Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζική βύθιση 9% στη Σοφοκλέους

Σε νέα ιστορικά ελάχιστα το ΧΑ, με την Εθνική να πλησιάζει τα 0,90 ευρώ. Στο ενδεχόμενο εξόδου (ή όχι) της Ελλάδας από την ευρωζώνη ποντάρουν διεθνή κεφάλαια. Διψήφιες απώλειες για EFG, Alpha. Πωλήσεις σε ΔΕΗ, 3Ε, ΕΛΠΕ. 

Νευρικότητα και κινητικότητα στην Ευρώπη, έντονες ανησυχίες και νέα «βύθιση» στο Χ.Α. Σε νέα ιστορικά ελάχιστα υποχωρούσαν νωρίτερα βασικοί δείκτες και μετοχές και ενδεικτική είναι η περίπτωση της Εθνικής Τράπεζα, που χάνει πλέον και το 1 ευρώ.

Απώλειες που έφτασαν και άνω του 5% βυθίζουν τον Γενικό Δείκτη στις 473 μονάδες. Διόρθωση κατά 4,22% οδηγεί στις 171 μονάδες τον FTSE 20, που είναι και νέο ιστορικό ελάχιστο.

Η προσπάθεια που καταβλήθηκε στην αρχή της συνεδρίασης είχε περιορισμένα αποτελέσματα, καθώς οι πωλητές ανέκτησαν τον πλήρη έλεγχο του παιχνιδιού, βάλλοντας κατά ριπάς στον ευαίσθητο τραπεζικό κλάδο.

Έως το 0,92 ευρώ βούλιαζε νωρίτερα η μετοχή της Εθνικής, απώλειες 10,7% για την Alpha Bank και 17% για τη Eurobank. Κατά 10,57% βουλιάζει σε νέα ιστορικά ελάχιστα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος παραμένει στις τράπεζες.

Αυτό δεν σημαίνει πως μη τραπεζικοί τίτλοι έχουν καλύτερη συμπεριφορά ή λιγότερους πωλητές.

Για παράδειγμα, ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ συνεχίζουν τη διόρθωσή τους, ενώ κρατά ο ΟΠΑΠ με οριακά κέρδη. Ο Οργανισμός με τον Τιτάνα και τη Βιοχάλκο είναι άλλωστε οι μόνες τρεις του 20άρη που αντιστέκονταν μέχρι πριν από λίγο.

Γιατί στον αντίποδα πιέζονται Μυτιληναίος, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, MIG, Coca Cola 3E κ.ά.

Η αξία των συναλλαγών λίγο μετά τις 16:20 κυμαινόταν στα 36 εκατ. ευρώ και με βάση τα επίπεδα αποτίμησης της αγοράς και κυρίως τη χρηματιστηριακή αξία του 20άρη θεωρείται υψηλή. Εξ αυτών τα 11 εκατ. ευρώ έγιναν στην λόγο και ενός πακέτου.

Στις διεθνείς αγορές επικρατούν μικτές τάσεις με σαφώς καλύτερη την εικόνα ακόμα και για τη Μαδρίτη και το Μιλάνο. Ο μεν IBEX συνεχίζει τη χθεσινή θεαματική αντίδρασή του, καθώς φαίνεται να αποτυπώνεται η προσπάθεια της Μαδρίτης να μη συρθεί στο είδος… βοήθειας για την οποία πιέζει το Βερολίνο. Νέα πτώση στα επίπεδα του 1,24 δολ. υποχωρεί το ευρώ.

Ομολογουμένως τις τελευταίες ημέρες εξελίσσεται ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ποντάρισμα γύρω από το χρηματιστήριο της Μαδρίτης, την ισπανική αγορά ομολόγων, καθώς οι πιέσεις των Γερμανών προς τους Ισπανούς ξεπερνούν κάθε προηγούμενο.

Το ενδεχόμενο να μη… νουθετηθεί η Μαδρίτη είναι πράγματι ενδιαφέρον, όσο και ριψοκίνδυνο. Αυτά όμως δεν φαίνεται να αφορούν το Χ.Α. και τις ελληνικές τράπεζες, που εξακολουθούν να παραμένουν στο στόχαστρο ξένων πωλητών.

Για το Χ.Α. το ποντάρισμα σχετίζεται με το εάν θα επιβεβαιωθούν οι υπέρμαχοι της εξόδου της χώρας από το ευρώ ή αν θα πρυτανεύσουν οι ψυχραιμότεροι.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v