Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ:"Πλουραλισμός" στην... πτώση

Σε νέα χαμηλά 22 ετών ο Γενικός Δείκτης με σημαντική συρρίκνωση του τζίρου συναλλαγών. Νέα ιστορικά χαμηλά για OTE (€1,44), ΟΠΑΠ (€4), ΔΕΗ (€1,5) και Folli (€3,5). Κέρδη για Εθνική, Alpha, Εurobank.

Η σημαντική συρρίκνωση του τζίρου, δεν εμπόδισε τους πωλητές να διατηρήσουν τον πρώτο λόγο στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα ο Δείκτης, μετά τα πρώτα 45 λεπτά να κινηθεί μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και να υποχωρήσει σε νέα χαμηλά 268 μηνών με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 25/1/1990 (525,37 μονάδες).

Νέα επιβάρυνση και για την τεχνική εικόνα, καθώς η ζώνη στήριξης 518 – 510 (για τον Γενικό Δείκτη) βάζει άμεση υποψηφιότητα, ενώ όσο ο FTSE διατηρείται χαμηλότερα των 200 μονάδων, τόσο κερδίζει πόντους το σενάριο για πιθανή υποχώρηση προς την περιοχή των 150 μονάδων, με μικρή ενδιάμεση στήριξη στις 189 μονάδες.

Απλή ένδειξη για πιθανή αλλαγή της τάσης, θα είναι τα συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 216 μονάδων. Από εκεί και πέρα, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή εικόνα του 20αρη, έδειχνε δύο ταχύτητες.

Πιέσεων συνέχεια στους περισσότερους μη Τραπεζικούς Δεικτοβαρείς τίτλους και επιλεκτικές κινήσεις από βραχυπρόθεσμους αγοραστές σε Τραπεζικές μετοχές, όπως Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς, ενώ χαμηλότερα αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Αγροτικής κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στο υψηλό ημέρας.

Τεχνικά, την καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η μετοχή της Alpha Bank, που έδωσε ένα πρώτο ζητούμενο που ήταν η ανοδική διάτρηση της αντίστασης στα 0,80 ευρώ, κίνηση που δεν αποκλείεται να οδηγήσει προς τα 0,90 ευρώ.

Από τους άλλους, η Εθνική για να “πάρει κάποιες αναπνοές” πρέπει να δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 1,40 ευρώ ενώ η Eurobank αν αφήσει πίσω της τα 0,55 ευρώ μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 0,60 ευρώ.

Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, η σημερινή διαφοροποιημένη κίνηση στις Τραπεζικές μετοχές, που εδώ και λίγες συνεδριάσεις δείχνουν διαθέσεις μη περαιτέρω υποχώρησης, οφείλεται στο γεγονός ότι οι traders παίζουν την εξέλιξη της χρηματοδότησης του Τραπεζικού κλάδου με τα 18 δισ. ευρώ.

Βέβαια και σε αυτό το σενάριο, η αρνητική σχολή σκέψης έχει έτοιμη την απάντηση: “Η Αγορά θα αιφνιδιαστεί αρνητικότατα μόλις μάθει τους όρους ανακεφαλαιοποίησης της κάθε Τράπεζας και τις τιμές στις οποίες θα πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενες αυξήσεις κεφαλαίου”(!)

Στον υπόλοιπο μη Τραπεζικό 20αρη, ακατάπαυστες οι πιέσεις σε ΟΠΑΠ και Follie Follie Group, με τους δύο τίτλους να κλείνουν σε νέα ιστορικά χαμηλά, έστω και αν ο τίτλος του Οργανισμού Προγνωστικών αναδύθηκε από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 3,87 ευρώ.

Ίσως εδώ αξίζει αναφοράς η χθεσινή ανακοίνωση του ΟΠΑΠ προς το Χ.Α. που αναφέρει: “Κατόπιν σχετικής ενημέρωσης την οποία έλαβε στις 21.05.2012 από την Capital Research and Management Company, η εν λόγω Εταιρεία προέβη στην πώληση μετοχών της ΟΠΑΠ Α.Ε., με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός μετοχών που κατέχει έμμεσα να κατέλθει σε 31.072.066 μετοχές ήτοι ποσοστό 9,7405%.

Η ημερομηνία συναλλαγής κατά την οποία μεταβλήθηκε το όριο του 10% είναι η 17/05/2012, ο αριθμός δε των μετοχών (έμμεση συμμετοχή) πριν την κρίσιμη συναλλαγή ήταν 32.929.066 δηλαδή ποσοστό 10,3225%”.

Αν το εν λόγω ξένο χαρτοφυλάκιο έχει αποφασίσει να μηδενίσει θέσεις στην Ελλάδα, η ταλαιπωρία μάλλον θα συνεχιστεί. Νέο ιστορικό χαμηλό, σε κλείσιμο και για την Motor Oil, ενώ έδειξαν να επιστρέφουν δριμύτεροι οι πωλητές σε ΟΤΕ και ΔΕΗ κλείνοντας και τους δύο σε νέα ιστορικά χαμηλά.

Επίσης αξίζουν αναφοράς οι πιέσει στις Κυπριακές Τράπεζες και στον Τιτάνα, ενώ από το υπόλοιπο Τραπεζικό ταμπλώ, σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισε ο τίτλος της Γενικής και σε νέα χαμηλά 14 ετών η μετοχή της Τρ. Ελλάδος (!)

Αρκετοί από τους επαγγελματίες του χώρου εκτιμούν ότι οι χθεσινές δηλώσεις Παπαδήμου επιβάρυναν σημαντικά το κλίμα των Αγορών, εντός και εκτός των τειχών, καθώς ο πρώην Πρωθυπουργός σε δηλώσεις του στην WSJ ανέφερε ότι “υπάρχει πραγματικός κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και ότι υπάρχουν Χώρες οι οποίες προετοιμάζονται γι' αυτό το ενδεχόμενο”.

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που οι δηλώσεις Παπαδήμου έχουν επηρεάσει τουλάχιστον την εγχώρια Αγορά.

Οι παλαιότεροι θα ενθυμούνται την περίφημη συνέντευξη στην Καθημερινή της Κυριακής 19/9/1999 που προειδοποιούσε ότι οι τιμές των μετοχών στο Χ.Α. θα προσαρμοστούν απότομα μόλις διαφανεί η πραγματικότητα και επικρατήσει η λογική.

Βέβαια ο ίδιος και πάλι στην Καθημερινή, το 2001, προέτρεπε τους αποταμιευτές να στραφούν προς τα μακροχρόνια ομόλογα, προβάλλοντάς τα ως το μόνο αξιόπιστο αντίβαρο στις τότε αρνητικές αποδόσεις των καταθέσεων (!!!)

Άλλες δηλώσεις του κ. Παπαδήμου που έκαναν αίσθηση στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, ήταν όταν στις 14/6/2011 και μιλώντας στην Λευκωσία, επεσήμανε ότι η αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους “δεν θα έχει θετικό αποτέλεσμα, θα επιφέρει ζημιές στο Τραπεζικό Σύστημα, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και σε άλλες Χώρες και ακόμα αποπροσανατολίζει από τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος”.

Επίσης, στις 5/10/2011 και στο Μarket News International, δήλωσε ότι “η Αθήνα θα πρέπει και πιθανότητα θα αντιταχθεί, σε μεγαλύτερο «κούρεμα» του Ελληνικού χρέους από το 21% που προβλεπόταν από την συμφωνία της 21ης Ιουλίου”.

Από εκεί και πέρα και επιστρέφοντας στην εικόνα του Χ.Α., οι πιέσεις δείχνουν να παραμένουν αμείωτες, έστω και εναλλασσόμενους πρωταγωνιστές, έστω και αν σύμφωνα με πολλούς η Αγορά έχει εισέλθει σε ιδιαίτερα υποτιμημένες ζώνες τιμών, με την πλειοψηφία των μετοχών του FTSE-20 να διαπραγματεύεται είτε σε ιστορικά χαμηλά είτε σε ζώνες σφοδρής υποτιμητικής υπερβολής.

Όμως από την άλλη, αυτός δεν φαίνεται να ενδιαφέρει ιδιαίτερα τα ξένα χαρτοφυλάκια που έχουν αποφασίσει να μηδενίσουν την παρουσία τους στην Ελληνική Αγορά. Αρκετοί παράγοντες της Αγοράς, εκτιμούν ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν μπορεί να ξεπεράσει την πολιτική αβεβαιότητα των εκλογών της 17ης Ιουνίου.
 
Όμως όποια Κυβέρνηση και να προκύψει, μάλλον αυτή θα την συγκροτούν κόμματα που όχι μόνο έχουν ξεπεραστεί από τις εξελίξεις, αλλά πολλά από αυτά επιμένουν στις παλαιοκομματικές και πελατειακές αντιλήψεις του παρελθόντος.

Απόλυτα ενδεικτικός ο διάλογος μεταξύ της κας Δρέττα (Γενική Γρμματέας Κοιν. Ασφάλισης – Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων από Ιανουάριο 2010 έως Μάρτιο 2012) και του κ. Αδριανόπουλου, που ήταν μεταξύ των προσκαλεσμένων στην πρόσφατη εκπομπή “Ανατροπή” του Mega.

Δρέττα: Από το μνημόνιο κρατούμε ότι έχει σχέση με τις διαρθρωτικές αλλαγές. Αυτά δηλαδή που δεν κάναμε δυόμιση χρόνια και είναι η αιτία αποτυχίας της Κυβέρνησης.
Αδριανόπουλος: Γιατί δεν τα κάνατε;
Δρέττα: Γιατί φοβηθήκαμε το πολιτικό κόστος.
Αδριανόπουλος: Φοβηθήκατε μη χάσετε τους κομματικούς στρατούς τους διορισμένους στο Δημόσιο.
Δρέττα: Ασφαλώς κ. Αδριανόπουλε (!!!).
Αδριανόπουλος: Αυτοί που τώρα έχουν πάει όλοι στο ΣΥΡΙΖΑ (!)

Μάλλον ο διάλογος δεν χρήζει περαιτέρω σχολίων (!!!)

Προτεραιότητα της Ευρωζώνης θα πρέπει να είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Unicredit (Federico Ghizzoni) κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την περίπτωση Ελληνικής εξόδου, τονίζοντας ότι ουδείς γνωρίζει τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα αποχωρήσει.

Ως ιδιαίτερα ανησυχητική χαρακτηρίζει η Γερμανική Bundesbank την κατάσταση στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι θέτει σε ρίσκο τη συνέχιση της οικονομικής βοήθειας, απειλώντας ότι δεν θα υλοποιήσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις.

Η Ελλάδα θα αναγκαστεί να υποστεί τις συνέπειες ενός τέτοιου σεναρίου, ενώ τα προβλήματα που θα προκύψουν για την Ευρωζώνη είναι "σημαντικά, αλλά διαχειρίσιμα", αναφέρει η Κεντρική Τράπεζα στη μηνιαία έκθεσή της.

Tο Eurogroup Working Group ζήτησε από τις Κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να ετοιμάσουν σχέδια εκτάκτου ανάγκης για την πιθανότητα η Ελλάδα να αποφασίσει την έξοδό της από τη ζώνη του ευρώ, ανέφεραν στο Reuters δύο αξιωματούχοι της Ε.Ε. Το μήνυμα μεταφέρθηκε στις Κυβερνήσεις κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης τη Δευτέρα, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Οι Ευρωπαϊκές αρχές έχουν δείξει "έλλειμμα ηγεσίας" στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους εκτιμά στο Bloomberg ο Jin Liqun, πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της China Investment Corp. ενώ προειδοποιεί ότι και άλλες Χώρες μπορεί να ακολουθήσουν εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ.

Ο Jin σημείωσε ταυτόχρονα ότι χρειάζεται μια μακροπρόθεσμη λύση καθώς οι διαπραγματεύσεις των τελευταίων μηνών για τα προγράμματα διάσωσης έχουν διαβρώσει την επενδυτική εμπιστοσύνη.
 
Εκτίμησε ταυτόχρονα ότι "δεν έχουν εξαντληθεί όλες οι πιθανότητες για να κρατηθεί η Ελλάδα στη νομισματική ένωση". Η CIC διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας 440 δισ. δολ. και είναι το πέμπτο μεγαλύτερο fund στην Κίνα, σύμφωνα με το Sovereign Wealth Fund Institute.

Επτά οι τίτλοι με θετικό πρόσημο στο ταμπλώ του 20αρη, όπου αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της Jumbo.

Πιο συγκεκριμένα οι Βιοχάλκο (+2,73%), Ελλάκτωρ (+0,69%), Εθνική (+1,26%), Πειραιώς (+2,74%), Ταχ. Ταμιευτήριο (+1,88%), Alpha Bank (+6,06%) και Eurobank (+4,84%).Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για την CPB (-11,82%).

Απώλειες μεγαλύτερες του 9% για ΟΤΕ και Folli Follie Group, του 6% για τον Τιτάνα και του 5% για την ΔΕΗ, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε, μέσω των τελικών δημοπρασιών, έκλεισε στο χαμηλό ημέρας των 526,39 μονάδων με απώλειες 1,79%, ενώ ο τζίρος περιορίστηκε στα 30,5 εκατ. από τα οποία τα 3,2 αφορούσαν “πακέτα” (Motor Oil, ΟΠΑΠ).

Κακή η τελική εικόνα με 40 ανοδικές μετοχές έναντι 81 πτωτικών, 27 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 5 έως 20%, ενώ ίσως αξίζει υποσημείωσης η κινητικότητα που επέδειξε η Σωλ. Κορίνθου, με την Αγορά να υποδέχεται θετικά (άγνωστο πόσο) τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Ο Γενικός Δείκτης φαίνεται στις τελευταίες συνεδριάσεις να έχει χάσει την επαφή με την περιοχή των 550 μονάδων και να κατευθύνεται προς το νέο όριο 22ετίας, που δεν είναι άλλο από τις 510 με 500 μονάδες, εκτιμά ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).
 
Ιδιαίτερα αρνητική είναι και η συμπεριφορά αρκετών διεθνών επενδυτικών χαρτοφυλακίων (Franklin Templeton, Capital Research + MSCI), όπου σε τέτοια επίπεδα τιμών αποφασίζουν την εκπαραθύρωση των Ελληνικών τίτλων προκαλώντας ένα ανακυκλούμενο καθοδικό “crescendo”, σπρώχνοντας έτσι αρκετές αξίες σε συνεχόμενη καταγραφή ιστορικών χαμηλών.

Από τους επιμέρους τίτλους βραχυχρόνια σημάδια αντοχής και ανοχής στο αρνητικό περιβάλλον δείχνουν οι μετοχές της Alpha Bank και της Eurobank διακρατώντας τα τεχνικά επίπεδα στήριξης των 0,7€ και των 0,48 με 0,5 ευρώ αντίστοιχα.

Ενδιαφέρον, μετά και την αποτύπωση του υπερμέγεθες “Doji” με “μεγάλη κάτω σκιά” παρουσιάζει το ημερήσιο διάγραμμα τιμών του ΟΠΑΠ, καθώς είναι πολύ πιθανό να απελευθερώσει το πιεσμένο καθοδικό ελατήριο των τελευταίων συνεδριάσεων, μόλις ολοκληρωθούν οι επιθετικές πωλήσεις, δίνοντας ένα ανοδικό “retracement” έως τα 4,5 ευρώ, εκτιμά ο κ. Μάνθος.

---ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια, με τις συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. του FTSE να παραμένουν σε απελπιστικά επίπεδα, ενώ σχετικά καλύτερη εικόνα παρουσίασαν οι όγκοι στα συμβόλαια επί μετοχών.

Το συμβόλαιο Ιουνίου με λίγο καλύτερη διάθεση από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη ανέβηκε σε premium 0,94%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2045, τιμή εκκαθάρισης 194,5), κινήθηκαν μεταξύ 192,25 και 198,5 μονάδων.

Μηδενική συμμετοχή, από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (8135), Alpha Bank (5279), Πειραιώς (405), Κύπρου (1384), ΔΕΗ (361), ΟΤΕ (864), ΟΠΑΠ (1046), CPB (232).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 23/5 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική (688438 τεμ.) και Alpha Bank (134000 τεμ.)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (22030158 τεμ.), Eurobank (8762832 τεμ.), Πειραιώς (7295304 τεμ.), CPB (8355676 τεμ.), MIG (4788184 τεμ.), ΟΤΕ (4365074 τεμ.), Alpha Bank (8414850).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v