Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποντάρει σε ισπανικό συμβιβασμό η Σοφοκλέους

Οι πληροφορίες γερμανικών ΜΜΕ για συμβιβασμό με… ημιμνημόνιο για την Ισπανία οδηγούν σε αντίδραση τα ευρωχρηματιστήρια και το ευρώ. Ακολουθεί το ΧΑ με τον ΓΔ προς τις 485 μονάδες.

Ανάδυση από τον πυθμένα για το… βαθυσκάφος ΧΑ. Με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο και τις λοιπές δυνάμεις να ακολουθούν ο Ftse 20 αντιδρά κατά 2,35% προς τις 175 και κατά 2,00% ο Γενικός Δείκτης προς τις 485,86 μονάδες.

Ουσιαστικά το ΧΑ ακολουθεί τις ευρωπαϊκές αγορές που φαίνεται να κινούνται στη λογική προεξόφλησης μίας κίνησης – έκπληξης από την πλευρά του Βερολίνου.

Συμβιβασμός με… ημιμνημόνιο για την Ισπανία κάνει λόγο σχετικό θέμα του euro2day με αφορμή δημοσίευμα της Suddeutsche Zeitung. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας διαφαίνεται μία συμβιβαστική λύση για τον τερματισμό της τραπεζικής κρίσης στην Ισπανία. Σε αντάλλαγμα, πάντα σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, η ισπανική κυβέρνηση θα πρέπει να δεσμευτεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Στο ίδιο θέμα γίνεται λόγος πως αυτή η λύση έχει δύο προτερήματα. Αφενός αναγνωρίζοντας πως οι κρίσεις σε Ισπανία και Ελλάδα είναι διαφορετικής φύσης. Αφετέρου (για να μην τρέφουμε ψευδαισθήσεις για τον κεντρικό σχεδιασμό του Βερολίνου) με αυτόν τον τρόπο περνούν οι θέσεις της Γερμανίας και των συνοδοιπόρων της.

Στο σημερινό Εκηβόλο έχουμε «ανεβάσει» ένα θέμα σχετικό με το ισπανικό πρόβλημα και «ένα από τα ισχυρότερα περιουσιακά στοιχεία» που έχει η Μαδρίτη και φέρεται να εποφθαλμιά το Βερολίνο.

Η Ελλάδα όμως, όπως επιμένουν οι Γερμανοί, είναι διαφορετική περίπτωση. Είναι ο φταίχτης, ο υπαίτιος σχεδόν όλων των δινών που συμβαίνουν στην Ευρώπη και παραπέρα. Για αυτό το ΧΑ συνεχίζει να κινείται σε ρυθμό προεξόφλησης των επερχόμενων, που μας αφορούν ως χώρα και ως κοινωνία ευρύτερα.

Οι τράπεζες παραμένουν στο στόχαστρο καθώς ακόμη δεν έχουν αποφασιστεί καν οι προϋποθέσεις και όροι κεφαλαιακής ενίσχυσής τους και της όποιας μελλοντικής θέσης των υφιστάμενων μετόχων.

Αντίδραση έως 6,41% για την Eurobank, έως 2,17% για την Alpha Bank, κατά 4,21% για την Πειραιώς, κατά 2,30% για την Εθνική Τράπεζα (που αποτιμάται στα 895 εκατ. ευρώ).

Από τη μη τραπεζική τριάδα υποχωρεί η ΔΕΗ, αντιδρά καθαρά τεχνικά ο ΟΤΕ προς τα 1,17 ευρώ (αποτιμάται 578,4 εκατ. ευρώ) ενώ συνεχίζεται το μεθοδικό μάζεμα στον ΟΠΑΠ (1,3 δισ. ευρώ.

Επιχειρείται επίσης να αντιδράσουν Μυτιληναίος, Μέτκα, Motor Oil, , Ελλάκτωρ ενώ για 2η συνεχόμενη συνεδρίαση επιμένουν Τιτάν, Βιοχάλκο.

Η αξία των συναλλαγών λίγο πριν τις 11.30 ξεπερνούσε τα 6,5 εκατ. ευρώ από τα οποία 1,5 στη μετοχή της Εθνικής και περίπου 1,4 εκατ. ευρώ στη μετοχή του ΟΠΑΠ.

Σημειωτέον πως ο ΟΠΑΠ σε διάστημα εβδομάδας ενισχύεται 1,50% έναντι απωλειών 6,48% του Ftse 20 την ίδια περίοδο.

Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ευρώπη δίνουν ακόμη μια ανάσα στο ευρώ που νωρίτερα περνούσε τα 1,2520 δολάρια ενώ κέρδη εμφανίζουν οι ευρωαγορές με αιχμή τις τράπεζες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v