ΧΑ: Νέο ξεφόρτωμα ξένων στα χαμηλά

Ξένα χαρτοφυλάκια μειώνουν δραματικά τις θέσεις τους στην Ελλάδα λόγω είτε MSCI είτε country risk, στέλνοντας την αγορά... 22 χρόνια πίσω. Έχασε τις 200 μονάδες ο FT 20. Πιέσεις σε ΜΟΗ, Folli Follie, Τιτάν, ΒΙΟΧΚ.

Ο συνδυασμός αναγκαστικών πωλήσεων λόγω εξαμηνιαίας αναθεώρησης των δεικτών MSCI και προαποφασισμένων πωλήσων από χαρτοφυλάκια που έχουν αποφασίσει να μειώσουν δραστικά, ή και να μηδενίσουν, θέσεις στην Ελλάδα (Franklin Templeton, Capital Research and Management Company κ.λ.π.), δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα στο οποίο είναι αδύνατον να αντισταθούν οι αδύναμες τάξεις των ελάχιστων αγοραστών και στην Σοφοκλέους, σχεδόν επί καθημερινής βάσεως, εξελίσσεται το “μαρτύριο της σταγόνας”.

Στην πρώτη περίπτωση, στα “θύματα” των αναγκαστικών πωλήσεων, οι ΟΤΕ, Εθνική (στην περίπτωση της δεύτερης δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι έχουν ολοκληρωθεί οι αναγκαστικές πωλήσεις, αν και κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις στο Χ.Π.Α. σημειώνεται αξιοπρόσεκτο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων) και χαμηλότερα οι ΕΥΔΑΠ, Σιδενόρ και Fourlis.

Στην δεύτερη περίπτωση των προαποφασισμένων πωλήσεων από χαρτοφυλάκια που λόγω “country risk” πουλάνε Χώρα, σε συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά οδηγούνται, εναλλάξ, οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ (σήμερα, στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης, αντέδρασε από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 3,90 ευρώ), Motor Oil, Folli Follie Group, ενώ υπό “διακριτική” πίεση βρίσκονται και οι ΕΧΑΕ και Jumbo.

Επίσης, φαίνεται να έχει μηδενίσει το κοντέρ των προσδοκιών για αποκρατικοποιήσεις, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, κάτι που έχει επαναφέρει σε συναλλακτική απαξίωση τους ΕΥΑΘ, ΟΛΘ και ΟΛΠ, με τον τελευταίο να σημειώνει, χθες και ιστορικά χαμηλά (!)

Με αυτά τα δεδομένα, μάλλον σαν φυσιολογική εξέλιξη δείχνει το νέο χαμηλό 22 ετών για τον Γενικό Δείκτη, με τα αμέσως χαμηλότερα κλεισίματα να έχουν σημειωθεί στις 26/1/1990 (530,83 μονάδες) και 25/1/1990 (525,37 μονάδες), αφού τα “margin calls” πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο (!)

Επτά οι τίτλοι με θετικό κλείσιμο στο ταμπλώ του FTSE και πιο συγκεκριμένα οι Ελλάκτωρ (+0,28%), Μυτιληναίος (+0,56%), ΟΤΕ (+0,63%), Πειραιώς (+0,92%), Alpha Bank (+2,92% και κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο), Eurobank (+1,77%) και MIG (+0,88%), ενώ αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι των ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και Ταχ. Ταμιευτηρίου.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Motor Oil (-8,63%), CPB (-5,98%), Folli Follie Group (-4,94%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 3% έκλεισαν οι Βιοχάλκο ( χαμηλά 15ετίας), Τιτάν και Κύπρου και με μικρότερες απώλειες οι υπόλοιπες μετοχές του 20αρη.

Ο Γενικός Δείκτης μετά τις 10.40 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 528,49 (14.03) και έκλεισε τελικά στις 535,96 μονάδες με απώλειες 1,58%, ενώ ο τζίρος ενισχυμένος έφθασε τα 42,8 εκατ. από τα οποία τα 12,8 αφορούσαν “πακέτα” (ΟΠΑΠ, Ελτράκ).
Κακή η τελική εικόνα με 47 ανοδικές μετοχές έναντι 64 πτωτικών, ενώ 26 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 4 έως 20%.

Στα επιμέρους, νέο ιστορικό χαμηλό σε κλείσιμο για Γενική Τρ., αρνητικές εντυπώσεις δημιουργεί η πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 5,45 ευρώ (κλείσιμο 10/4) για την Frigoglass, ενώ ο τίτλος της Τρ. Ελλάδος υποχώρησε χαμηλότερα των 10ευρώ, παραπέμποντας σε χαμηλά 14 ετών (!)

Ούτε λόγος για διάθεση τεχνικής ανάλυσης από τους περισσότερους επαγγελματίες του χώρου, που περιορίζονται στο να επισημάνουν ότι αν διασπαστεί η ζώνη 518 – 510, για τον Γενικό Δείκτη, θα έλθει ένα ακόμα κύμα “sell off”, ενώ η επιβεβαιωμένη διάσπαση των 200 μονάδων για τον FTSE, ανοίγει τον δρόμο προς την θεωρητική στήριξη των 150 μονάδων (!)

Απόλυτη επιφυλακτικότητα συνιστούν οι άνθρωποι της Αγοράς, επισημαίνοντας αφ΄ ενός την “ποιότητα” των κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται από την πλευρά των αγοραστών και της βραχυπρόθεσμης οπτικής που υιοθετούν έναντι της Ελληνικής Αγοράς και αφ΄ ετέρου τονίζοντας ότι το επενδυτικό κλίμα θα παραμείνει εύθραυστο με φόντο τις εξελίξεις σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία των βραχυπρόθεσμων αγοραστών (που περίμεναν κάποιο “δώρο”), έπαιξε η δήλωση Γερμανού αξιωματούχου σύμφωνα με την οποία, η αυριανή Σύνοδος Κορυφής δεν θα είναι μία συνάντηση όπου θα συζητηθεί το Ελληνικό ζήτημα ειδικά, ενώ και η έκδοση Ευρωομολόγων δεν θα είναι στην ατζέντα.

Από εκεί και πέρα, συνεχίζονται οι “εισαγόμενες” εκθέσεις – εκτιμήσεις, που αφορούν το Ελληνικό ζήτημα, με τις αρνητικές να επικρατούν κατά κράτος.

Μέχρι τα μέσα του 2013 θα παραμείνει σε ύφεση η Ελληνική οικονομία, όπως εκτιμά ο ΟΟΣΑ στην τελευταία έκθεσή του, κυρίως λόγω της απαιτούμενης δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο ρυθμός ανάπτυξης θα αποκτήσει ξανά θετικό πρόσημο το δεύτερο εξάμηνο του 2013. Για το 2013, συνολικά, προβλέπεται συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,3%. Ο Οργανισμός προβλέπει για την Ελληνική οικονομία ύφεση 5,3% φέτος, η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει ύφεση έως 5% φέτος, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει λόγο για ύφεση 4,7%.

Αν η Ελλάδα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη τότε τα υπόλοιπα Μέλη της ζώνης του ευρώ πρέπει να κινηθούν ώστε να εμποδίσουν την πιθανή μετάσταση της κρίσης εκτιμά η Fitch, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Σε αυτή την κατεύθυνση, μια λύση που βλέπει ο διεθνής οίκος, θα ήταν η δυνατότητα απευθείας δανεισμού των ESM/EFSF από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η Ελλάδα είτε θα προβεί σε μια “προσεκτική” επαναδιαπραγμάτευση των μέτρων λιτότητας και ίσως αναδιαρθρώσει και πάλι το χρέος της είτε θα χρεοκοπήσει και θα αποκηρύξει το χρέος της, εκτιμά η UBS, χωρίς να πιστεύει ότι το δεύτερο σενάριο θέτει τη Χώρας εκτός ευρώ αυτόματα!

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να κρατήσουν την Ελλάδα
εντός της Ευρωζώνης,
σημειώνει η Barclays, καθώς όπως υποστηρίζει το κόστος από μία τέτοια κίνηση είναι πολύ μεγάλο, ξεπερνώντας τα πιθανά οφέλη.

Ο βασικός κίνδυνος για τη ζώνη του ευρώ παραμένει αυτός της μετάδοσης. Η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με έντονες πιέσεις από την Αγορά, ενώ και η Ιταλία είναι απίθανο να διαφύγει των κινδύνων εάν η κατάσταση επιδεινωθεί. Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να δράσουν δυναμικά για να σταματήσουν την εξάπλωση της κρίσης. Αυτό θα απαιτήσει ενδεχομένως και την παρέμβαση της ΕΚΤ για την παροχή ρευστότητας για όσο διάστημα απαιτείται.

Επιπλέον, εάν μια Ελληνική έξοδος πλήξει βίαια την εμπιστοσύνη των καταθετών σε άλλες Τράπεζες της Ευρώπης, τότε οι αρχές μπορεί να χρειαστεί να απαντήσουν με ένα αξιόπιστο πρόγραμμα ασφάλισης των καταθέσεων. Ακόμη και με μια μετριοπαθή ανάλυση κόστους-οφέλους φαίνεται ότι κανέναν δεν συμφέρει η άτακτη Ελληνική έξοδος, καθώς υπάρχουν αρκετά υψηλοί κίνδυνοι. Μόνο αν το μέγεθος των τειχών προστασίας και η διαδικασία της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης επιταχύνει, μια Ελληνική έξοδος θα γίνει λιγότερο δαπανηρή για την Ευρώπη και οι κίνδυνοι μετάδοσης θα μειωθούν, τονίζει η Barclays.

Μεταφερόμενοι στις διεθνείς Αγορές, ασφαλώς από τις σημαντικές ειδήσεις της ημέρας ήταν η υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ιαπωνίας σε εγχώριο και ξένο νόμισμα σε "Α+" από "ΑΑ" και "ΑΑ-" από την Fitch, δίνοντας αρνητικό outlook.

"Οι υποβαθμίσεις και το αρνητικό outlook αντανακλούν τους αυξανόμενους κινδύνους για το πιστωτικό προφίλ της Χώρας, ως αποτέλεσμα του υψηλού και αυξανόμενου Δημοσίου χρέους", δήλωσε ο Andrew Colquhoun, επικεφαλής της Fitch Ασίας-Ειρηνικού.

Εν τω μεταξύ, το ΔΝΤ ζήτησε από την Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας να μειώσει τα επιτόκια και να ξαναρχίσει την εκτύπωση χρήματος για να τονώσει την ζήτηση στην οικονομία. Ζήτησε επίσης από την Βρετανική Κυβέρνηση να ετοιμάσει “Plan B” για την μείωση του ελλείμματος σε περίπτωση που δεν αποδώσουν αυτά τα μέτρα.

Με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, ενώ με μικρά κέρδη ξεκίνησε και η συνεδρίαση στην Wall Street, στον απόηχο των ειδήσεων από το μέτωπο κατοικίας στις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, οι μεταπωλήσεις κατοικιών αυξήθηκαν αισθητά τον Απρίλιο στις ΗΠΑ, κατά 3,4% και διαμορφώθηκαν στα 4,62 εκατομμύρια σπίτια (στο 12μηνο). Οι αναλυτές περίμεναν αύξηση 3,1%. Τον Μάρτιο οι μεταπωλήσεις είχαν μειωθεί 2,8%.

Αντίθετα χαμηλότερα των 1,28 δολαρίων δείχνει να επιστρέφει το ενιαίο Ευρωπαϊκό νόμισμα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Commodity Futures Trading Commission τα πονταρίσματα των hedge funds και των μεγάλων επενδυτικών οργανισμών εναντίον του ευρώ ξεπέρασαν χθες κάθε προηγούμενο από τη δημιουργία του νομίσματος και έφτασαν τα 27,9 δσ. δολάρια.

Τα συνολικά συμβόλαια που ποντάρουν αυτή την στιγμή στην πτώση του ευρώ εκτοξεύτηκαν στα 173869, καταγράφοντας άνοδο 20,7%, ενώ συνολικά οι “short” θέσεις στο ευρώ είναι έξι φορές περισσότερες από τις “long”.

Την ίδια ώρα η Wells Fargo, στο τελευταίο της report προς τους πελάτες της, προειδοποιεί πως αν η Ελλάδα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, τότε το ευρώ θα κατρακυλήσει στα επίπεδα των 1,10 δολαρίων.

Από την πλευρά της η Danske Bank, στην τελευταία ανάλυσή της, συστήνει προς τους επενδυτές να προχωρήσουν σε πωλήσεις ευρώ.

Άλλη μια συνεδρίαση χωρίς κάποιο θετικό σημάδι που μέχρι στιγμής δείχνει πως η συνεδρίαση της Παρασκευής μπορεί να ήταν απλά μια ανάπαυλα, εκτιμά το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
 
Προς το παρόν και για όσο το συμβόλαιο του 20αρη δεν καταφέρνει να σπάσει το επίπεδο των 206 μονάδων δεν μπορούμε να το δούμε θετικά έστω και βραχυπρόθεσμα. Από κάτω το χαμηλό του 195 αλλά και το 189 μπορεί να είναι ζώνη υποδοχής.

Αντιστάσεις έχουμε στο 202 και κύρια στο 206 που σε ωριαίο γράφημα και μόνο, μπορεί να μας δώσει μία πιο σοβαρή αντίδραση προς το 216. Ο ΟΠΑΠ “κατάφερε” και έκλεισε σε νέο ιστορικό χαμηλό με το μέρισμα να είναι προ των πυλών και μετά την αποκοπή δεν αποκλείεται να τον δούμε να πλησιάζει την περιοχή των 3,50 ευρώ (!)

Οι Τραπεζικές μετοχές συνεχίζουν να “κρατάνε χαρακτήρα” χωρίς να μπορούμε να τις δούμε ανοδικές αλλά σαν στάση αναμονής.

Η κατάσταση μέρα με την μέρα για την οικονομία βαραίνει και μένει να δούμε αν η “Ρωσική ρουλέτα” που παίζεται στην Χώρα, μάλλον σε λάθος timing, θα “βυθίσει το καράβι” ακόμα παραπάνω ή θα πετύχει κάτι, για να μείνουμε στην Ευρωζώνη. Εκτίμηση της Fast Finance είναι πως ούτως η άλλως, αναγκαστικά, το πρόβλημα Ευρώπη θα λυθεί απλά φοβόμαστε αν προλάβουμε να είμαστε εμείς μέσα ή λυθεί χωρίς εμάς...

----ΧΠΑ

Πτωτική συνεδρίαση, ανάξια λόγου, καθώς συρρικνώθηκαν σημαντικά οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. του FTSE και σχετικά λιγότερο τα συμβόλαια επί μετοχών.

Το συμβόλαιο Ιουνίου με λίγο καλύτερη διάθεση από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη γύρισε κοντά στην θεωρητική του τιμή.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2071, τιμή εκκαθάρισης 197), κινήθηκαν μεταξύ 193,5 και 203 μονάδων.

Μηδενική συμμετοχή, από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (4992), Alpha Bank (4312), Πειραιώς (173), Κύπρου (3472), ΔΕΗ (141), ΟΤΕ (407), ΟΠΑΠ (1963), CPB (218).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 22/5 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική (422038 τεμ.)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (22132590 τεμ.), Eurobank (8796832 τεμ.), Πειραιώς (7312304 τεμ.), CPB (8438676 τεμ.), MIG (4788184 τεμ.), ΟΤΕ (4413850 τεμ.), Alpha Bank (8167850).

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η διαχειρίστρια εταιρεία MARSHALL WACE LLP γνωστοποιεί ότι την 21/05/2012 κατείχε καθαρή ανοικτή θέση μεγαλύτερη του 0,10% επί του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας εταιρείας Εθνική Τράπεζα ΑΕ: Επενδυτής: Marshall Wace LLP. Εκδότης: Εθνική Τράπεζα Α.Ε. Αριθμός μετοχών (21/05/2012): 943.799. % ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου (21/05/2012): -0,099%.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v