συνεχίζει να τα προεξοφλεί το Χ.Α. με νέο γύρο ρευστοποιήσεων, πιέσεων, νέες χαμηλές τιμές και νέα ιστορικά ελάχιστα σχεδόν για το σύνολο των εισηγμένων.

Πολλά τα χτυπήματα για τις τραπεζικές μετοχές, με την Εθνική Τράπεζα να διορθώνει έως το 1,38 ευρώ, δηλαδή προς το ελάχιστο του 1,29 της 11ης/1.

Ανάλογη εικόνα για Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ για Τράπεζα Κύπρου και Marfin Popular Bank θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι η Λαϊκή Τράπεζα ανακοίνωσε πως βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου περί στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αναφορικά με το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσής της. Συγκεκριμένα, συζητείται η πιθανότητα αναδοχής της έκδοσης κεφαλαίου από την Κυπριακή Δημοκρατία με την παροχή κινήτρων συμμετοχής στους υφιστάμενους μετόχους και σε νέους επενδυτές, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συμμετοχή ιδιωτών και η μικρότερη ενδεχόμενη χρήση κρατικών κεφαλαίων.

Σε νέα ιστορικά ελάχιστα η ΔΕΗ που διόρθωσε έως το 1,78 ευρώ. Σε νέα ιστορικά ελάχιστα, στα 5,25 ευρώ, ο ΟΠΑΠ. Σε νέα ιστορικά ελάχιστα, στο 1,93 ευρώ, ο ΟΤΕ. Επίσης, είναι ενδεικτικό πως η συνολική αποτίμηση των τριών επιχειρήσεων μετά βίας ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό πως η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ έχει εξαϋλωθεί στα 412,96 εκατ. ευρώ. Ενώ του ΟΤΕ βυθίζεται προς τα 950 εκατ. ευρώ.

Πέραν των τραπεζών, από τους κλάδους που υφίστανται άμεσα τις συνέπειες της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά είναι ο κατασκευαστικός. Θεωρούμε άκρως ενδεικτική την εικόνα κατάρρευσης της μετοχής του Ελλάκτωρα (έως το 0,88 ευρώ), ενώ η εικόνα δεν είναι καλύτερη σε ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή (με λιγότερες όμως συναλλαγές στις δύο τελευταίες).

Απώλειες 4,48% για τη METKA, 3,66% για τον Μυτιληναίο, 3,14% για τη Βιοχάλκο. Σε σχετικό θέμα του Στ. Κοτζαμάνη καταγράφονται οι… πονοκέφαλοι ενός γίγαντα (Βιοχάλκο) καθώς ο όμιλος επιχειρεί ριζική αναδιάρθωση προϊόντων, αγορών και γεωγραφίας.

Εάν συνεκτιμήσουμε τις προσπάθειες της Βιοχάλκο, όσα δραματικά προ ημερών υποστήριξε ο επικεφαλής του ομίλου Μυτιληναίου, αλλά και τις αγωνίες που διακατέχουν άλλες παραδοσιακές δυνάμεις του ελληνικού επιχειρείν, έχουμε μια ευκρινή εικόνα του οριακού σημείου όπου βρίσκονται η κοινωνία και η οικονομία.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v