Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με το βλέμμα και στις ευρωεξελίξεις

Στην άτυπη σύνοδο κορυφής της Τετάρτης έχουν στραμμένο το βλέμμα τους οι ευρωαγορές και βεβαίως η Ελλάδα. Υπό προϋποθέσεις εφικτή η διατήρηση της προσπάθειας ανάσυρσης από τα ιστορικά ελάχιστα στο ΧΑ.

Σπάει το «μέτωπο» της λιτότητας, σημειώνεται στο πρωτοσέλιδο του euro2day.gr. Όλο και πιο κρίσιμες, όλο και πιο καθοριστικές κι ενδιαφέρουσες οι εξελίξεις στη διεθνή σκακιέρα. Με την Ελλάδα να παραμένει ο… τρελός (αξιωματικός), που για περισσότερο από δύο χρόνια διεμβολίζει το ευρώ και την ευρωζώνη.

Στο Χ.Α. προεξοφλούνται τα επερχόμενα κι η ρευστότητα στο πολιτικό επίπεδο είναι ίσως ο κυριότερος ρυθμιστής (και) της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Στις 550,13 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, την Παρασκευή αντέδρασε κατά 2,54%, ενώ 3,10% ενισχύθηκε ο FTSE 20 στις 204,48 μονάδες.

Μνημόνιο μόνο με… μεταρρυθμίσεις θέλει η αγορά, επισημαίνει ο Χρ. Κίτσιος, την ώρα όπου η χώρα, η κοινωνία και η αγορά-οικονομία βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο.

Εν μέσω διόρθωσης στη Wall, με τους βασικούς δείκτες DJIA και S&P 500 να διορθώνουν για τρίτη εβδομάδα.

Στο Χ.Α. ενδιαφέρον παρουσιάζουν εκτός των άλλων τα αποτελέσματα των εταιριών, οι όροι ανακεφαλαιοποίησης της Cyprus Popular αλλά και οι μετακινήσεις πακέτων.

Ενδεικτικό το 1,1% της Jumbo που άλλαξε χέρια στα 3 ευρώ, αλλά και τα πακέτα (2,6% του μετοχικού κεφαλαίου) στη μετοχή της ΕΧΑΕ στα 2,14 ευρώ.

Στις τράπεζες, ο κλαδικός δείκτης παραμένει σε εξαιρετικά οριακό σημείο, παρά την προσπάθεια που καταβλήθηκε στη συνεδρίαση της 18ης Μαΐου. Με την Εθνική Τράπεζα να παίρνει ανάσα 7,69%, τη Eurobank 7,96% και την Alpha Bank 10,12%.

Ενδιαφέρουσα κυρίως από τεχνικής πλευράς η αντίδραση του ΟΤΕ κατά 9,46%, της ΔΕΗ κατά 7,14%, της Coca Cola 3E κατά 5,39% και σε ποσοστό 6,02% της Marfin Investment Group.

Κατά πάσα πιθανότητα, οι ευρωπαϊκές αγορές θα έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην άτυπη σύνοδο κορυφής της Τετάρτης. Σύμφωνα με το σχετικό θέμα του euro2day.gr, ο Fr. Hollande έχει προαναγγείλει πως θα καταθέσει ρηξικέλευθες προτάσεις που έως τώρα είναι κόκκινο πανί για το Βερολίνο.

Τα ευρωομόλογα, ο δανεισμός κρατών από την ΕΚΤ και το αναπτυξιακό πακέτο για την Ευρώπη θα τεθούν στο τραπέζι των επαφών, εκατέρωθεν πιέσεων, και εύλογο είναι το ζωηρό ενδιαφέρον της Αθήνας.

Ενδεχομένως οι αποφάσεις που λαβαίνονται αυτήν την περίοδο σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο να επηρεάσουν ανάλογα και τις προεκλογικές εξελίξεις στη χώρα μας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v