Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Βαρίδι" για τον Γενικό Δείκτη ΟΠΑΠ και ΟΤΕ

Μάχη με τον χρόνο και την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI δίνει η Εθνική. Στις 548 μονάδες διορθώνει ο ΓΔ, με βαρίδι τα νέα ιστορικά ελάχιστα του ΟΠΑΠ (4,09 ευρώ) και το -5% για τη μετοχή του ΟΤΕ.

Με σχετική μεταβλητότητα των βασικών δεικτών και μετοχών συνεχίζεται η συνεδρίαση στο Χ.Α. Με συνεχή εναλλαγή προσήμων, σε μια μάλλον μέτριων συναλλαγών ημέρα. Ο Γενικός Δείκτης κυμαίνεται στο εύρος των 544,51 - 554,85 μονάδων κι ο FTSE 20 μεταξύ των 202,61 και των 206,55 μονάδων.

Στην αγορά αίσθηση έχει προκαλέσει η πρόταση του Τόμας Μάγερ να υιοθετηθεί ένα παράλληλο νόμισμα από την Ελλάδα, με στόχο την πληρωμή εσωτερικών υποχρεώσεων. Ο αναλυτής της Deutsche Bank προτείνει μια λύση… Geuro (ο καθείς έχει πλέον από τουλάχιστον μία άποψη να καταθέσει για το ελληνικό πρόβλημα…). Ωστόσο, τα σπουδαία προκύπτουν από το περιθώριο της συνόδου κορυφής του G8 στο Camp David των ΗΠΑ.

Το euro2day.gr σημειώνει από το πρωί πως σπάει το μέτωπο της λιτότητας, θα πρέπει όμως να συνεκτιμηθεί η καταληκτική δήλωση του Γάλλου προέδρου. Ο Francois Hollande δήλωσε πως η πρότασή του (για την έκδοση ευρωομολόγου, για αναπτυξιακά μέτρα) βρήκε και άλλους υποστηρικτές στη σύνοδο κορυφής. Πρακτικά, όμως, παρά τις προσπάθειες της καλά προετοιμασμένης γαλλικής πρότασης, δεν επιτεύχθηκε η καταγραφή ρητής αναφοράς για έκδοση των ευρωομολόγων, ως απαραίτητο μέτρο για την ανάκαμψη της ευρωζώνης.

Η γαλλική πλευρά σε στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ θα θέσει, βέβαια, τις προτάσεις της στο μεθαυριανό έκτακτο συμβούλιο της Ε.Ε., ωστόσο το Βερολίνο είναι αυτό που έχει μέχρι τώρα τον έλεγχο του παιχνιδιού.

Κατά την εκτίμησή μας, η Γερμανία πολύ δύσκολα θα μπορούσε να συναινέσει στη λήψη ουσιαστικών μέτρων, που θα αντιβαίνουν στη μεθοδικά σχεδιασμένη και εκτελούμενη πολιτική της.

Πολύ δύσκολα, κατά την άποψή μας είναι αδύνατον. Το Βερολίνο θα άρει το βέτο στην έκδοση κοινών ευρωομολόγων. Ή να επιτραπεί στην ΕΚΤ να δανείζει απευθείας σε κυβερνήσεις.

Εάν οι Γερμανοί κάνουν όντως πίσω και ενεργοποιηθούν αμέσως οι δύο όροι που τίθενται από την πλευρά των Γάλλων, θα πρόκειται για ιστορικής σημασίας ανατροπή, με πολλές και σύνθετες αναγνώσεις.

Γινόμαστε λίγο παραπάνω… κουραστικοί, γιατί εκτιμούμε πως μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει παρά επουσιώδη βήματα προς την κατεύθυνση μιας πραγματικής αλλαγής στην πολιτική που εφαρμόζεται στην ευρωπεριφέρεια.

Αυτό, κατά την εκτίμησή μας, αποτυπώνεται και τεχνικά στην αδυναμία του τραπεζικού δείκτη να επανέλθει πάνω από το προηγούμενο ελάχιστο, των αρχών Ιανουαρίου. Παρότι η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ενισχύεται (2,38%) και παρά την προσπάθεια που καταβάλλεται σε Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς.

Η διόρθωση των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και λιγότερο σήμερα της ΔΕΗ, παραπέμπει στην αποχώρηση ξένου ή ξένων χαρτοφυλακίων. Θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI αφήνει κενό αέρος για τον ΟΤΕ αλλά και για την Εθνική μέχρι και τη συνεδρίαση της μεθεπόμενης Πέμπτης (31/5).

Στον ΟΤΕ ο πωλητής (ή οι πωλητές) είναι σταθερός, κι η μετοχή νωρίτερα υποχωρούσε έως το 1,54 ευρώ, ενώ η ιστορική ελάχιστη τιμή διαμορφώνεται στο 1,45 ευρώ της προηγούμενης Παρασκευής.

Απογοητευτική όμως είναι η τεχνική εικόνα του ΟΠΑΠ, με τη μετοχή να διορθώνει χαμηλότερα του ελάχιστου των 4,24 ευρώ της 18ης Μαΐου. Για τη μετοχή του ΟΠΑΠ ενδοσυνεδριακά καταγράφεται νέο ιστορικό χαμηλό στα 4,09 ευρώ. Το σπάσιμο της μετοχής του ΟΠΑΠ το τελευταίο δεκαήμερο σημαίνει πολλά για ανθρώπους που γνωρίζουν το παρασκήνιο και τα επερχόμενα.

Χαμηλότερα διορθώνουν Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, Μυτιληναίος, Folli Follie, MIG, Jumbo.

Την ίδια ώρα, μικτές τάσεις επικρατούν στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ νωρίτερα το ευρώ υποχωρούσε έως το 1,2755 δολάριο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v