Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αβεβαιότητα βλάπτει σοβαρά (και) το ΧΑ

Την ώρα που οι δημοσκοπήσεις «βλέπουν» ντέρμπι ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, η UBS και η Goldman Sachs μεταθέτουν σε ευθετότερο χρόνο το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ. Κλειδί η επιχείρηση-«μαξιλάρι» για την Εθνική.

Σε νέα χαμηλά 22 ετών υποχώρησε χθες το Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη μια ανάσα από τις 500 μονάδες. Ο Θανάσης Σταυρόπουλος αναφέρεται στην ομοβροντία πωλήσεων σε ΕΛΠΕ, Τιτάν και Motor Oil. Με επιστροφή των πωλητών στις τράπεζες και νέα ιστορικά ελάχιστα για ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Για «θυσία» 6 δισ. ευρώ στην αβεβαιότητα γράφει ο Γ. Σαββάκης, μετρώντας απώλειες άνω του 50% στα «καλά χαρτιά» του ελληνικού χρηματιστηρίου από τις 6 Μαΐου. Μαζική έξοδος ξένων από τις τράπεζες αλλά και από τίτλους εταιρειών άλλων κλάδων.

Στο σχετικό θέμα γίνεται αναφορά και στην εν μέρει αντιστάθμιση κινδύνου, μέσω short θέσεων, που εξισορροπούν κάπως την κατάσταση στις τράπεζες.

Ο Γενικός Δείκτης στις 502,52 μονάδες και στις 185,12 μονάδες ο FTSE 20, με 20 στις 20 μετοχές του FTSE στο «κόκκινο», έως… βαθύτατο «κόκκινο» ΕΛΠΕ, Cyprus Popular, Motor Oil, Τιτάν, Κύπρου, Eurobank.

Και ενώ η αβεβαιότητα εντείνεται όσο πλησιάζουμε προς τη 17η Ιουνίου, οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ντέρμπι μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ για την πρώτη θέση.

Αβεβαιότητα που επιτείνει τις πιέσεις και διατηρεί καλώς ή κακώς την εκταμίευση καταθέσεων, αλλά και το σπάσιμο κυρίως τρίμηνων προθεσμιακών, με τραπεζικούς κύκλους να υπολογίζουν σε 3,8 δισ. ευρώ περίπου τις εκροές από την 6η Μαΐου έως και προχθές.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να διατηρήσει τη ρευστότητα (από τα έντοκα), ενώ η διεύθυνσή του αιτείται από την τρόικα να μην περιοριστεί από τώρα το πρόγραμμα εσωτερικού δανεισμού.

Μετά τη νέα ομοβροντία νουθεσιών, προτροπών και κατ’ άλλους εκβιασμών από κάθε δανειστή, δύο ξένοι οίκοι μεταθέτουν σε ευθετότερο χρόνο το ενδεχόμενο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Η UBS εκτιμά πως η χώρα μας δεν θα αποχωρήσει, τουλάχιστον, για τους επόμενους έξι μήνες. Η δε Goldman Sachs εμφανίζεται πιο κατηγορηματική θεωρώντας πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί ούτε μετά τους έξι μήνες, βλέποντας την Ελλάδα μέσα στη ζώνη του ευρώ.

Εμείς θα επιμείνουμε στη λογικοφανή επισήμανση ενός φίλου, ο οποίος δίνει ελάχιστες και μόνο θεωρητικές πιθανότητες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ, τον Νοέμβριο. Σημειώνει, δε, πως και η τελευταία έκθεση της Citigroup υπερκαλύπτει αυτό το διάστημα, μεταθέτοντας για αρκετά αργότερα αυτόν τον κίνδυνο.

Όμως, η αβεβαιότητα που προκαλεί εκροές καταθέσεων και συντριπτικά χτυπήματα στην αποτίμηση των εταιρειών του Χ.Α. εξελίσσεται σε ένα από τα πιο ριψοκίνδυνα και ενδιαφέροντα πονταρίσματα των τελευταίων μηνών.

Πιθανότατα το αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου και οι πρώτες μέρες που θα ακολουθήσουν είτε θα δημιουργήσουν νέες δραματικές υποαξίες και ζημίες είτε θα πυροδοτήσουν ένα ανεπανάληπτο ανοδικό εκτονωτικό ξέσπασμα με… γερό ταμείο.

Διαλέγουμε και παίρνουμε, κρίνοντας βέβαια καθημερινά όσα συμβαίνουν σε όλα τα μέτωπα.

Μέχρι τις εκλογές έχουμε πολύ χρόνο, ωστόσο όσο πλησιάζει η μέρα ένα τέτοιο ποντάρισμα με απρόβλεπτες συνέπειες (θετικές ή αρνητικές) συζητείται όλο και περισσότερο μεταξύ των παικτών της αγοράς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v