Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στις συμπληγάδες οικονομίας και πολιτικής

Μία μέρα πριν από την έκτακτη σύνοδο των 27 ο πήχης των προσδοκιών χαμηλώνει πάρα πολύ. Σε σπιράλ θανάτου και το Χ.Α., που προεξοφλεί τα επερχόμενα. Ισχυρές οι πιέσεις σε τράπεζες αλλά και σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ.

Για κοκτέιλ πιέσεων μέσω ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και ΟΤΕ έκανε λόγο χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος. Με το νέο ιστορικό ελάχιστο στα 4,09 ευρώ για τη μετοχή του Οργανισμού να αποτυπώνει εύγλωττα την απαξίωση και τη διάλυση της ελληνικής οικονομίας.

Παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν και χθες, η αγορά δεν απέφυγε τη διόρθωση, με τον Γενικό Δείκτη στις 544,56 μονάδες (-1,01%) και τον Ftse 20 0,82% χαμηλότερα στις 202,81.

Με την αξία των συναλλαγών στα 27,8 εκατ. ευρώ, τη χαμηλότερη των τελευταίων 8 συνεδριάσεων, και με την αγορά να βουλιάζει στο τέλμα της λιτότητας.

Σε σχετικό θέμα του euro2day υπενθυμίζεται παλαιότερη προειδοποίηση του Der Spiegel. Στις 19/8/2010, δηλαδή τρεις μήνες μετά την υπογραφή του πρώτου μνημονίου, το έγκυρο γερμανικό περιοδικό διερωτάτο μήπως η Ελλάδα εισέρχεται σε σπιράλ θανάτου.

Με την κοινωνία στο περιθώριο, την οικονομία σε υφεσιακό εναγκαλισμό και τις επιχειρήσεις στα όριά τους, όλα δείχνουν να λειτουργούν σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε την αποτίμηση της Εθνικής Τράπεζας στο 1,2 δισ. ευρώ και τη χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ σε τιμές blackout μόλις στα 366,56 εκατ. ευρώ. Ο ΟΤΕ αποτιμάται στα 774,44 εκατ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ στο 1,32 δισ. ευρώ. Αλλά και από την πάλαι ποτέ κραταιά εγχώρια βιομηχανία, η αποτίμηση της Βιοχάλκο έχει συρρικνωθεί μόλις στα 377 εκατ. ευρώ, των ΕΛΠΕ στο 1,53 δισ., της Motor Oil στα 526 εκατ. ευρώ, στα 210 εκατ. του Μυτιληναίου μόλις και στα 128 εκατ. ευρώ της Ελλάκτωρ.

Την ίδια περίοδο, η Γερμανία επιμένει και πετυχαίνει, μέχρι τώρα, τη χωρίς ουσιαστικές παρεκκλίσεις υλοποίηση του προγράμματός της. Και αν για ορισμένους η εκλογή του Φρ. Ολάντ καλλιέργησε ορισμένες προσδοκίες, το Βερολίνο ετοιμάζεται μεθοδικά να χαμηλώσει τον πήχη.

Η Αγγελική Παπαμιλτιάδου σημειώνει πως οι ηγέτες των 27 προσέρχονται αύριο στις Βρυξέλλες για άλλη μία σύνοδο κορυφής άνευ αποφάσεων και οι προσδοκίες μειώνονται δραματικά. Η Άγκελα Μέρκελ ετοιμάζεται μεθοδικά για μια σύνοδο κορυφής με πολλά ευχολόγια και ελάχιστες αποφάσεις.

Το euro2day στο χθεσινό χρηματιστηριακό σχόλιό του "Βαρίδι για τον Γ.Δ. ΟΠΑΠ και ΟΤΕ" σημείωνε: «Παρά τις προσπάθειες της καλά προετοιμασμένης γαλλικής πρότασης ΔΕΝ επιτεύχθηκε η καταγραφή ρητής αναφοράς για έκδοση των ευρωομολόγων ως απαραίτητο μέτρο για την ανάκαμψη της ευρωζώνης. Η γαλλική πλευρά σε στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ θα θέσει βέβαια τις προτάσεις της στο έκτακτο συμβούλιο της Ε.Ε., ωστόσο το Βερολίνο είναι αυτό που έχει μέχρι τώρα τον έλεγχο του παιχνιδιού».

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, και ενώ ο πήχης των προσδοκιών για ενδεχόμενες αλλαγές στην εφαρμοζόμενη πολιτική, και στις φιλότιμες ομολογουμένως προσπάθειες του Γάλλου πολιτικού, έρχεται, από στο Παρίσι παρακαλώ, η… επίθεση του Αλέξη Τσίπρα στον «Ολάντ-ρέου».

Από τους ελάχιστους ίσως που παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι βρίσκεται ο Τσ. Νταλάρα και το IIF.

Από τεχνικής πλευράς, για τους βασικούς δείκτες και μετοχές ασθενείς στηρίξεις παραμένουν τα τελευταία ελάχιστα των 532,15 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και των 195,19 για τον Ftse 20.

Αλλά με τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ σε… χρηματιστηριακή διάλυση και τη μετοχή του ΟΠΑΠ να βλέπει και το τριάρι μπροστά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v