Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μάχεται για τις 500 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Στις 180 μονάδες του FTSE-20 επιχειρείται να στηθεί ανάχωμα. Προϋπόθεση πως η ΕΤΕ θα κρατήσει το 1,20 ευρώ. Επιμένουν οι πωλητές σε μη τραπεζικά χαρτιά. Άκαρπη η αρχική προσπάθεια αντίστασης.

Μόλις 30 λεπτά απέδωσε η προσπάθεια συγκράτησης της διόρθωσης. Λίγο μετά τις 11.00 οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη διευρύνθηκαν έως 0,85%, πιέζοντάς τον έως τις 498,40 μονάδες και τον Ftse 20 έως τις 183,69. Εν συνεχεία, ξεκίνησε νέα προσπάθεια, με αποτέλεσμα στις 11.40 ο Γενικός Δείκτης να εμφανίζει οριακή μεταβολή.

Συγκριτικά καλύτερη εικόνα διαμορφώνεται το ίδιο διάστημα σε πολλά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ και το ευρώ παίρνει μικρή ανάσα έως το 1,2578 δολάριο.

Ωστόσο, στο Χρηματιστήριο Αθηνών υπάρχει ουρά πωλήσεων σε μετοχές των ΕΛΠΕ, Cyprus Popular, αλλά και σε Alpha Bank, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ.

Παρά την προσπάθεια αντίδρασης που συνεχίζεται στην Εθνική Τράπεζα (έως το 1,24 ευρώ), η σχεδόν άμεση επανεμφάνιση των πωλητών οδηγεί σε νέα χαμηλά περισσότερες από τις μισές μετοχές του 20άρη.

Νέα ενδοσυνεδριακά ελάχιστα για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ,
νέα χαμηλή τιμή για την Ελλάκτωρ αλλά και για τα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ η μετοχή της Τιτάν συνεχίζει χαμηλότερα προς τα 11,40 ευρώ, αλλά με συναλλαγές μόλις 912 μετοχών. Στις 11.05 οι συναλλαγές έφταναν τα 4,2 εκατ. ευρώ με περίπου 1,4 να έχει αλλάξει χέρια στον ΟΠΑΠ.

Σημαντική παραμένει η προσφορά και στις μετοχές του ΟΤΕ και της , ενώ στα Ελληνικά Πετρέλαια φτάνουν τις 32.000 κομμάτια. Χρηματιστηριακοί παράγοντες αποδίδουν τη νέα διόρθωση όχι μόνο στα προβλήματα της ελληνικής αγοράς και οικονομίας αλλά και στη γενικότερη επιφυλακτικότητα διαχειριστών, οι οποίοι μειώνουν τις θέσεις τους σε ευρώ.

Σε σχετικό θέμα του euro2day σημειώνεται πως ορισμένοι από τους μεγαλύτερους διαχειριστές κεφαλαίων στην Ευρώπη επιβεβαιώνουν ότι ρευστοποιούν τίτλους σε ευρώ καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο ελληνικής αποχώρησης. 

Ίσως να μην είναι τυχαίο πως ο κύκλος της υποβάθμισης όλο και διευρύνεται. Συγκεκριμένα, η Moody’s υποβάθμισε την αξιολόγηση της βελγογαλλικής DEXIA (διαβάστε σχετικά εδώ) κι ακόμα προχώρησε σε παράλληλη υποβάθμιση της αξιολόγησης τριών σουηδικών τραπεζών.

Κι ενώ εντείνεται η αβεβαιότητα, το Der Spiegel κάνει λόγο για «γερμανικό σχέδιο 6 σημείων για ανάπτυξη της Ευρώπης», ενώ ο Ιταλός πρωθυπουργός εκτιμά πως πλησιάζει η ώρα όπου οι χώρες της Ευρώπης θα αποφασίσουν να εκδώσουν ευρωομόλογα.

Από τεχνικής πλευράς, στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα περιμέναμε μια πρώτη ανάσχεση της τελευταίας διορθωτικής κίνησης στα επίπεδα των 180 μονάδων για τον Ftse 20, με την προϋπόθεση ότι η ΕΤΕ θα κρατήσει μέχρι τέλους, σε κλείσιμο, το 1,20 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v