Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το... ρεύμα της ΔΕΗ έκοψε ο ΟΠΑΠ

Συνεδρίαση μεταβλητότητας και μειωμένου τζίρου η σημερινή, με την άνοδο 10,8% στη ΔΕΗ να αντισταθμίζει τις πιέσεις στον ΟΠΑΠ (-12,08%) λόγω αποκοπής μερίσματος. Στο 1 € η ΕΤΕ. Υπεραπόδοση για Alpha, Folli, Μυτιληναίο.

Η αναμενόμενη αποκοπή μερίσματος (0,72 ευρώ μικτό) στην μετοχή του Οργανισμού Προγνωστικών έφερε σημαντικές πιέσεις στον τίτλο που κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και έκλεισε σε νέο ιστορικό χαμηλό.

Από την άλλη ίσως αξίζει υποσημείωσης ότι αποκόπηκε μικτό μέρισμα 0,72 ευρώ και ο τίτλος τερμάτισε την συνεδρίαση με απώλειες 0,50 ευρώ, κάτι που αφήνει μικρά παράθυρα αισιοδοξίας για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Παρά το γεγονός ότι ο σημερινός τζίρος ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων 8 συνεδριάσεων, δεν έλειψε η μεταβλητότητα σε αρκετούς Δεικτοβαρείς τίτλους, που είχε σαν αποτέλεσμα την εναλλαγή προσήμων σε Γενικό και Τραπεζικό δείκτη.

Έτσι ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 479,35 μονάδων (-2,61%) και 494,13 (+0,39%), ο Τραπεζικός μεταξύ 160,19 (-2,78%) και 172,14 (+4,47%), η μετοχή της Alpha Bank μεταξύ 0,7130 ευρώ (-2,78%) και 0,8020 (+9,86%), της Εθνικής μεταξύ 0,9600 (-3,61%) και 1,0500 (+5,42%), της Eurobank μεταξύ 0,4180 ευρώ (-3,46% και 0,4580 (+5,77%) και της Coca-Cola μεταξύ 12,1000 (-3,2%) και 12,6700 (+1,36%).

Σαφώς εντυπωσιακότερη η κίνηση της μετοχής της ΔΕΗ που κινήθηκε σε ένα εύρος μεταξύ 1,2600 ευρώ (-2,33%) και 1,4300 ευρώ (+10,85%).

Το τελικό πρόσημο του Δείκτη εξασφαλίστηκε από τις τελευταίες δημοπρασίες που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας ΔΕΗ και Jumbo, όμως και μόνο το γεγονός ότι της αντίδρασης μετά το μέσον της συνεδρίασης και ενώ άρχισε να γίνεται ορατή η “κόπωση” στους περισσότερους Δεικτοβαρείς τίτλους, ανέλαβε να ηγηθεί η μετοχή της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, θέτει εν αμφιβόλω το τελικό πρόσημο του Δείκτη στις αμέσως επόμενες και απόλυτα κρίσιμες συνεδριάσεις.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με αξιοπρόσεκτες πιέσεις, ακολουθώντας την αναμενόμενη πίεση στον ΟΠΑΠ και στον απόηχο της υποβάθμισης της Ισπανίας κατά τρεις μονάδες (από “Α” σε “ΒΒΒ”) από την Fitch, αλλά και την εντεινόμενη κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και όχι μόνο.

Στο ταμπλώ του 20αρη και εκτός Τραπεζικών μετοχών, με ανοδικές διαθέσεις κινήθηκε για δεύτερη συνεδρίαση ο Μυτιληναίος, όμως υποχώρησε αρκετά από τα υψηλά ημέρας (1,60 ευρώ, +7,38%).

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Folli Follie Group, που έδωσε υψηλότερη κορυφή από την αμέσως προηγούμενη, ενώ αν συνεχίσει να κινείται “βόρεια” η αμέσως επόμενη σημαντική αντίσταση εντοπίζεται στα 5,50 ευρώ.

Κάθε πρόβλεψη για την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής, καθώς την επόμενη εβδομάδα η Αγορά θα κινηθεί βάσει της ειδησεογραφίας, των διαροών από τις τελευταίες “κρυφές” δημοσκοπήσεις, αλλά και τις κινήσεις λόγω του επερχόμενου triple witching Ιουνίου.

Καμία ουσιαστική αλλαγή και στην τεχνική εικόνα, με τον Γενικό Δείκτη να θέλει κλεισίματα υψηλότερα των 500 και ακόμα καλύτερα υψηλότερα των 536 μονάδων για να δώσει σήματα αγοράς, ενώ το ίδιο θα ισχύσει για τον FTSE αν δώσει αανοδική διαφυγή από την ζώνη 195 – 200 μονάδων.

Είναι σίγουρο ότι στην παρούσα φάση τα όποια θεμελιώδη έχουν απομείνει στις εισηγμένες περνάνε σε δεύτερο πλάνο και πρωταγωνιστικό ρόλο στην εβδομάδα που έρχεται θα παίξουν οι διαρροές και οι πιθανολογούμενες ανατροπές στις πολιτικές ισορροπίες.

Ακόμα και οι χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις οποίες το κόμμα του δεν πρόκειται να συνεργαστεί μόνο με τη Ν.Δ. ή μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας απέναντι όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να κατεβαίνουν στη Βουλή και στον δρόμο, αμφισβητώντας την ικανότητα διαπραγμάτευσης της χώρας, ίσως αποδειχθεί ότι είχαν την σημασία τους.

Νεότερον ουδέν όσον αφορά το μέτωπο της εγχώριας οικονομίας που ισχύει το “no news, good news”, αφού ότι βλέπει το φως της δημοσιότητας μόνο απογοήτευση και ανησυχίες δημιουργεί.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ αναφορικά με τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς αποτυπώνουν μία ακόμα βουτιά των επενδύσεων κατά 21,5% το πρώτο τρίμηνο του έτους, η οποία συνοδεύεται από πτώση της κατανάλωσης 7,5%.

Σε αυτό το περιβάλλον, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε τελικά κατά 6,5% αντί για 6,2% που ήταν οι προσωρινές εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ και η πρόβλεψη για ύφεση 4,7% στο σύνολο του έτους είναι σχεδόν δεδομένο πλέον ότι θα αναθεωρηθεί από τη νέα κυβέρνηση, όταν και όποτε αυτή προκύψει.

Εν τω μεταξύ, την Τρίτη 12 Ιουνίου 2012 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 1,250 δισ. ευρώ, λήξεως 14 Δεκεμβρίου 2012.

Το καλύτερο για την Ελλάδα θα ήταν να εγκαταλείψει το ευρώ και να γυρίσει σε ένα Εθνικό νόμισμα, που θα υποτιμηθεί προκειμένου να περάσει σε ανάπτυξη, υποστηρίζει ο καθηγητής του Harvard, Martin Feldstein, σε δηλώσεις του στο CNBC. Κατά τον ίδιο, η κατάσταση έχει φτάσει σε σημείο που η Χώρα “δεν σηκώνει επισκευή” (beyond repair είναι η έκφραση που χρησιμοποιεί). “Το να αφεθεί η Ελλάδα να φύγει θα είναι οδυνηρό βραχυπρόθεσμα, αλλά θα είναι καλύτερο για τη Χώρα και την Ευρώπη σε μακροχρόνιο ορίζοντα”, υποστηρίζει.

Παραφράζοντας τον τίτλο της γνωστής ταινίας “Γάμος αλά Ελληνικά” σε “Διαζύγιο αλλά Ελληνικά” το περιοδικό Economist αναφέρεται στην επικίνδυνη αβεβαιότητα που επικρατεί αναφορικά με την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Όπως επισημαίνει το άρθρο, το αποτέλεσμα των εκλογών στις 17 Ιουνίου ενδέχεται να δώσει νέα τροπή στη Χώρα.

Ο Economist φιλοξενεί δηλώσεις του οικονομολόγου της JP Morgan, Malcolm Barr, ο οποίος επισημαίνει: “Εάν η Τράπεζα της Ελλάδος δεν μπορεί να συμμορφωθεί με τους κανόνες της ΕΚΤ, η Ελλάδα θα αποκοπεί από τις πληρωμές τις Ευρωζώνης. Η Ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να επαναφέρει τη δραχμή, η οποία θα υποτιμηθεί αμέσως σε σχέση με το ευρώ”.

Αναφορικά με την Ισπανία, εκτιμά ότι μακροπρόθεσμα το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι οι Τράπεζες αλλά οι Περιφέρειες. “Έχουν δημοσιονομική αυτονομία και αυτό τους επιτρέπει να δημιουργούν μεγάλα ελλείμματα. Αυτό πρέπει να ελεγχθεί”, σημειώνει.

Σε “κόκκινο φόντο” η κίνηση των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών, μικτά τα πρόσημα στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στο NYSE και όλα αυτά με τους αναλυτές να δηλώνουν ιδιαίτερα ανήσυχοι.

Επί τα χείρω αναθεώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ της Χώρας. Βάσει των αναθεωρημένων εκτιμήσεων, θα καταγράψει συρρίκνωση 0,1% το δεύτερο τρίμηνο. Επισημαίνεται ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους, το Γαλλικό ΑΕΠ είχε μείνει αμετάβλητο.

Η αρχική εκτίμηση της Κεντρικής Τράπεζας ήταν ότι η Γαλλία θα καταγράψει μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης και κατά το δεύτερο τρίμηνο. Η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε επίσης ότι ο δείκτης εμπιστοσύνης του Βιομηχανικού κλάδου μειώθηκε στο 93 το Μάιο από 94 τον προηγούμενο μήνα. Ο αντίστοιχος δείκτης για τον κλάδο Υπηρεσιών μειώθηκε στο 92 από 93.Με ξεκάθαρα αμυντική στάση, καθώς η Ιταλία βουλιάζει βαθύτερα στην ύφεση και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν κατάρρευση της εμπιστοσύνης στην Κυβέρνησή του, ο κ. Monti παραδέχτηκε σε ομιλία του προς τους τραπεζίτες ότι η Κυβέρνησή του έχει “χάσει την υποστήριξη” των αποκαλούμενων μεγάλων δυνάμεων της Χώρας”.

Τη διεξαγωγή έκτακτου Eurogroup το Σάββατο μέσω τηλεδιάσκεψης με βασικό θέμα στην ατζέντα τη στήριξη της Ισπανίας αποκάλυψε το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με δύο πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μία πηγή από τη Γερμανία, η Ισπανία αναμένεται να ζητήσει βοήθεια για τις Τράπεζες. "Η ανακοίνωση αναμένεται να γίνει το απόγευμα του Σαββάτου", αναφέρει η Ευρωπαϊκή πηγή του πρακτορείου, η οποία τονίζει ότι θα προηγηθεί τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Στην υποβάθμιση 11 Ισπανικών Περιφερειών και 5 Κρατικών Ομίλων προχώρησε η Fitch μετά τη χθεσινή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Χώρας. Όπως ανακοίνωσε ο οίκος, προχωρά σε αυτήν την κίνηση λόγω της υποβάθμισης της ίδιας της Χώρας αλλά και εξαιτίας επιμέρους προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι τοπικές Κυβερνήσεις.

Παρά την ανοδική πορεία του ευρώ μετά τα χαμηλά 22 μηνών που άγγιξε την περασμένη εβδομάδα, οι περισσότεροι ξένοι οίκοι συστήνουν ρευστοποιήσεις θέσεων, δεδομένης της συνεχιζόμενης Ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και των κινδύνων που αυτή ενέχει.

Morgan Stanley: Συστήνει πωλήσεις του ευρώ στα επίπεδα των 1,2650 δολ.

FX Concepts: Προβλέπει άνοδο του ευρώ μέχρι τα τέλη Ιουνίου στα επίπεδα των 1,29 δολ. Στη συνέχεια θα υπάρξει πτώση έως τα 1,18 δολ, ενώ δεν αποκλείεται βουτιά έως τα 1,10 δολ.

Credit Agricole: Συστήνει πωλήσεις του ευρώ στα επίπεδα των 1,26 -1,2640 δολ και προειδοποιεί για τους κινδύνους που "κρύβει" ο Ιούνιος.Barclays Capital: Τηρεί στάση αναμονής. Δεν αποκλείει ευκαιρία πώλησης ευρώ στα επίπεδα των 1,26 και 1,2750 δολ.

JP Morgan: Συστήνει πωλήσεις του ευρώ στα επίπεδα των 1,2669 -1,2709 δολ.

Οι 19 μεγαλύτερες Τράπεζες των ΗΠΑ θα χρειαστούν τουλάχιστον 50 δισ. δολ. για να ανταποκριθούν στους νέους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας της Βασιλείας ΙΙΙ και τις προτάσεις που κατέθεσε η Federal Reserve.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, oι μεγαλύτερες εξ αυτών ενδέχεται να χρειαστούν ακόμη περισσότερα κεφάλαια ώστε να ανταποκριθούν στην προθεσμία του 2019 για την εκπλήρωση των νέων όρων.

Επισημαίνεται ότι οι προτάσεις της Fed θα εισαχθούν σταδιακά από τον επόμενο χρόνο, στο πλαίσιο του ευρύτερου πακέτου για την εφαρμογή των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ στις ΗΠΑ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. αν σημειωθεί ότι η εβδομάδα που έληξε αφαίρεσε από τον Γενικό Δείκτη 1,84% και από τον Τραπεζικό 2,15%.

Από την αρχή του χρόνου οι απώλειες στο 27,59% και 36,17% αντίστοιχα.

Στο ταμπλώ του 20αρη, πέντε οι τίτλοι με αρνητικό κλείσιμο και πιο συγκεκριμένα οι Ελλάκτωρ (-0,31%), Ελ. Πετρέλαια (-1,9%), ΟΠΑΠ (-12,08%), CPB (-2,56%), MIG (-1,02%).

Στην απέναντι πλευρά τα μεγαλύτερα κέρδη για τους ΔΕΗ (+10,85%), Folli Follie Group (+9,11%), Alpha Bank (+8,08%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 4% για Βιοχάλκο, Μυτιληναίο, Jumbo, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Χαμηλότερα, σχετική κινητικότητα σε Ιντρακάτ και Σιδενόρ, τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Fourli, ενώ ιδιαίτερα υψηλές συναλλαγές σημειώθηκαν στην Creta Farm που εξακολουθεί να κινείται κοντά σε ιστορικά χαμηλά.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Αναμενόμενη χαρακτηρίζει την προσπάθεια αντίδρασης από τα νέα χαμηλά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Από εκεί και πέρα εκτιμά ότι το Χ.Α. θα παραμένει στον “αστερισμό” των προεκλογικών εκτιμήσεων, καθώς το βασικό ζήτημα που εξακολουθεί να απασχολεί τους επενδυτές που δραστηριοποιούνται στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι οι πολιτικές εξελίξεις στη Χώρα.

Παράλληλα, το Χ.Α. προσπαθεί στις τελευταίες συνεδριάσεις να παρακολουθήσει τις εξελίξεις στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον και κυρίως αυτές που σχετίζονται με την πορεία της Ισπανικής οικονομίας αλλά και την εικόνα που εμφανίζουν τα δημοσιονομικά της Ευρωζώνης.

Εκτιμάται ότι την ερχόμενη εβδομάδα, ακόμη περισσότεροι επενδυτές θα επιλέξουν να κρατήσουν στάση αναμονής, με τα όποια “στοιχήματα” για το αποτέλεσμα των εκλογών – και το αν θα προκύψει φιλομνημονιακή ή αντιμνημονιακή Κυβέρνηση - να “παίζονται” προς τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. η ανοδική αντίδραση του Δείκτη έχει ολοκληρωθεί και η Αγορά εισέρχεται σε μια νέα φάση που θα επηρεαστεί περισσότερο από τα προ-εκλογών γεγονότα και τα πιθανά μετεκλογικά σενάρια.

Η τάση πρέπει να εξετάζεται “day by day”, ενώ θα κυριαρχεί η τιμολόγηση των ειδήσεων με τις αρνητικές να έχουν πολλαπλάσιο αντίκτυπο.

------ΧΠΑ

Μάλλον σταθεροποιητική συνεδρίαση, όμως παρά τις λίγες μετακυλίσεις θέσεων οι συναλλαγές μειώθηκαν στα Σ.Μ.Ε. του 20αρη.

Αντίθετα αυξητικές τάσεις παρουσίασαν τα συμβόλαια επί μετοχών. Το συμβόλαιο Ιουνίου κινήθηκε διστακτικά γυρίζοντας σε υποτίμηση 0,75%, όμως μετά τις 17.00 έγιναν πράξεις κοντά στην θεωρητική τιμή. Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8912, τιμή εκκαθάρισης 176,25), κινήθηκαν μεταξύ 170,5 και 178,5 μονάδων.

Τίποτα το ιδιαίτερο, από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (9100 Τιτάν, 15500 Alpha Bank, 6200 Μυτιληναίος, 15200 ΟΠΑΠ, 20000 Ταχ. Ταμιευτήριο), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (27197), Alpha Bank (12200), Πειραιώς (883), Κύπρου (2731), ΔΕΗ (1856), ΟΤΕ (1233), ΟΠΑΠ (1083), Μυτιληναίο (475), Coca-Cola (176), Τιτάνα (109), Ταχ. Ταμιευτήριο (184), Intralot (100), MIG (239), ΓΕΚ (2019).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 8/6 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (8668411 τεμ.), Eurobank (8578119 τεμ.), Πειραιώς (4286881 τεμ.), CPB (8120204 τεμ.), Alpha Bank (8539850).

Να σημειωθεί ότι 21026 συμβόλαια του FTSE, λήξεως Ιουνίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v