Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η προσοχή στραμμένη στη Σύνοδο και στο Τ.Χ.Σ.

Στη σημερινή έκτακτη σύνοδο κορυφής εναποθέτουν λίγες ή περισσότερες ελπίδες οι παίκτες στην πλειονότητά τους. Προχωρά η σύμβαση προεγγραφής για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, άμεσα τα 18 δισ. στις τράπεζες.

Ελπίδες ότι η σημερινή άτυπη σύνοδος κορυφής θα λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί με το καυτό θέμα της έκδοσης «ομολόγων επενδύσεων, έργων» (project bonds), υπάρχουν τις τελευταίες ώρες στην Αθήνα.

Λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου, η Γαλλία ρίχνει γέφυρες στη Γερμανία, ενώ σε σχετικά θέματα του euro2day.gr παρουσιάζεται κι αναλύεται εκτεταμένα όλη η επικαιρότητα.

Το Χ.Α. συνεχίζει κατηφορικά προεξοφλώντας τα επερχόμενα, με τον Γενικό Δείκτη στις 535,96 μονάδες, τον FTSE 20 στις 199,76 μονάδες και τις Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς αλλά και Ελλάκτωρ, MIG, Μυτιληναίο, ΟΤΕ να αντιδρούν χθες.

Η αξία των συναλλαγών στα 42,2 εκατ. ευρώ είναι υψηλή για την τρέχουσα αποτίμηση της αγοράς, ενώ παρέμεινε αυξημένη για ακόμα μία συνεδρίαση στη μετοχή του ΟΠΑΠ, που ενδοσυνεδριακά διόρθωσε έως τη νέα ιστορική ελάχιστη τιμή των 3,90 ευρώ. Με 5,133 εκατ. τεμάχια να αλλάζουν χέρια.

Δεδομένου ότι ρυθμιστές της βραχυπρόθεσμης τάσης παραμένουν και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου, εκτιμάται πως η μεταβλητότητα στο Χ.Α. θα συνεχιστεί.

Το θετικό είναι πως το Τ.Χ.Σ. ενέκρινε ομόφωνα το οριστικό κείμενο της σύμβασης προεγγραφής για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και διαβιβάζεται στις τράπεζες κατά πάσα βεβαιότητα σήμερα.

Σε αυτήν τη συγκυρία, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Π. Πικραμμένος αναχωρεί για τις Βρυξέλλες με ελληνικά αιτήματα, γεγονός που αφήνει ένα μικρό… παράθυρο ελπίδας.

Επίσης ενδιαφέρουσα θεωρείται, από παράγοντες της αγοράς, πρόταση τα νέα ομόλογα (αγγλικού δικαίου) ονομαστικής αξίας περίπου 18 δισ. ευρώ να μεταφερθούν σε bad bank. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι τράπεζες θα χρειάζονταν λιγότερα κεφάλαια, κατά συνέπεια θα ήταν πιο ασφαλείς, ό,τι αυτό θα συνεπαγόταν και για τον κλάδο.

Ωστόσο, το πρόβλημα της αγοράς ήταν, παραμένει και θα είναι η ασφυξία ρευστότητας που πλήττει εδώ και εβδομάδες ακόμη και τις πιο υγιείς επιχειρήσεις.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Σιδενόρ, για την οποία σε σχετικό θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη σημειώνεται πως ο όμιλος εξάγει για τους… μεταφορείς. Μόλις στα 52,9 εκατ. ευρώ η αποτίμηση της Σιδενόρ, στα 365 εκατ. ευρώ έχει περιοριστεί η χρηματιστηριακή αξία της Βιοχάλκο.

Θα πρέπει να επισπευστούν, όσο αυτό είναι εφικτό, οι διαδικασίες ενίσχυσης των επιχειρήσεων οπωσδήποτε μέσα στο τρέχον τρίμηνο.

Από τα όποια λιγοστά βήματα κάνει σήμερα πίσω η Angela Merkel (για να μην αδειάσει εντελώς τον Francois Hollande) η Ελλάδα έχει να περιμένει κάποια μικρά ή σημαντικότερα οφέλη.

Για να δούμε... Αν και εξακολουθούμε να κρατάμε μικρό, πολύ μικρό… γαλλικό καλάθι, μετά τις τελευταίες μάλιστα κινήσεις του Γάλλου προέδρου («άδειασμα» του Αλέξη Τσίπρα με παράλληλη ψήφο εμπιστοσύνης στον Ευάγγελο Βενιζέλο).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v