Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαρτύριο χωρίς τέλος για τη Σοφοκλέους

Οι προειδοποιήσεις ΟΟΣΑ για βαθύτερη ύφεση βυθίζουν το Χ.Α. Κάτω από τα 4 ευρώ «σπάει» η μετοχή του ΟΠΑΠ που κινείται σε νέα χαμηλά, διευρύνονται οι απώλειες σε Βιοχάλκο, 3Ε, FFG.  Χάνει και τις 200 μονάδες ο FTSE-20.

Βαθύτερη ύφεση στην Ελλάδα βλέπει ο ΟΟΣΑ, όλο… και βαθύτερα υποχωρούν βασικοί δείκτες και μετοχές στο Χ.Α.

Άλλη μία απογοητευτική, για να μην πούμε δραματική, εκτίμηση, που κάνει λόγο για 5,3% φέτος και 1,3% υποχώρηση του ΑΕΠ το 2013, με παράλληλη προειδοποίηση για επιβράδυνση και στην Ε.Ε., έρχεται να προστεθεί στα βαρίδια που πιέζουν τον Γενικό Δείκτη κατά 2,46% χαμηλότερα, στις 531 μονάδες, και τον FTSE-20 κατά 2,79% προς τις 197 μονάδες.

Με ένταση των πιέσεων σε ΟΠΑΠ αλλά και σε , Βιοχάλκο, ΜΟΗ, Jumbo, με σημαντικές απώλειες για Marfin Popular, Κύπρου, Ελληνικά Πετρέλαια και Τιτάν, η αγορά βυθίζεται, προεξοφλώντας τα επερχόμενα.

Έως το 1,22% υποχώρησε ενδοσυνεδριακά η μετοχή της Εθνικής, πολύ κοντά στην ελάχιστη τιμή του 1,15 ευρώ, που σημειώθηκε στις 18 Μαΐου. Όμως, εδώ και καιρό μας ανησυχεί περισσότερο η εικόνα που παρουσιάζουν μη τραπεζικές μετοχές, τίτλοι υγιών επιχειρήσεων, ομίλων στυλοβατών της οικονομίας μας.

Πέραν της απελπιστικής εικόνας που παρουσιάζει ο ΟΠΑΠ, καθώς διορθώνει σε αλλεπάλληλα ιστορικά ελάχιστα, με πιο τελευταίο τα 3,90 ευρώ, απογοητευτική είναι η εικόνα για τη Βιοχάλκο, τη Motor Oil και τα Folli Follie.

Ανάλογη κλίση, όμως, αρχίζουν να παίρνουν τα διαγράμματα και των Coca Cola 3Ε, Τιτάν και Μυτιληναίου.

Η μετοχή της υποχώρησε νωρίτερα έως τα 12,40 ευρώ και εάν δεν μεσολαβήσουν θεαματικές θετικές εξελίξεις κινδυνεύει να υποχωρήσει και πάλι προς τα ελάχιστα των 10,81 ευρώ (28/11/2011).

Επικίνδυνη κλίση αρχίζει να παίρνει και η μετοχή του Τιτάνα, με ελάχιστη τιμή τα 9,32 ευρώ από τις 4/10/2011.

Στο 1,76 ευρώ υποχώρησε νωρίτερα ο Μυτιληναίος, πολύ κοντά δηλαδή στην ελάχιστη του 1,67 ευρώ που σημειώθηκε στις 18/5.

Η νέα διόρθωση στο Χ.Α. σημειώνεται με συναλλαγές 27,2 εκατ. ευρώ (λίγο μετά τις 14.30), με 14,6 εκατ. ευρώ στον ΟΠΑΠ, έναντι μόλις 2,8 εκατ. της δεύτερης Εθνικής.

Είναι προφανές ότι πίσω από το «σπάσιμο» της μετοχής του ΟΠΑΠ (-44% σε διάστημα μηνός) βρίσκονται τουλάχιστον δύο ξένοι μεγάλοι και επίμονοι πωλητές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v