Προσοχή, κατολισθήσεις αποτιμήσεων!

Σε νέα χαμηλά 22 ετών η αγορά, με τον ΓΔ να βρίσκεται μια ανάσα από τις 500 μονάδες, εν μέσω ομοβροντίας πωλήσεων σε ΕΛΠΕ, Τιτάν, MOH. Επέστρεψαν οι πωλητές στις τράπεζες. Νέα χαμηλά για ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ.

Η σημερινή προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, συνδυάστηκε με την απόλυτη επικράτηση των πωλητών, σε όλο σχεδόν το εύρος του χρηματιστηριακού ταμπλώ, καθώς σημαντικές ρευστοποιήσεις δέχθηκαν και τίτλοι που στις προηγούμενες συνεδριάσεις, είτε έδειχναν διαθέσεις σχετικής σταθεροποίησης και μικρής ανάκαμψης, είτε ότι η υποχώρησή τους είναι σχετικά ελεγχόμενη.

Στην πρώτη περίπτωση, μετοχές του Τραπεζικού κλάδου που στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις έδειχναν να έχουν ξεφύγει από το στόχαστρο των εν δυνάμει πωλητών, σήμερα βρέθηκαν εκ νέου στο βαθύ “κόκκινο” και με την όλη συμπεριφορά τους έδειξαν ότι δεν αποκλείεται η ταλαιπωρία να συνεχιστεί ή και να ενταθεί στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, είτε λόγω “margin calls”, είτε λόγω του ότι πλησιάζει το τέλος του μήνα και θα περάσουν στο σύστημα συναλλαγών, ότι υποχρεωτικές πωλήσεις έχουν απομείνει με καταλυτική ημερομηνία την 31η Μαϊου, (Εθνική).

Στην δεύτερη περίπτωση, ασφαλώς και εξέπληξε η σημερινή εικόνα σε Ελληνικά Πετρέλαια και Τιτάνα, που μέχρι και χθες έδειχναν ότι δεν είναι μέσα στις “επιθετικές βλέψεις” των πωλητών.

Η σημερινή γενικότερη εικόνα, έδινε την εντύπωση ότι οι ρευστοποιήσεις ξεκίνησαν σήμερα και όχι ότι έχει προηγηθεί ένα ανηλεές σφυροκόπημα των αποτιμήσεων, εδώ και πολλούς μήνες.

Αν και ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε σε νέα χαμηλά 268 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 8/1/1990 (493,16 μονάδες) και ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 499,76 μονάδες, τίποτα δεν δείχνει ότι η συμπίεση των αποτιμήσεων πλησιάζει στο τέλος της.

Ο συνδυασμός αναγκαστικών πωλήσεων λόγω εξαμηνιαίας αναθεώρησης των δεικτών MSCI και προαποφασισμένων πωλήσων από χαρτοφυλάκια που έχουν αποφασίσει να μειώσουν δραστικά, ή και να μηδενίσουν, θέσεις στην Ελλάδα, δεν είναι δυνατόν να απορροφηθεί από τους ελάχιστους αγοραστές, όταν μάλιστα η πλειονότητα αυτών είναι κακής “ποιότητας”, απόλυτα βραχυπρόθεσμου ορίζοντα και εξαιρετικά χαμηλής δυναμικής από πλευράς ρευστότητας.

Νέα χαμηλά 274 μηνών και για τον Τραπεζικό δείκτη (-5,56%), με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 207/1989 (193,74 μονάδες). Εννοείται ότι για τον εν λόγω δείκτη δεν υφίστανται ούτε θεωρητικές στηρίξεις, καθώς η σύνθεσή του, πριν 23 χρόνια ήταν σαφώς διαφορετική.

Από τις μετοχές του 20αρη, σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισαν οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ (σήμερα δεν επιχειρήθηκε η προσπάθεια ανάδυσης και ο τίτλος έκλεισε αρκετά κοντά στα χαμηλά ημέρας), ΟΤΕ (Σε Β3 από Β2 υποβάθμισε η Moody's την αξιολόγηση του Οργανισμού, ενώ θέτει την εταιρεία υπό αναθεώρηση για περαιτέρω υποβάθμιση, όπως μετέδωσε το Reuters). Motor Oil, Folli Follie Group.

Επιστρέφοντας στις θεωρούμενες υποχρεωτικές πωλήσεις, λόγω εξόδου από τον δείκτη MSCI Standard Index, ασφαλώς και σημαντικότατο ρόλο θα παίξει το τι έχει απομείνει από τα περίπου 13,2 εκατ. μετοχών του ΟΤΕ και τα 51,6 εκατ. μετοχών της Εθνικής, που θα πρέπει να ρευστοποιηθούν μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη.

Ο πρώτος, ασφαλώς και δεν είναι είδηση ότι κινείται σε συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά και σε απόλυτα αχαρτογράφητες περιοχές, ενώ η μετοχή της Εθνικής έχασε την στήριξη των 1,29 ευρώ και αν συνεχίσει να κινείται “νότια”, η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στο ψυχολογικό όριο των 1,00 ευρώ (!)

Ο τίτλος της Alpha Bank, έχασε τα χθεσινά κεκτημένα και το ζητούμενο επίπεδο των 0,80 ευρώ (που θα άνοιγε τον δρόμο προς τα 0,90 ευρώ) και να συνεχίσει να υποχωρεί θα επιστρέψουν τα σενάρια για δοκιμασία της στήριξης στα 0,70 ευρώ.

Επίσης η Eurobank θα προσπαθήσει να διατηρηθεί υψηλότερα των 0,45 ευρώ, για να μην βάλει σε δοκιμασία την επόμενη ζώνη στήριξης στα 0,32-0,29 ευρώ.

Επίσης η Βιοχάλκο, αν και κινείται σε νέα χαμηλά 15ετίας, όλο και πλησιάζει την τελευταία θεωρητική στήριξη που εντοπίζεται στα 1,51 ευρώ.

Όσον αφορά τους βασικούς δείκτες, ο Γενικός Δείκτης έχασε την θεωρούμενη ισχυρή στήριξη της ζώνης 518 – 510 και η επόμενη απόλυτα θεωρητική στήριξη εντοπίζεται στις 473 μονάδες, όμως δεν είναι καθόλου εύκολο να αντέξει σε πιθανό γενικό “sell off”.

Από την άλλη, ο FTSE, με συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά, έχασε όχι μόνο το ψυχολογικό όριο των 200 μονάδων, αλλά και την ασθενή στήριξη στις 189 μονάδες. Δεν αποκλείεται υποχώρηση προς την περιοχή των 150 μονάδων.

Με όλα τα δεδομένα να δείχνουν τουλάχιστον ανησυχητικά και τα μηνύματα από το μέτωπο της εγχώριας οικονομίας να επιμένουν στο “μαύρο” και κάποιοι άλλοι (εκτός από τους πολιτικούς) φαίνεται να μην καταλαβαίνουν τίποτα (!)

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Αδέσμευτος Τύπος”, υπάρχουν ακόμη σε υπηρεσίες του Δημοσίου επιδόματα όπως για το... πλύσιμο των χεριών στον ΟΣΕ που είναι 280 ευρώ τον μήνα (ήταν 420 και... περικόπηκε) ή το επίδομα... φαξ (!) των 580 ευρώ μηνιαίως, που παίρνουν υπάλληλοι της ΔΕΗ.

Το επίδομα κεραίας εξακολουθεί να υπάρχει στον ΗΣΑΠ και φτάνει τα 750 ευρώ τον μήνα, ενώ ακόμη υπάρχει και το επίδομα φακέλου (!), σε ολόκληρο το Δημόσιο, καθώς η μεταφορά φακέλων από γραφείο σε γραφείο πρέπει προφανώς να αμείβεται εξτρά (!!!)

Η έξοδος της Ελλάδας θα γίνει την 1η Ιανουαρίου του 2013, όπως προβλέπει ο επικεφαλής ανάλυσης της Citigroup, Willem Buiter, στην τελευταία του έκθεση.

Τονίζει ότι, αν και δεν είναι 100% σίγουρος γι' αυτήν του την πρόβλεψη, αυτή είναι η βασική του εκτίμηση και συμπληρώνει: “Εκτιμούμε ότι θα ακολουθήσουν ακραίες κινήσεις πολιτικής. Θεωρούμε ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκιά της στο 0,5% και θα προχωρήσει σε νέο πρόγραμμα LTRO.

Θα ακολουθήσει ένα δεύτερο πακέτο στήριξης για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία και κάποιο πρόγραμμα τρόικας για την Ισπανία.

Επιπλέον, θα υπάρξει στήριξη των Ισπανικών και των Ιταλικών Κυβερνητικών ομολόγων. Δεν εκτιμούμε ότι η Ευρωζώνη θα κινηθεί γρήγορα στην κατεύθυνση των Ευρωομολόγων.

Εάν, όμως, κλιμακωθεί η φυγή των Τραπεζικών καταθέσεων από τις Χώρες της Περιφέρειας, τότε οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μπορεί να αποφασίσουν να προχωρήσουν σε ένα σύστημα κοινής εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων όπως και σε ένα σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών με κοινή χρηματοδότηση”Οι Ιταλικές και Ισπανικές Ασφαλιστικές εταιρείες είναι οι περισσότερο εκτεθειμένες σε μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, εκτιμά η Fitch σε σχετική ανάλυση.

Αντίθετα οι περισσότερες ασφαλιστικές της Γερμανίας και της Μεγάλης Βρετανίας είναι “απομονωμένες” από τα αυξημένα ρίσκα της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας.

Από την πλευρά τους οι Γαλλικές ασφαλιστικές έχουν υψηλότερη έκθεση στον Ευρωπαϊκό Νότο, η οποία όμως κρίνεται διαχειρίσιμη.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η Fitch, σε κάθε Χώρα υπάρχουν οι εξαιρέσεις. Στη Μεγάλη Βρετανία η Aviva έχει υψηλή έκθεση στην Ιταλία, ενώ στη Γερμανία η Allianz έχει μεγάλο άνοιγμα στο Ιταλικό Κρατικό χρέος. Για την Γαλλία η εξαίρεση είναι η Groupama που έχει υψηλή έκθεση στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι η Fitch δεν υιοθετεί ως βασικό σενάριο την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. "Δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να βγει από την Ευρωζώνη" ανέφερε σε συνέδριο στην Πολωνία ο Moritz Kraemer, διευθυντής Κρατικών αξιολογήσεων της S&P στην Ευρώπη.

Όπως μετέδωσε η WSJ o κ. Kraemer, σημείωσε "ότι οι επιπτώσεις θα ήταν καταστροφικές", γιατί θα κατέρρεε το Τραπεζικό σύστημα. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι η Ευρώπη είναι σε θέση να διαχειριστεί το κόστος μιας ελληνικής εξόδου.

Παρά το γεγονός ότι το ευρώ υποχωρεί χαμηλότερα από τα 1,26 δολάρια, τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια προσπαθούν να δώσουν μία αντίδραση, ενώ με μικτά πρόσημο ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street, που δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα αφεθεί να υποχωρήσει σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, όταν σε έξι μήνες έχει στις ΗΠΑ Προεδρικές εκλογές (!)Από εκεί και πέρα, σημαντικά κατώτερος των προσδοκιών αποδείχθηκε ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo για τη Γερμανική οικονομία.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης υποχώρησε τον Μάιο στο 106,9, ενώ οι αναλυτές – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters – προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθεί στο 109,4 Ακόμη πιο βαθιά αποδεικνύεται η συρρίκνωση των δραστηριοτήτων του ιδιωτικού κλάδου στην Ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, ο συνολικός δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ μειώθηκε τον Μάιο στο 45,9 (από 47,9 τον προηγούμενο μήνα) που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2009.

Επισημαίνεται ότι ένδειξη κάτω από το 50 αντιστοιχεί σε συρρίκνωση δραστηριοτήτων.
Για έβδομο συνεχή μήνα καταγράφηκε συρρίκνωση δραστηριοτήτων στον Βιομηχανικό κλάδο της Κίνας καθώς αποδυναμώνονται οι εξαγωγές στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Ο προκαταρκτικός δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ της HSBC για την Κινεζική μεταποίηση μειώθηκε στο 48,7 τον Μάιο από 49,3 τον προηγούμενο μήνα. Επισημαίνεται ότι ένδειξη κάτω από το 50 αντιστοιχεί σε συρρίκνωση δραστηριοτήτων.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, δεν υφίσταται διασωθείς τίτλος στο ταμπλώ του 20αρη, όπου με απώλειες μεγαλύτερες του 10% ξεχώρισαν οι Ελ. Πετρέλαια, Motor Oil, CPB, του 9% ο Τιτάνας, του 8% η Κύπρου και του 6% η Eurobank, ενώ με μικρότερες αλλά αξιοσημείωτες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης βυθίστηκε στις 502,52 μονάδες με απώλειες 4,53%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 37,7 εκατ. από τα οποία τα 0,9 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (Μέτκα, Εθνική).

Κάκιστη η τελική εικόνα με 35 ανοδικές μετοχές έναντι 100 πτωτικών, ενώ σε 29 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 8%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Συνεχίζεται η πολύ άσχημη εικόνα για την Ελληνική Αγορά για μια ακόμη εβδομάδα μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ηςΜαίου, τονίζει ο Νίκος Χριστοδούλου.

Σαν αποτέλεσμα βλέπουμε μια υποχώρηση σε χαμηλά 22,5 ετών για το Γενικό Δείκτη και μια κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. που ίσως η χαμηλότερη σχέση κεφαλαιοποίησης και ΑΕΠ Πανευρωπαϊκά.

Αυτό που χαρακτηρίζει την Αγορά είναι πωλήσεις μαζικού χαρακτήρα μερικές φορές σε όλες τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, ανεξάρτητα από τα θεμελιώδη τους.

Στις περιπτώσεις του ΟΤΕ και τις Εθνικής, οι πωλήσεις οφείλονται κυρίως στην προαναγγελθείσα έξοδό τους από το Δείκτη MSCI Standard. Χαρακτηριστικό των ημερών είναι η αποχώρηση μεγάλων funds που κρατούσαν σημαντικές θέσεις, από τον ΟΠΑΠ και από την ΕΧΑΕ, μετοχές κερδοφόρες και με την υψηλότερη ρευστότητα στο Χ.Α., ενώ ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Τράπεζα Κύπρου Cyprus Popular Bank κ.λ.π. καταγράφουν ιστορικά χαμηλά.

Η παραπάνω εικόνα αποσύνθεσης σχετίζεται προφανώς με την αμφισβήτηση από ορισμένους κύκλους της παραμονής της Χώρας στην Ευρωζώνη, με την ακυβερνησία στη Χώρα που επηρεάζει μεταρρυθμίσεις και έσοδα.

Συγκεκριμένα, το έλλειμμα στο τετράμηνο βρέθηκε στα €9,14 δισ αυξημένο σε σχέση με πέρυσι αλλά εντός στόχων.

Η μεγάλη ανησυχία προέρχεται από τα μειωμένα έσοδα, αφού η επίτευξη των στόχων οφείλεται κυρίως σε μειωμένους τόκους, Κρατικές επενδύσεις και πρωτογενείς δαπάνες.

Παράλληλα, ούτε οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα ήταν θετικές με τον Οργανισμό να βλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 5,3% φέτος και κατά 1,3% το 2013.Επιπλέον, ανησυχία υπάρχει για τις καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα που έχουν υποχωρήσει σε οριακά επίπεδα και οι προκαταβολές των 18 δισ ευρώ από το ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση στις 4 τράπεζες θεωρούνται κάτι παραπάνω από αναγκαίες για την ομαλή πορεία του Τραπεζικού Συστήματος μέχρι τις εκλογές.

Στο περιβάλλον αυτό δεν προκάλεσε έκπληξη η υποβάθμιση της Ελλάδας στην κατηγορία “CCC” από τη Fitch που αναμενόταν για να εναρμονιστεί η αξιολόγηση του οίκου με τη Moody’s και την S&P.

Έτσι οι συνεχόμενες ρευστοποιήσεις στην Ελληνική Αγορά δε γίνονται τόσο με κριτήριο τα θεμελιώδη της κάθε εταιρείας αλλά με βάση το ρίσκο Χώρας που είναι υψηλό και ζυγίζοντας τη μικρή αλλά υπαρκτή πιθανότητα εξόδου της από την Ευρωζώνη.

Μαζικές αγορές που θα άλλαζαν το momentum δεν είναι το επικρατέστερο σενάριο αυτήν την περίοδο τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές.

Στον Τραπεζικό κλάδο παρά την πρόσκαιρη ανακούφιση για την αναμενόμενη εκταμίευση των €18 δισ δε λείπει η ανησυχία για την εκροή καταθέσεων και την καθυστέρηση της ανακεφαλαιοποίησης τους.

Στα τελευταία αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν ο Μυτιληναίος εμφάνισε μια οριακή πτώση κερδοφορίας αφού η εξαιρετική κερδοφορία της Μέτκα για ένα ακόμη τρίμηνο και η επιστροφή σε κέρδη του τομέα ενέργειας αντισταθμίστηκαν από τις ζημιές του Αλουμινίου λόγω χαμηλότερων όγκων και τιμών αλλά και υψηλότερου κόστους παραγωγής.

Από την άλλη η κερδοφορία του ΟΠΑΠ παραμένει σε πτωτική τροχιά κάτι που δεν προξενεί έκπληξη καθώς η ύφεση έχει προξενήσει μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος για τυχερά παιχνίδια με αποτέλεσμα μια πτώση των πωλήσεων κατά 5%.

Παράλληλα, τα μειωμένα περιθώρια λειτουργικών κερδών και το αυξημένο χρηματοοικονομικό κόστος οδήγησαν τα καθαρά κέρδη στο -21%.

Η καθυστέρηση των επενδύσεων της εταιρείας στα VLTs, η καθυστέρηση στην αποκρατικοποίηση της και οι πωλήσεις συγκεκριμένου fund έχουν οδηγήσει τη μετοχή στα ιστορικά χαμηλά της παρά το ότι διαπραγματεύεται με μια καθαρή μερισματική απόδοση ύψους 14-15% αυτή τη στιγμή, επισημαίνει ο κ. Χριστοδούλου (Τμήμα Μελετών και Αναλύσεων Merit ΑΧΕΠΕΥ).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v