Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάτω από τα 20 δισ. η αξία της Σοφοκλέους

Παρελθόν και οι 500 μονάδες για το ΧΑ, που συμπλήρωσε έκτη συνεχόμενη εβδομάδα στο κόκκινο. Συνεχίζεται το rotation αρνητικών πρωταγωνιστών. Νέα βουτιά 10% για Τιτάνα, 7,3% για 3Ε. Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα λόγω MSCI.

 Η εικόνα αποσύνθεσης δεν δείχνει να αλλάζει στο Ελληνικό Χρηματιστήριο την ίδια ώρα που συνεχίζεται το “rotation” στους αρνητικούς πρωταγωνιστές του 20αρη.

Έτσι στον Τιτάνα και τα Ελληνικά Πετρέλαια που ήταν οι τελευταίοι στόχοι των πωλητών, σήμερα προστέθηκαν η Jumbo και η Coca-Cola και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς τελευταίος τίτλος έχει ιδιαίτερα υψηλό ειδικό βάρος στην διαμόρφωση του Δείκτη και του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες, παραπέμποντας στο διάστημα 18/7/2008 έως 12/9/2008, όταν και είχαν σημειωθεί οκτώ συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες.

Επίσης συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες εβδομάδες, με διψήφιο ποσοστό απωλειών.
Έτσι σε εβδομαδιαία βάση ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες 11,81% και ο Τραπεζικός 6,95%. Από την αρχή του χρόνου, οι απώλειες στο 28,69% και 26,88% αντίστοιχα.

Οι 500 μονάδες αποτελούν, πλέον, παρελθόν για τον Γενικό Δείκτη, που σήμερα έκλεισε σε νέα χαμηλά 268 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 3/1/1990 (472,98 μονάδες).

Νέα χαμηλά 274 μηνών και για τον Τραπεζικό δείκτη, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 19/7/1989 (191,42 μονάδες).

Ο τζίρος παρέμεινε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, όμως αυτός δεν εμπόδισε την περαιτέρω συρρίκνωση της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. που προσγειώθηκε χαμηλότερα των 20 δισ ευρώ!!!

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών, τελευταίο “οχυρό” για τον Γενικό Δείκτη, δείχνουν οι 473 μονάδες, ενώ για Τραπεζικό δείκτη και FTSE, οι όποιες στηρίξεις είναι απόλυτα θεωρητικές, ιδιαίτερα για τον δεύτερο που δεν έχει κουραστεί να σημειώνει συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά και απομένει μόνο το ψυχολογικό όριο των 150 μονάδων.

Επισημαίνεται ότι η ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς, μεταξύ άλλων, θα διοχετευθούν στο σύστημα συναλλαγών οι τελευταίες υποχρεωτικές πωλήσεις (λόγω MSCI), αφού οι αλλαγές στον εν λόγω δείκτη θα ισχύσουν από την λήξη της συνεδρίασης της 31/5/2012.

Σε αυτό το μήκος κύματος και το σημερινό απόλυτα “υποψιασμένο” “bid” που εμφανίστηκε στον τίτλο της Εθνικής, από τα 1,20 ευρώ και χαμηλότερα. Το γεγονός ότι από τα 1,21 ευρώ έως τα 1,17 ευρώ, είχαν στηθεί εντολές αγοράς που αθροιστικά ξεπερνούσαν σε όγκο τα 1300000 τεμ., σημαίνει ότι κάποιοι περιμένουν “καταιγίδα” (άγνωστο πότε θα ξεσπάσει) και λαμβάνουν τα μέτρα τους.

Στους θεωρούμενους, πάλαι ποτέ, Δεικτοβαρείς τίτλους, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Folli Follie Group, προσπάθησαν να αντιδράσουν από τα συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά, ενώ δεν παρέλειψαν να κλείσουν σε νέα ιστορικά χαμηλά οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ και Motor Oil.

Νέο ιστορικό χαμηλό, σε κλείσιμο και από τον τίτλο του Ταχ. Ταμιευτηρίου, που έκλεισε και στο χαμηλό ημέρας.

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω μετοχή, στις 28/5 εξέρχεται από τον FTSE, αντικαθιστούμενη από την Μέτκα, ενώ στις 31/5 εξέρχεται και από τον MSCI Small Cap, με ότι αυτά μπορούν να συνεπάγονται!

Την ίδια ώρα, αρνητικές φήμες, σενάρια και εκτιμήσεις που αφορούν το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και όχι μόνο, δίνουν και παίρνουν (!)Traders από το Citi, εκτιμούν ότι σε περίπτωση “GRexit” η συναλλαγματική ισοτιμία θα είναι 1500 δραχμές/ ευρώ, ενώ η Ελλάδα μπήκε στο ευρώ στις 340,75 δραχμές/ευρώ.

Πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι στα γκισέ των Τραπεζών της Ελλάδας και των αδύναμων οικονομιών του Ευρωπαϊκού Νότου παίζεται το μέλλον του ευρώ.

Επίσης, εκφράζονται πλέον βάσιμοι φόβοι ότι ο “ιός” της δυσπιστίας των καταθετών μπορεί να επεκταθεί σε άλλες Χώρες του Νότου, ενώ όλο και πιο ανοιχτά τίθεται το ερώτημα αν υπάρχειπλάνο αποτροπής ανάπτυξης ενός φαινομένου “Bank Run”.

Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τους Έλληνες επειδή μεταφέρουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό, δήλωσε ο Juergen Fitschen, συν-διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank. "Η Ελλάδα είναι ένα κατεστραμμένο Κράτος", είπε.Για τον κίνδυνο ενός μαζικού “Bank Run” από τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες, σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, προειδοποιούν τόσο η Morgan Stanley, όσο και η Jefferies...

Η πρώτη επισημαίνει χαρακτηριστικά πως το μέλλον των Ευρωπαϊκών Τραπεζών κρίνεται εξαιρετικά δυσοίωνο, εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη.

Η τάση απόσυρσης των καταθέσεων, εξηγεί η Morgan Stanley, συνιστά μια σοβαρή αλλαγή στη στάση των καταθετών, η επιβάρυνση της οποίας δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέα. Κατά τον οίκο, στην τρέχουσα συγκυρία, αυτή είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ευρωζώνη.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Jefferies, η οποία θεωρεί βέβαιη τη μαζική φυγή καταθέσεων, αν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ, ειδικά για τα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα του Ευρωπαϊκού Νότου.

Κατά τη Jefferies, οι τεράστιες ανισορροπίες που θα προκληθούν από την εξέλιξη αυτή θα στραφούν απευθείας στη Γερμανία, η οποία δεν έχει άλλη επιλογή από το να πει το μεγάλο "ναι" στη δημιουργία Ευρωπαϊκού μηχανισμού εγγύησης καταθέσεων, αλλά και στην έκδοση Ευρωομολόγου.

Οι Κεντρικές Τράπεζες και οι εταιρείες θα διέπρατταν "σοβαρό λάθος" εάν δεν προετοιμάζονταν για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, υποστήριξε ο Didier Reynders, ο αντιπρόεδρος του Βελγίου, μιλώντας στο European American Press Club στο Παρίσι, τονίζοντας πως "δεν υπάρχει οργανωμένη συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως προς το τι κάνουμε (εάν αποχωρήσει η Ελλάδα)".

Οι Γαλλικές Τράπεζες ετοιμάζουν σχέδια εκτάκτου ανάγκης για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αναφέρει το Reuters. Σύμφωνα με τις πηγές του πρακτορείου, οι προετοιμασίες αφορούν μεταξύ άλλων και τις Τράπεζες Credit Agricole, BNP Paribas και Societe Generale.

Νέο “κούρεμα” εκτιμά πως θα χρειαστεί η Ελλάδα καθώς και άλλες Χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, ο Philippe Aghion, σύμβουλος του Γάλλου Προέδρου, Francois Hollande. “Δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία μπορούν να αναπτυχθούν χωρίς ένα νέο «haircut»”, πρόσθεσε.

Επιπλέον εκτίμησε ότι, οι Τράπεζες της Νότιας Ευρώπης θα χρειαστούν επιπλέον βοήθεια από την ΕΚΤ και το Ταμείο Σταθερότητας.Σε έκθεση με τίτλο “Απάτες με την Ελληνική Έξοδο: Η εισαγωγή του νέου νομίσματος δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για την Ελλάδα” οι αναλυτές της Goldman Sachs, αναφέρουν πως πρόκειται για ένα θέμα με ορίζοντα “μηνών και όχι εβδομάδων” και τονίζουν ότι παραγνωρίζονται ορισμένες σημαντικές πραγματικότητες ως προς τις κακουχίες που συνεπάγεται η “Grexit” όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά και για την ίδια την Ελλάδα.

Υποστηρίζουν ότι η επιστροφή στο Εθνικό νόμισμα είναι πιο δυσβάσταχτη για τη Χώρα από ό,τι η παραμονή της στην Ευρωζώνη. Προβλέπουν ότι η νέα δραχμή θα στερείται αξιοπιστίας ακόμη και από τους ίδιους τους Έλληνες και πως θα είναι πολύ δύσκολο για τη Χώρα να εγγυηθεί την αξιοπιστία του νέου νομίσματος.

Επίσης, η Goldman Sachs τονίζει ότι και οι ξένοι εμπορικοί εταίροι πιθανότατα δεν θα εμπιστευθούν ένα μέσο συναλλαγών που εκδίδεται από μία Κυβέρνηση η οποία στο παρελθόν δεν έχει δείξει προθυμία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Για να αποκτήσει αξιοπιστία το νέο Εθνικό νόμισμα της Ελλάδας θα πρέπει η Ελληνική Κυβέρνηση να εφαρμόσει αυστηρά μέτρα λιτότητας και σφιχτή νομισματική πολιτική. Ως εκ τούτου, η Goldman Sachs θεωρεί ότι οι αρμόδιοι άσκησης πολιτικής στην Ελλάδα, όταν αξιολογήσουν τους κινδύνους και τα οφέλη, δεν πρόκειται να διαλέξουν τον δρόμο της αποχώρησης από το ευρώ.

Εικόνα ανησυχίας στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και στο ξεκίνημα του NYSE, καθώς τα μηνύματα που έρχονται από παντού δεν δείχνουν ενισχυτικά στην ψυχολογία των αγοραστών.

Στην Κίνα η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε το ετήσιο report τονίζοντας ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει συνετή νομισματική πολιτική, επαναδιατυπώνοντας ότι η εγχώρια οικονομία παραμένει υπό πίεση.

Την αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Ισπανικής Τράπεζας Bankia, στο Χρηματιστήριο της Μαδρίτης, αποφάσισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Χώρας, CNMV. Η Bankia φέρεται να είναι έτοιμη να ζητήσει από την Ισπανική Κυβέρνηση διάσωση που θα ξεπερνά τα 15 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ανεστάλη η διαπραγμάτευση των μετοχών και της μητρικής της Bankia, Banco Financiero y de Ahorros.

Η Καταλονία, η πλουσιότερη αυτόνομη επαρχία της Ισπανίας, ζήτησε οικονομική βοήθεια από την Κεντρική Κυβέρνηση της Χώρας για την αναχρηματοδότηση του χρέους της. "Δεν μας ενδιαφέρει πως θα το κάνουνε, αλλά πρέπει να καταβάλουμε τις οφειλές μας στο τέλος του μήνα. Μια οικονομία δεν μπορεί να ανακάμψει αν δεν πληρώνει τους λογαριασμούς της" δήλωσε ο πρόεδρος της Καταλονίας, Artur Mas.

Η Καταλονία, η οποία εκπροσωπεί το ένα πέμπτο της Ισπανικής οικονομίας, πρέπει να αναχρηματοδοτήσει το 2012 χρέος 13 δισ. ευρώ.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου κ. Πανίκος Δημητριάδης δήλωσε σήμερα ότι "δεν πρέπει να αποκλείουμε την προσφυγή της Κύπρου στο μηχανισμό στήριξης αν αυτό γίνει με σωστούς όρους", σύμφωνα με το StockWatch.

Διευκρίνισε παράλληλα ότι “Χώρες όπως η Ιρλανδία έχουν διατηρήσει το φορολογικό τους καθεστώς παρά το ότι έχουν πάρει στήριξη από το μηχανισμό”.

Γύρο υποβαθμίσεων Ευρωπαϊκών Χωρών αναμένουν το προσεχές διάστημα από τη Moody's και την S&P οι αναλυτές της Citigroup, εκτιμώντας ότι μεγάλο μέρος της αβεβαιότητας που έχει προκληθεί στις Αγορές το τελευταίο διάστημα δεν είναι μόνο οι Ελληνικές εξελίξεις αλλά και οι επικείμενες υποβαθμίσεις που ετοιμάζονται από τους οίκους αξιολόγησης.

Σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ οι υποβαθμίσεις θα είναι άμεσες και “γενναίες”, αναφέρει η Citigroup, η οποία μάλιστα βλέπει ότι πρώτες στη λίστα είναι η Ιταλία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Οι υποβαθμίσεις θα είναι ηπιότερες, σε περίπτωση που η Ελλάδα αποφύγει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά σε κάθε περίπτωση οικονομίες και Τράπεζες θα βρεθούν στο επίκεντρο.

Νευρικότητα, μετά την σχετική νηνεμία των τελευταίων ημερών και στις Αγορές ομολόγων, με τις αποδόσεις να κινούνται εκ νέου ανηφορικά. Έτσι η απόδοση στο Ελληνικό 10ετές διαμορφώνεται στο 28,58%, στο Πορτογαλικό στο 11,74%, στο Ιρλανδικό στο 7,025%, στο Ισπανικό στο 6,24% και στο Ιταλικό στο 5,59%. 

Πέντε οι τίτλοι με θετικό πρόσημο στο ταμπλώ του 20αρη, όπου αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της Εθνικής.

Πιο συγκεκριμένα οι ΟΠΑΠ (+1,32%), ΟΤΕ (+2,92%), Folli Follie Group (+3,03%), Alpha Bank (+1,27%) και CPB (+1,15%).

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Τιτάνα (-10,26%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 7% ακολούθησαν οι Ταχ. Ταμιευτήριο, Coca-Cola, Jumbo και με μικρότερες απώλειες οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης μετά τις 11.45 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, σημείωσε διπλή πρόσκρουση στις παρυφές των 484 μονάδων και έκλεισε τελικά στις 485,18 με απώλειες 3,45%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 33 εκατ. από τα οποία τα 3,6 αφορούσαν “πακέτα” (ΕΧΑΕ).

Κακή η τελική εικόνα με 55 ανοδικές μετοχές έναντι 68 πτωτικών και 23 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.

Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, προσπάθεια αντίδρασης έδωσαν οι ΕΧΑΕ, Σαράντης, Αστήρ και Ιντρακόμ (αξιοπρόσεκτο “bid” στα 0,1130 ευρώ).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

O δείκτης FTSE ξεκίνησε την “καριέρα” του στο Χ.Α., στις 30 Δεκεμβρίου του 1994 με το χαμηλό εκείνης της περιόδου τις 380 μονάδες, επισημαίνει το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Ήταν η περίοδος που οι “κάνουλες” ήταν και πάλι κλειστές από τις Τράπεζες και με το ζόρι η Κτηματική τότε έδινε κάποια στεγαστικά ενώ η δραχμή έδινε επιτόκιο που έφτανε και το 15% με 2-3 χρόνια πριν, να έχουμε το περίφημο “πάρτε ομόλογα ΕΤΒΑ” που έγραψαν και ψηλό 25% ετήσιο επιτόκιο.

Ήταν η 10ετία εκείνη που τα χρήματα αβγάτισαν άγαρμπα και ήρθε η υποτίμηση του 1998 για να δώσει το έναυσμα για ανάπτυξη αλλά και είσοδό μας στην Ευρωζώνη, λίγο αργότερα, με ένα μεγάλο κομμάτι των χρημάτων αυτών να μπουν στο Χ.Α. το 1999 με την γνωστή συνέχεια.

Πλέον είμαστε στο ευρώ με το όποιο σοβαρό “λίπος” να “καίγεται” και την ύφεση να είναι σε επίπεδα ιστορικού ρεκόρ για το Κράτος και το αποπληθωριστικό “σπιράλ” (με εξαίρεση τους φόρους) να γίνεται επιθετικό, με ανυπολόγιστες συνέπειες, κάτι που παράλληλα είναι αδύνατον να λειτουργήσει ή να συνεχιστεί.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης του Χ.Α., είναι περίπου στην μισή τιμή από το 1994 ενώ για να δημιουργηθεί και πάλι καινούργιος πλούτος θα περάσουν πολλά χρόνια τουλάχιστον με τα ήδη υπάρχοντα δεδομένα.

Η παραφιλολογία για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ είναι στο ζενίθ της και με την υπάρχουσα κατάσταση έχει πιθανότητες.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η ανάπτυξη μπορεί να έρθει με την διαφορά πως κάποιοι θα γίνουν από την μία μέρα στην άλλη πολύ πλουσιότεροι, ενώ οι φτωχοί, ή αλλιώς πρώην μεσαία τάξη, θα βρεθούν σε κατάσταση τραγική.

Οι έχοντες βγάλει λεφτά από την μία μέρα στην άλλη, θα μπορούν να αγοράσουν ένα διαμέρισμα στην μισή ή και στο 1/3 της τιμής κλπ.

Θα θυμηθούμε και πάλι τον περίφημο θείο ναυτικό που του ζητάγαμε να μας φέρει από έξω μία ηλεκτρική συσκευή ενώ θα χρειαζόμαστε και πάλι 3 μισθούς για να πάρουμε 1 τηλεόραση ή έναν υπολογιστή.

Τα “καλά μυαλά” το πιο πιθανό είναι να φύγουν στο εξωτερικό ενώ στο σύστημα θα προσπαθήσουν να μείνουν οι πρώην βολεμένοι που είχαν συνηθίσει να τρώνε από αυτό χαλαρά τα τελευταία πολλά χρόνια, μιας και ακόμα δεν έχουν καταλάβει πως στην φάση που είμαστε αυτά έχουν τελειώσει και έχουμε περάσει ή πρέπει να περάσουμε σε μία άλλη εποχή αν θέλουμε να έχουμε ελπίδα.

Πολιτικά συνεχίζεται η αβεβαιότητα και πλέον αρχίζουν και μετράνε τα κουκιά και πάλι, για το πως μπορεί να βγει Κυβέρνηση και με ποια κόμματα, αν και 23 μέρες είναι μεγάλος χρόνος μέχρι τις εκλογές μιας και πλέον οι συσχετισμοί έχουν αλλάξει σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance.

Η ψυχολογία στο Χρηματιστήριο Αθηνών εξακολουθεί να είναι αρνητική, με το κλίμα στην Αγορά να “φορτίζεται” και από τα νέα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και ενισχύουν τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε σήμερα κάτω ακόμη και από τα επίπεδα των 500 μονάδων, τα οποία συνιστούν και χαμηλά 22,5 ετών, καθώς επικράτησε πανικός. Πλέον οι ακραίες διακυμάνσεις έχουν επεκταθεί σε όλα τα blue chips και κυρίως στον Βιομηχανικό κλάδο, ενώ όπως φαίνεται και από τη συναλλακτική δραστηριότητα, η “ταυτότητα” των επιθετικών πωλητών “δείχνει” ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Δυστυχώς, η αβεβαιότητα εξακολουθεί να αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό της εγχώριας Κεφαλαιαγοράς, με τα αποτελέσματα των εισηγμένων ομίλων να περνούν σε δεύτερη μοίρα, σχεδόν απαρατήρητα από το επενδυτικό κοινό.

Στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις εκλογές το κυρίαρχο χαρακτηριστικό θα είναι η διατήρηση μιας ρευστής εικόνας για την Οικονομία και την Αγορά με ότι αυτό συνεπάγεται για το Χρηματιστήριο, επιτείνοντας την νευρικότητα που πηγάζει από τις αβεβαιότητες και την επιφυλακτικότητα που θα συνεχίζουν να διακατέχουν τους επενδυτές.

Το Χ.Α. βρίσκεται σε διαρκή πτωτική υπερβολή, που έχει ακυρώσει όλα τα οικονομικά γεγονότα της τελευταίας 30ετίας.

Πλήρης η αποϋλοποίηση θεμελιωδών και αποτιμήσεων, που δεν αποκλείεται να συνεχιστεί, καθώς οι τρεις εβδομάδες που απομένουν μέχρι τις εκλογές είναι μακρύς, χρηματιστηριακά, χρόνος. Από την άλλη τα ξένα χαρτοφυλάκια παραμένουν πωλητές και μάλιστα σε μία Αγορά που έχει απαγορεύσει το “short selling” από πέρυσι τον Αύγουστο (!!!)

Αν και μια θετική αντίδραση μπορεί να δικαιολογηθεί από τα σοβαρά υποτιμημένη τεχνικά επίπεδα, παραμένουμε επιφυλακτικοί ως μια γενική στάση λόγω της δυσμενούς ροής των ειδήσεων και το ασαφές πολιτικό περιβάλλον.

Πειθαρχία στις συναλλαγές θα πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα με σαφή επίπεδα “stop loss” τονίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

----ΧΠΑ

Παρά την σημαντική μείωση των συναλλαγών και η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας έκλεισε με υποχώρηση.

Το συμβόλαιο Ιουνίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με ελαφρώς υποδεέστερη απόδοση μειώνοντας το premium στο 0,57%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2765, τιμή εκκαθάρισης 177), κινήθηκαν μεταξύ 173,5 και 185,5 μονάδων.

Τίποτα το ιδιαίτερο, από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (12200 CPB, 14200 Coca-Cola, 76800 Alpha Bank, 11200 Μυτιληναίος, 10000 ΕΧΑΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3570), Alpha Bank (3142), Πειραιώς (340), Κύπρου (4950), ΔΕΗ (219), ΟΤΕ (719), ΟΠΑΠ (589), MIG (272), Ελ. Πετρέλαια (220), Μυτιληναίο (113), Coca-Cola (421), Intralot (135).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 25/5 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Eurobank (10000 τεμ.)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (10571983 τεμ.), Eurobank (8828930 τεμ.), Πειραιώς (7355187 τεμ.), CPB (8315676 τεμ.), MIG (4788184 τεμ.), ΟΤΕ (4291178 τεμ.), Alpha Bank (8469050).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v