Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινδυνεύουν και οι 500 μονάδες για τον ΓΔ

Σε νέα ελάχιστα 23 (και βάλε) ετών συνεχίζεται η βύθιση του ΧΑ που φλερτάρει επικίνδυνα και με τις 500 μονάδες. Σε χαμηλά έτους το ευρώ. Αναγκαστικές πωλήσεις από τουλάχιστον έναν ξένο σε Τιτάν, ΕΛΠΕ, 3Ε. Βουτιά και για MOH.

Ολοκληρωτική είναι η επικράτηση των πωλητών, καθώς μετά τις 14.10 - 14.15 ενεργοποιήθηκαν σημαντικές εντολές ρευστοποίησης στο σύνολο του ταμπλό.

Η υποχώρηση του ευρώ, οι εντεινόμενες ανησυχίες για το ελληνικό πρόβλημα, οι προειδοποιήσεις της Fitch και οι βολές από το Ελσίνκι βουλιάζουν το Χ.Α.

Την ίδια ώρα, το ευρώ διασπά καθοδικά το μέχρι χθες ελάχιστο 52 εβδομάδων, βυθιζόμενο νωρίτερα στο 1,2516 δολάριο. Εάν στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις το ευρώ δεν αντιδράσει, τότε ο επόμενος χαμηλότερος στόχος είναι το 1,20 δολάριο (και βλέπουμε…), ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ισορροπίες σε διεθνές επίπεδο.

Ξεπερνούν το 3,35% οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη, που κινδυνεύει να χάσει και τις 500 μονάδες. Επιθετικές πωλήσεις για το σύνολο των τραπεζικών μετοχών, που παρασύρουν σε νέα δίνη και τις μετοχές των εταιριών Τιτάν, , ΕΛΠΕ, Βιοχάλκο.

Είναι επίσης ενδεικτικό ότι η αξία συναλλαγών μετά τις 14.00 μέχρι τα νέα ελάχιστα λίγο μετά τις 14.30 έφτασαν τα 2,2 εκατ. ευρώ σε σύνολο περίπου 18 εκατ. ευρώ.

Μόνο στον ΟΠΑΠ έχουν ξεπουληθεί θέσεις αξίας 6,2 εκατ. ευρώ, όταν στον ΟΤΕ πλησιάζουν τα 2,5 εκατ., στην Εθνική τα 2,3 εκατ., ενώ περνούν το 1,2 εκατ. ευρώ στην Coca Cola 3Ε.

Απώλειες έως 7,10% σημειώνονται για τον Τιτάνα, περίπου 5,90% στη Motor Oil, πάνω από 9,10% στα Ελληνικά Πετρέλαια που παραπέμπουν αναμφίβολα σε εσπευσμένη αποχώρηση ξένου παίκτη.

Για τουλάχιστον έναν ξένο, που τις προηγούμενες ημέρες πουλούσε ΟΠΑΠ και πρόσφατα ΟΤΕ, κάνουν λόγο χρηματιστηριακοί κύκλοι.

Το κλίμα επιβαρύνεται μετά και τις νέες προειδοποιήσεις, αυτήν τη φορά από τη Fitch, πως ιταλικές και ισπανικές ασφαλιστικές εταιρίες είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Εν μέσω αυτού του κυκεώνα, ο πολύς Ρουμπινί επανέρχεται με τη γνωστή του εκτίμηση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ το 2013.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Φινλανδία, ένας από τους πιστούς συμμάχους των Γερμανών, προειδοποιεί πως προετοιμάζει σχέδια έκτακτης ανάγκης για διάφορα ενδεχόμενα σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή χρήση χρέους, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Ο νέος, τελευταίος, γύρος του κύκλου διόρθωσης φέρνει το Χ.Α. σε ελάχιστα 23 ετών, το ευρώ σε περιδίνηση και τις αγορές ισπανικών και ιταλικών ομολόγων σε νευρικότητα. Είναι άξιο αναφοράς πως ο νέος, τελευταίος, γύρος προκλήθηκε μετά τις δηλώσεις του Λ. Παπαδήμου στη Wall Street Journal.

Μία απλή και μόνο ματιά στο διάγραμμα βασικών δεικτών αλλά και στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου δείχνει πως η τελευταία βουτιά ξεκίνησε σχεδόν με τη δημοσίευση της συνέντευξης του πρώην πρωθυπουργού - πρώην κεντρικού τραπεζίτη και παλαιότερα δεύτερο τη τάξει στην ECB.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v