ΧΑ: Πολλά λόγια στη Σύνοδο, πενιχρό αποτέλεσμα

Γαλλικοί άνθρακες ο… θησαυρός του Φρανσουά Ολάντ. Στηρίζουν την Ελλάδα οι δανειστές όσο υποστηρίζει τις δεσμεύσεις της. Σε ιστορικά ελάχιστα ο… μισός 20άρης. Ξεπουλούν ΟΠΑΠ οι ξένοι.

«Στηρίζουμε την Ελλάδα όσο υποστηρίζει τις δεσμεύσεις της», είναι το μήνυμα της συνόδου κορυφής. Οι ξένοι, οι δανειστές, συμπεριλαμβανομένου του Γάλλου προέδρου, περιμένουν τη νέα κυβέρνηση, ενώ η μη λήψη ουσιαστικών αποφάσεων για τα κρίσιμα θέματα ήταν κάτι λίγο ως πολύ αναμενόμενη.

Στο Χ.Α. συνεχίζεται η προεξόφληση των επερχόμενων, σε μια συγκυρία όπου, κατά την εκτίμησή μας, τα συμφέροντα ΗΠΑ - Γερμανίας αρχίζουν εμφανώς πλέον να αποκλίνουν.

Στις 526,39 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 195,92 ο FTSE 20, με νέα ιστορικά ελάχιστα για σχεδόν τις μισές μετοχές του 20άρη.

Η προσπάθεια αντίδρασης που εκδηλώθηκε στις τράπεζες φαίνεται πως είναι σε μέγιστο βαθμό εσωτερική υπόθεση.

Δεδομένης της στάσης των ξένων παικτών, η χθεσινή προσπάθεια θα πρέπει να αναζητηθεί σε εγχώριους παίκτες και σε μέρος του εγχώριου συστήματος.

Όμως, σε αυτήν τη φάση της αγοράς, αποσυντίθεται το μη τραπεζικό κομμάτι του 20άρη. Δηλαδή, όσες μετοχές σημείωναν μέχρι πρότινος συγκριτικά καλύτερη απόδοση από αυτήν των τραπεζικών δέχονται ανηλεές σφυροκόπημα. Από τη μια πλευρά, λόγω της οικονομικής κατάστασης των ίδιων των εταιρειών. Ο Στέφανος Κοτζαμάνης μάλιστα αποτιμά τα μέχρι τώρα μεγέθη των εισηγμένων (για το πρώτο τρίμηνο). Από την άλλη πλευρά, λόγω της μειούμενης ανταγωνιστικότητάς τους (κυρίως εξαιτίας του υψηλότατου κόστους χρηματοδότησης και δανεισμού).

Στο ταμπλό έχουν… πέσει πλέον οι γραμμές του ΟΤΕ με νέο ιστορικό χαμηλό στο 1,44 ευρώ, στον ΟΠΑΠ συνεχίζεται το ξεφόρτωμα (πιθανότατα από χαρτοφυλάκια της Templeton), η Motor Oil γράφει ιστορικό χαμηλό στα 4,25 ευρώ, τα Folli Follie ακουμπούν στα 3,50 ευρώ, στη ΔΕΗ πέφτουν οι ασφάλειες, με νέο ιστορικό χαμηλό στο 1,50 ευρώ, η Cyprus Popular ταλαιπωρείται λόγω ΑΜΚ, τα ΕΛΠΕ βυθίζονται στα 4,73 ευρώ, ενώ φαίνεται πως έρχεται και η σειρά της Coca Cola 3E.

Είναι πλέον πασιφανές πως πολλά στοιχήματα τζογάρονται στο αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου και στις πρώτες μετεκλογικές συνεδριάσεις. Εντείνονται πανταχόθεν οι αναφορές κι οι πιέσεις, κατ’ άλλους οι εκβιασμοί, προς την Ελλάδα, και όλο και περισσότερα πιθανά αλλά και απίθανα σενάρια εξόδου από το ευρώ, επιστροφής στη δραχμή κ.λπ. βομβαρδίζουν τις αγορές και βεβαίως το Χ.Α.

Οι συνέπειες, πέραν του Χ.Α. και της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, αποτυπώνονται εύγλωττα στην περαιτέρω διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τα αποκλίνοντα πλέον αμερικανικά και γερμανικά συμφέροντα.

Σε αυτήν τη συγκυρία, η πιο λογικοφανής, πάντα κατά την εκτίμησή μας, προσέγγιση επιχειρείται από τη Citigroup. Ο επικεφαλής ανάλυσης του αμερικάνικου οίκου κάνει λόγο για έξοδο της Ελλάδας την 1η Ιανουαρίου του 2013. Εάν υποθέσουμε πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι αναπόφευκτο, λογικότερο θα ήταν να συμβεί όχι στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ, αλλά μετά. Για ευνόητους λόγους.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v