Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποχαιρετά και τις 500 μονάδες το ΧΑ

Με μέτριο τζίρο το ΧΑ υποχωρεί άνω του 3% και ζητά βραχυπρόθεσμη στήριξη στις 180 μονάδες για τον FTSE-20 και στο 1,20 ευρώ για την ΕΤΕ. Νέα… γυμνάσια των Γερμανών. Μικρή ανάσα για το ευρώ και τα γαλλικά ομόλογα.

Χαμηλότερα κινείται και σήμερα το Χ.Α. Με τον Γενικό Δείκτη να χάνει τις 500 μονάδες υποχωρώντας πάνω από 3%. Στήριξη αναζητείται από τον FTSE-20 στις 180 μονάδες, αλλά με την αξία των συναλλαγών σε μετριότατα επίπεδα.

Είναι ενδεικτικό πως μετά τις 16.00 ο τζίρος κυμαινόταν στα 17 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 5,1 εκατ. στον ΟΠΑΠ.

Πτωτικά γύρισαν και οι χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης, οι οποίες στην αρχή της ημέρας σημείωναν ήπια κέρδη, ενώ το ευρώ έπαιρνε μικρές ανάσες (παρέμενε ωστόσο χαμηλότερα του 1,26 δολαρίου), ενώ ενθαρρυντικές ενδείξεις έρχονται από τα γαλλικά ομόλογα.

Ωστόσο, το Βερολίνο επιμένει στην πάγια τακτική του… μαστίγιου και του καρότου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβολής της εκταμίευσης της επόμενης δόσης και μετά το τέλος Ιουνίου.

Σε σχετικό θέμα του euro2day.gr διαβάζουμε πως ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας σημειώνει πως δεν υπάρχει τρέχουσα ανάγκη για εξωτερική χρηματοδότηση (μέχρι το τέλος εξαμήνου), συμπεραίνοντας πως η αναβολή εκταμίευσης της δόσης για μερικές εβδομάδες δεν θα ήταν προβληματική.

Η απειλή του εν λόγω παράγοντα έρχεται σε μία συγκυρία όπου στο υπουργείο Οικονομικών έχει σημάνει συναγερμός. Η δραματική μείωση των εσόδων δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας για το ελληνικό δημόσιο, με κίνδυνο αντιμετώπισης δυσκολιών στην καταβολή μισθών και συντάξεων.

Και όμως, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου δεν μας λέει κάτι που δεν ξέραμε ή δεν περιμέναμε, καθώς το παιχνίδι των Γερμανών έχει γίνει απόλυτα κατανοητό στην Αθήνα.

Όμως, θα επιμείνουμε στην αναφορά μας, από το προσυνεδριακό σχόλιο κιόλας, πως αμερικανικά κυρίως σπίτια δεν βλέπουν, τουλάχιστον προς ώρας, πιθανό το ενδεχόμενο της ελληνικής εξόδου από την ευρωζώνη.

Όπως, επίσης, και τη σημαντική υποχώρηση του ευρώ κοντά στα χαμηλά δύο ετών έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Χρηματιστηριακοί κύκλοι εκτιμούσαν πως λόγω της ρευστότητας και της αβεβαιότητας το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ και η ενεργοποίηση νέου γύρου έκτακτων προγραμμάτων παροχής μακροπρόθεσμης ρευστότητας (LTROs) είναι πιθανά, από τη στιγμή μάλιστα που όλο και διευρύνονται οι εκτιμήσεις για περισσότερα κεφάλαια που θα χρειαστούν για τη διάσωση της ισπανικής Bankia.

Όλα αυτά, συμπεριλαμβανομένης της νέας γερμανικής… προειδοποίησης, αποτυπώνονται στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Από τη στιγμή που η Εθνική κρατά το 1,20 ευρώ (όπως είχαμε αναφέρει στο προηγούμενο σχόλιό μας), τόσο ο κλαδικός δείκτης όσο και ο FTSE-20 δεν χάνουν τις βραχυπρόθεσμες στηρίξεις τους.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v