Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν κράτησε η αντίδραση στη Σοφοκλέους

Οι αγορές προεξοφλούν εξελίξεις στο θέμα Ισπανίας-τραπεζών και αντιδρούν. Νευρικότητα στο ΧΑ με την 3Ε να γυρίζει πτωτικά. Υπεραπόδοση για Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς και Τιτάν. Στο 1,25$ το ευρώ.

Η πρόταση ΕΕ για «τραπεζική ένωση» δημιουργεί προσδοκίες στις αγορές, κάτι που αποτυπώνεται, προσώρας, σε χρηματιστηριακούς δείκτες, ομόλογα και ευρώ.

Στο ΧΑ συντηρείται, ηπιότερα όμως, η τάση αντίδρασης βασικών δεικτών, μετοχών, με τον Γενικό Δείκτη στις 480 μονάδες και τον FTSE 20 στις 172 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών κυμαίνεται στα 15,3 εκατ. ευρώ, με την Εθνική Τράπεζα και τον ΟΠΑΠ να συγκεντρώνουν τη μερίδα του λέοντος.

Η βραχυπρόθεσμη κίνηση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και τα όσα διαδραματίζονται στην εγχώρια αγορά.

Σε σχετικό θέμα του euro2day.gr, αναλύεται η πρόταση της Κομισιόν για την εξυγίανση των τραπεζών και την προστασία από μελλοντικές διασώσεις.

Προσώρας οι κινήσεις αυτές αρέσουν στις αγορές και αυτό αποτυπώνεται στους κυριότερους χρηματιστηριακούς δείκτες. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνει ο δείκτης ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη, ενώ ενισχύονται ο DAX στη Φρανκφούρτη, ο CAC στο Παρίσι, ο FTSE 100 στο Λονδίνο.

Στην ισπανική αγορά επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία, πως τελικά η Μαδρίτη θα αποφύγει μια… θεραπεία σαν αυτή που εφαρμόζεται στην Ελλάδα αλλά και σε Πορτογαλία, Ιρλανδία. Εξ αρχής ήταν δεδομένο πως στην Ισπανία λόγω μεγέθους θα έπρεπε να αναζητηθεί ένα πιο σύνθετης μορφής σχέδιο… διάσωσης, που να μην αποκλίνει ωστόσο επί της ουσίας από τον κεντρικό σχεδιασμό του Βερολίνου.

Το… ημιμνημόνιο που φαίνεται πως θα εφαρμοστεί για τη διαχείριση του ισπανικού προβλήματος μπορεί να δώσει χρόνο στις αγορές και το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Είναι ενδεικτικό πως νωρίτερα το ευρώ κυμαινόταν και πάλι πάνω από τα 1,25 δολάρια, ενώ αποκλιμακώνονταν ελαφρώς το spread του ισπανικού 10ετούς ομολόγου. Η απόδοσή του υποχωρούσε μεν στο 6,28%, σαφώς χαμηλότερα απ’ ότι τις προηγούμενες δυο ημέρες, αλλά σταθερά πάνω από το όριο συναγερμού του 6%

Επί της ουσίας, η Ισπανία μένει εκτός αγορών και συνάμα στον προθάλαμο μιας πιο σύνθετης μορφής… διάσωσης. Το αν αυτό αρκεί θα φανεί στις επόμενες ημέρες, πιθανότατα δε, θα αποτυπωθεί στο διάγραμμα της απόδοσης του ομολόγου.

Προσώρας κερδίζεται χρόνος, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και για εμάς.

Στο ΧΑ η αντίδραση στηρίζεται στην ενίσχυση τριών-τεσσάρων τραπεζικών μετοχών, αλλά και τίτλων εταιρειών από άλλους κλάδους. Σταθερά κάτω από το 1 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, κοντά στα ιστορικά ελάχιστα η Eurobank, μικρές ανάσες για Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς.

Από τη μη τραπεζικό τριάδα, ο ΟΠΑΠ ενισχύεται κατά 1,49% στα 4,10 ευρώ, ο ΟΤΕ κατά 5,31% στα 1,19 ευρώ, ενώ αμετάβλητη παραμένει στα 1,18 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ.

Από τις υπόλοιπες, η δεικτοβαρής Coca Cola 3E υποχωρεί, η Βιοχάλκο ενισχύεται, όπως και η Motor Oil, η Τιτάν και η MIG.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v