Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπεραποδίδουν τράπεζες - Σοφοκλέους

Στη λογική της προεξόφλησης μιας πιθανής… χαλάρωσης και αποσυμπίεσης ποντάρουν οι ευρωαγορές. Στις 490 μονάδες το Χ.Α., με υπεραπόδοση για ΕΤΕ, Alpha, Eurobank, αλλά και για ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τιτάν, MIG, Μυτιληναίο, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Jumbo.

Ανοδική ανάσα ζωογονεί τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και ωθεί το Χ.Α. στα επίπεδα των πρώτων αντιστάσεων.

Νωρίτερα, ο μεν Γενικός Δείκτης ενισχυόταν κατά 2,63% έως τις 492,59 μονάδες, ο FTSE-20 κατά 3,62% έως τις 178,55 μονάδες, με αιχμή τις τράπεζες αλλά και την πλειονότητα των υπόλοιπων παικτών να ανταποκρίνεται ανοδικά.

Με την Εθνική να περνά έστω και οριακά το 1 ευρώ (6,50%) και τις Alpha Bank, Eurobank να υπεραποδίδουν με συγκριτικά όμως μέτριες συναλλαγές.

Ο τζίρος παραμένει χαμηλός, χωρίς ωστόσο να αποτελεί εμπόδιο στην προσπάθεια διαμόρφωσης βραχυπρόθεσμα ανοδικής φοράς. Στο πλαίσιο ευρύτερης προεξόφλησης (σε ευρωπαϊκό επίπεδο) πως το Βερολίνο θα προχωρήσει σε ενέργειες αποσυμπίεσης κι εκτόνωσης, ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται πάντα βραχυπρόθεσμα.

Όπως αποτυπώνεται και στην ανοδική κίνηση των περισσότερων χρηματιστηριακών δεικτών, αλλά και στις αγορές ομολόγων και συναλλάγματος, είναι εμφανής η προσπάθεια «να πέσουν σε κεντρικό επίπεδο οι τόνοι».

Εάν φανεί πως όντως επιχειρείται να δοθεί παράταση χρόνου και… ανάσες στον χρηματοοικονομικό κλάδο, πιθανότατα το Χ.Α. θα ακολουθήσει.

Άλλωστε, το Βερολίνο έχει κάθε εύλογο συμφέρον να φανεί διαλλακτικότερο σε αυτήν τη φάση της κρίσης. Να ανασυρθεί από τα χαμηλά των τελευταίων μηνών το ευρώ, να αντιδράσει και πάλι προς το 1,26 δολάριο.

Άλλωστε, και η έκδοση ισπανικών ομολόγων μπορεί να έγινε μεν με τσουχτερό επιτόκιο, παρ' όλα αυτά ήταν σχετικά μικρή και διαχειρίσιμη.

Καλά ενημερωμένη τραπεζική πηγή υποστήριζε πως σε κεντρικό επίπεδο εντείνονται οι προσπάθειες για την ανάσχεση των πιέσεων στις τράπεζες (για να αποφευχθεί ένα bank run) λόγω της ανασφάλειας που δημιουργείται στους καταθέτες των χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα.

Η ίδια πηγή υποστηρίζει πως η Κομισιόν με τη στήριξη της ΕΚΤ, του ΔΝΤ αλλά και των ΗΠΑ θα καταθέσει σύντομα προς συζήτηση ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα οδηγεί σε τραπεζική ενοποίηση. Συνάμα, σε έναν πανευρωπαϊκό μηχανισμό εγγυήσεων των καταθέσεων, προκειμένου να εξαλειφθεί ο κίνδυνος απώλειας αυτών.

Εύλογα ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτυπωθεί κατ' αρχάς σε μετοχές του κλάδου, που ωστόσο θα μπορούσαν να παρασύρουν ανοδικά και πολλά blue chips.

Επανερχόμαστε στο Χ.Α., όπου την κίνηση των ΕΤΕ, Alpha Bank και Eurobank ακολουθούν με 4,92% ο ΟΤΕ, με 7,50% η ΔΕΗ, αλλά με μόλις 0,49% ο ΟΠΑΠ. Υπεραποδίδουν επίσης Τιτάν, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, MIG, Jumbo, Βιοχάλκο.

Με χαμηλό τζίρο, όπως προαναφέραμε, που λίγο πριν από τις 14.00 κυμαινόταν στα 16,5 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v