Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξανά στο κόκκινο η Σοφοκλέους

Στον απόηχο της ομολογίας του πρώην πρωθυπουργού, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, συμπεριλαμβανομένου του ΧΑ, διορθώνουν. Στις 530 μονάδες ο ΓΔ με πιέσεις σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, FFG, MIG, Κύπρου και ΕΛΠΕ.

Οι μετριότατες συναλλαγές είναι ίσως το μόνο διαφορετικό στοιχείο της σημερινής συνεδρίασης. Μόλις 2 εκατ. ευρώ, λίγο πριν από τις 10.55, με τους λιγοστούς πωλητές να επιμένουν και με την ανυπαρξία αγοραστών να πιέζει τους βασικούς δείκτες χαμηλότερα.

Στις 533 μονάδες ο Γενικός Δείκτης (-0,55%), στις 198 ο Ftse 20 (-0,58%) και σταθερά κάτω από την έσχατη αντίσταση-στήριξη ο τραπεζικός δείκτης. Όμως, μετά τα πρώτα 25-30 λεπτά της συνεδρίασης είχαν αλλάξει χέρια μόλις 42 τεμάχια στον Τιτάνα, μόλις 203 στην Jumbo και 1.000-1.500 τεμάχια σε Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια.

Μόλις 3.000 ευρώ ήταν η αξία των συναλλαγών στον Μυτιληναίο και 11.000 ευρώ στο Folli Follie Group. Γι' αυτήν την αγορά, ό,τι και να ειπωθεί είναι λίγο. Όταν μάλιστα η χθεσινή νέα διόρθωση συνοδεύτηκε από συγκριτικά αυξημένους τζίρους και σημαντική πίεση σε μετοχές του δείκτη.

Στον ΟΠΑΠ έχει γίνει μέχρι τώρα ο μεγαλύτερος τζίρος κι ακολουθούν η Εθνική Τράπεζα και η Coca Cola 3Ε. Στη Βιοχάλκο, που συνεχίζει χαμηλότερα, έχουν αλλάξει χέρια 1.004 μετοχές, συνολικής αξία 1.821 ευρώ. Περίπου τα ίδια και στην Ελλάκτωρ, στα ΕΛΠΕ, στη MIG και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι εστίαζαν σε όσα… εκμυστηρεύθηκε ο Λ. Παπαδήμος στη Wall Street Journal. Η ομολογία του πρώην πρωθυπουργού είχε άμεσες συνέπειες στη Wall και όπως αναφέρεται σε σχετικό θέμα του euro2day επηρεάζει ανάλογα και τις ευρωπαϊκές αγορές.

Το ερώτημα είναι γιατί επελέγη η συγκεκριμένη συγκυρία να δηλωθούν… κοινά μυστικά από έναν παράγοντα ο οποίος προφανώς και γνώριζε τη σπουδαιότητα και τη βαρύτητα των λεγόμενών του.

Σε αυτό το περιβάλλον, ο DAX διορθώνει προς τις 6.350 μονάδες, ο CAC 40 προς τις 3.050, ο Ftse 100 προς τις 5.340 ενώ υποχωρούν Euronext 100, Next 150. Αναμενόμενες, από αυτήν την άποψη, και οι νέες πιέσεις που δέχεται το ευρώ κυρίως έναντι του δολαρίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v