Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το 4 στα 4 πέτυχε το ΧΑ - Τραπεζικά κέρδη

Τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για το ΧΑ, με ΓΔ και τράπεζες να υποχωρούν εντυπωσιακά από το υψηλό ημέρας. Πτώση 7,7% για ΔΕΗ. Άνοδος 6% για Alpha, 4,5% για Μυτιληναίο. Στο €1 η Εθνική.

Το Σάββατο οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν να δανείσουν στην Ισπανία έως και 100 δισ. ευρώ και έτσι η Ιβηρική Χώρα καθίσταται η τέταρτη που διασώζεται από τους Ευρωπαϊκούς φορείς.

Το ακριβές ποσό που θα λάβει η Χώρα θα αποφασιστεί όταν ολοκληρωθούν οι ανεξάρτητοι Τραπεζικοί έλεγχοι αργότερα αυτό το μήνα.

Το σχέδιο διάσωσης των Ισπανικών τραπεζών διαφέρει από αυτά που εφαρμόζονται στην περίπτωση της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας καθώς δεν προβλέπει την επιβολή επιπλέον όρων λιτότητας στο Κράτος.

Οι Αγορές ξεκίνησαν θετικά την εβδομάδα, βοηθούμενες και από τα μακροοικονομικά στοιχεία για την Κινεζική οικονομία που ήταν καλύτερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των διεθνών αναλυτών. Φυσικό ήταν στην πρώτη γραμμή ανόδου να βρεθούν οι Ισπανικές Τράπεζες.
 
“Το γεγονός ότι η Ισπανία θα λάβει ένα πακέτο στήριξης με ήπιους όρους, έρχεται επίσης ως καλή είδηση για τα αυστηρά μέτρα που συνοδεύουν τα πακέτα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας και τα οποία ενδέχεται να αποφευχθούν”, σχολιάζει η Credit Agricole Corporate & Investment Bank.

Η χρηματοδότηση της Ισπανίας αλλάζει τον ορίζοντα των εξελίξεων στην Ευρωζώνη για τις προβληματικές οικονομίες “αλλά αυτό δεν είναι βέβαιο ότι θα αφορά και την Ελλάδα...”.

Στην εκτίμηση αυτή καταλήγει άλλη μερίδα αναλυτών που παρακολουθεί από κοντά την διαδρομή της προεκλογικής κατάστασης στην Αθήνα.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι, σταδιακά, τα αρχικά κέρδη για τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια διαβρώθηκαν σημαντικά, καθώς επικράτησαν δεύτερες σκέψεις στις τάξεις των επενδυτών, ενώ σχετικά γρήγορα δείχνει να παραδίδει το αρχικό θετικό πρόσημο η Wall Street.

Το πρόγραμμα των 100 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των Ισπανικών Τραπεζών βρίσκεται στο ανώτατο άκρο των εκτιμήσεων μας, σημειώνει η Fitch Ratings σε ανάλυση της για το Ισπανικό πρόγραμμα.
 
"Οι εκτιμήσεις μας για τις κεφαλαιακές ανάγκες στις Ισπανικές Τράπεζες ήταν στα 60 δισ. ευρώ περίπου όταν υποβαθμίσαμε την Ισπανία σε ΄BBB΄/Negative την προηγούμενη εβδομάδα", αναφέρει ο οίκος.

Η Fitch εκτιμά ότι οι απώλειες στα εγχώρια δανειακά χαρτοφυλάκια των Ισπανικών Τραπεζών θα διαμορφωθούν σε 230 δισ. ευρώ με βάση το βασικό σενάριο και σε 295 δισ. ευρώ με βάση μια υπόθεση που μοιάζει με την ιρλανδική περίπτωση. Από τις εκτιμώμενες ζημιές περίπου 160 δισ. ευρώ (βασικό σενάριο) έως και 187 δισ. ευρώ συνδέονται με την Κατασκευαστική Αγορά και τον κλάδο των ακινήτων, αναφέρει ο οίκος.

Την εκτίμησή του ότι το Ευρωπαϊκό σχέδιο στήριξης των Ισπανικών Τραπεζών “δεν θα δουλέψει” εξέφρασε ο νομπελίστας οικονομολόγος, Joseph Stiglitz, λέγοντας πως στην ουσία Κυβέρνηση και Τράπεζες αλληλοστηρίζονται και τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη λήψης δραστικότερων μέτρων.

“Το σύστημα λειτουργεί ως εξής… η Ισπανική Κυβέρνηση διασώζει τις Ισπανικές Τράπεζες και οι Ισπανικές Τράπεζες την Κυβέρνηση”, δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του ο Stiglitz, όπως μετέδωσε το Reuters.

Μη ξεχνάτε την Ιταλία, προτρέπει η Citi. Ο οίκος προειδοποιεί πως ενδεχόμενη κλιμάκωση της κρίσης της Ευρωζώνης ενδέχεται να αφήσει τη Χώρα ιδιαίτερα ευάλωτη στις εξωτερικές πιέσεις. Η Citi προβλέπει ότι η Ιταλία θα βιώσει βαθύτερη ύφεση το 2012 και το 2013 από ότι αναμένουν οι περισσότεροι οικονομολόγοι και πως οι μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές της προοπτικές θα παραμείνουν αδύναμες για παρατεταμένη περίοδο.

“Τόσο αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης μεταφράζονται κατά την άποψή μας ως ότι η Ιταλία παραμένει ευάλωτη σε μεγάλες και ξαφνικές αυξήσεις των αποδόσεων των ομολόγων και ως ότι στην περίπτωση που οι εντάσεις στις Αγορές κλιμακωθούν σαν αποτέλεσμα των προβλημάτων σε Ισπανία και Ελλάδα, η Ιταλία με τη σειρά της είναι πιθανό να χρειαστεί κάποιου είδους παρέμβαση των ΕΚΤ, EFSF/ESM και ΔΝΤ", σημειώνει.

Μεταφερόμενοι στα δικά μας, η σημερινή, πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, αποδείχθηκε μία μεγαλειώδης “bull trap” για όσους ακολούθησαν την τάση και κινήθηκαν με αργά αντανακλαστικά και πολύ περισσότερο για αυτούς που τοποθετήθηκαν στα υψηλά ημέρας.

Μπορεί ο Γενικός Δείκτης να συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, όμως υποχώρησε εντυπωσιακά από το υψηλό ημέρας των 514,86 μονάδων (+4,5%), ενώ ακόμα χειρότερα ήταν τα πράγματα για τον Τραπεζικό δείκτη που προσγειώθηκε μάλλον ανώμαλα από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 181,35 μονάδων (+8,09%).

Για τους παρατηρητικούς, ο τζίρος του πρώτου ημιώρου που ξεπερνούσε τα 7 εκατ. ευρώ, μάλλον προϊδέαζε για “διακριτικό ξεφόρτωμα” από τα εν δυνάμει πωλησιακά χαρτοφυλάκια.

Στο ταμπλώ του 20αρη, υποχώρηση “σάλπισαν” πρώτοι οι ΔΕΗ, Coca-Cola και ΟΠΑΠ ενώ η Εθνική μετά βίας κρατήθηκε, αμετάβλητη, στο ψυχολογικό όριο των 1,00 ευρώ, παρά το γεγονός ότι ενδοσυνεδριακά είχε αναρριχηθεί μέχρι τα 1,08 ευρώ.

Σημαντική υποχώρηση και για την Alpha Bank από το υψηλό ημέρας των 0,8790 ευρώ, ενώ αντίθετα αρκετά κοντά στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος του Τιτάνα.

Αναλυτικότερα, όσον αφορά τις μετοχές του 20αρη, ο τίτλος της ΔΕΗ (μέσω των δημοπρασιών) έκλεισε στο χαμηλό ημέρας, επιβεβαιώνοντας το προηγούμενο σχόλιο της στήλης (Παρασκευή) που ανέφερε ότι “και μόνο ότι της σημερινής αντίδρασης ηγήθηκε ο τίτλος της ΔΕΗ, η βραχυπρόθεσμη τάση τίθεται εν αμφιβόλω”.

Πολύ κακή εικόνα και για τον ΟΠΑΠ, που ακόμα και στα υψηλά ημέρας έδειξε αδυναμία να απαγκιστρωθεί από τα ιστορικά χαμηλά που έκλεισε στην συνεδρίαση της Παρασκευής.

Αμετάβλητος ο τίτλος του ΟΤΕ που έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας, ενώ αξίζει αναφοράς ότι σε “Caa1” υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα του ΟΤΕ η Moody΄s Investors Service από “B3” προηγουμένως, ενώ υποβάθμισε σε “Caa2” την αξιολόγηση πιθανότητας αθέτησης.

Την ίδια στιγμή υποβάθμισε σε “Caa1” από “B3” την αξιολόγηση στα μη εξασφαλισμένα διεθνή μεσοπρόθεσμα ομόλογα με εξοφλητική προτεραιότητα (GMTN) και στα παγκόσμια ομόλογα που έχουν εκδοθεί από την OTE PLC.

Όλες οι αξιολογήσεις έχουν αρνητικό outlook. Σε σχετική ανάλυση η Moody΄s επισημαίνει ότι η υποβάθμιση του Οργανισμού ακολουθεί την επιβολή ανώτατου ορίου “Caa2” στην αξιολόγηση των Ελληνικών Επιχειρήσεων λόγω του αυξημένου κινδύνου εξόδου της Χώρας από την Ευρωζώνη.
 
Η υποβάθμιση σε “Caa2” αντανακλά την άποψη του οίκου ότι ο ΟΤΕ αντιμετωπίζει μεγαλύτερο κίνδυνο αθέτησης του Τραπεζικού του χρέους καθώς ένα σημαντικό μέρος του χρέους υπόκειται στο Ελληνικό δίκαιο και σε αυτό το πλαίσιο είναι εκτεθειμένο σε επαναπροσδιορισμό (redenomination).

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Μυτιληναίο με αθροιστικά κέρδη 21,64%. Μπορεί να υποχώρησε από το υψηλό ημέρας των 5,40 ευρώ και να έκλεισε και με οριακά αρνητικό πρόσημο, ο τίτλος της Folli Follie Group, όμως δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η νέα προσπάθεια αντίδρασης που έχει ξεκινήσει από τα 3,30 ευρώ (κλείσιμο 24/5).

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών, η τρέχουσα χρηματιστηριακή εβδομάδα, θα κινηθεί εν μέσω φημών – εικασιών και πονταρισμάτων που θα αφορούν το εκλογικό αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου. Επίσης σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι κινήσεις εν όψει του επερχόμενου triple witching Ιουνίου.

Τεχνικά, ο Δείκτης πήγε να πάρει κάποιες “αναπνοές” διεκδικώντας κλείσιμο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 500 μονάδων, όμως αντ΄ αυτού έκλεισε σημαντικά χαμηλότερα από το εν λόγω όριο και αρκετά κοντά στο χαμηλό ημέρας.

Καμία ουσιαστική αλλαγή και στην τεχνική εικόνα, με τον Γενικό Δείκτη να θέλει κλεισίματα υψηλότερα των 500 και ακόμα καλύτερα υψηλότερα των 536 μονάδων για να δώσει σήματα αγοράς, ενώ το ίδιο θα ισχύσει για τον FTSE αν δώσει ανοδική διαφυγή από την ζώνη 195 – 200 μονάδων.

Οποιαδήποτε ανοδική κίνηση προς τις 600-620 μονάδες αποτελεί αντίδραση στην πτωτική Αγορά και τίποτα περισσότερο, τονίζουν οι περισσότερο συντηρητικοί.

Εν τω μεταξύ, αύριο Τρίτη 12 Ιουνίου 2012 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 1,250 δισ. ευρώ, λήξεως 14 Δεκεμβρίου 2012.

“Το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Euro2012 μπορεί σύντομα να γίνει Drachma2012, κάτι που εξαρτάται από το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών της 17ης Ιουνίου...”, τονίζει στο twiter ο Νουριέλ Ρουμπινί.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, τέσσερεις τίτλοι με αρνητικό πρόσημο στο ταμπλώ του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι ΔΕΗ (-7,69%), Coca- Cola (-1,67%), Folli Follie Group (-0,81%) και Ελλάκτωρ (-3,28%, έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και σε νέο ιστορικό χαμηλό), ενώ αμετάβλητοι έκλεισαν οι ΟΤΕ και Εθνική.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Τιτάνα (+9,74%) και Alpha Bank (+6,08%). Κέρδη μεγαλύτερα του 5% για Κύπρου και CPB, του 4% για Μυτιληναίο, MIG, Jumbo, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 514,86 μονάδες (14.30) και έκλεισε τελικά στις 496,4 με κέρδη 0,75%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 36 εκατ.

Σχετικά καλή η τελική εικόνα με 80 ανοδικές μετοχές έναντι 43 πτωτικών, 25 τίτλοι με κέρδη από 5 έως 29,65% και άλλοι 23 με απώλειες από 5 έως 18,37%.

Στα επιμέρους, πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για το Ταχ. Ταμιευτήριο, αλλά και για τον Fourli με τα αθροιστικά κέρδη του δεύτερου να φθάνουν στο 23,36%, ίσως αξίζει προσοχής η πλαγιονοδική προσπάθεια που επιχειρείται στο Ιατρικό από τα 0,1750 ευρώ (κλείσιμο 25/5), κινητικότητα σε ΕΛΒΑΛ και Σιδενόρ, τρίτη συνεχόμενο ανοδική συνεδρίαση για την Creta Farm που όμως υποχώρησε σημαντικά από τα υψηλά ημέρας, ενώ οι όροι της μελλοντικής αύξησης κεφαλαίου δημιουργούν προϋποθέσεις αναρρίχησης για την Avenir.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Είμαστε κοντά και χρονικά πλέον, στο μεγάλο γεγονός όχι των Ελληνικών εκλογών που και αυτό έχει την σημασία του αλλά σε μεγάλο Ευρωπαϊκό γεγονός πιθανότατα μέσα στο Καλοκαίρι, εκτιμά το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Το 2012 είναι κομβική χρονιά για την παγκόσμια οικονομία μιας και θα μας δείξει αν βρεθεί ακόμα ένας τρόπος, να υποστηριχτεί για άλλη μία φορά η τεράστια “φούσκα” που έχει δημιουργηθεί ή αν τελικά το σύστημα δεν θα καταφέρει να ανταπεξέρθει.

Η Ελλάδα στην παρούσα φάση δεν πρέπει να δώσει λαβή για να εξαιρεθεί από το σύστημα μέχρι να δει το τι θα γίνει με την κατάσταση.

Το ότι οι ξένοι πιθανά φοβούνται για μία έξοδο της Ελλάδας δεν πρέπει να μας καθησυχάζει ακροβατώντας από μεριά μας στο κενό. Άλλωστε η δομή της Χώρας πρέπει να αλλάξει για να μπορεί να λειτουργήσει, είτε μέσα σε μία ομάδα είτε έξω από αυτή.

Την εβδομάδα που ξεκίνησε, σημαντικό είναι να μην δοθεί κάποια αφορμή στο σύστημα, μιας και είναι εύκολο να υπάρξει καινούργιο κύμα φυγής καταθέσεων που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα.

Στα τεχνικά μας τώρα η στήριξη της ζώνης 170 συνεχίζει να κρατάει και πλέον το 182 είναι το πρώτο κομβικό μας τεχνικό επίπεδο για να πάρουμε ένα πρώτο θετικό “έμβασμα” από πλευράς τιμών, όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Το αγοραστικό μας σήμα με βάση το σύστημα που παρακολουθούμε είναι το 195 προς το παρόν. Ενώ το πτωτικό μας κανάλι μπορεί να αναιρεθεί με διάσπαση των 213 μονάδων, επισημαίνει το τμήμα ανάλυσης της ΑΕΠΕΥ.

Μια ανάσα από τις 500 μονάδες βρίσκεται ο Γενικός Δείκτης, δείχνοντας διάθεση -με την παρότρυνση της Ισπανικής ανακεφαλαιοποίησης - να κινηθεί υψηλότερα προς τη βραχυχρόνια αντίσταση των 510 με 513 μονάδων, εκτιμά ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επειτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).

Πιθανή ανοδική διάσπαση του εν λόγω επιπέδου θα ανοίξει την όρεξη για λήψη υψηλότερου ρίσκου κινούμενος προς την επόμενη ισχυρή αντίσταση των 530 με 536 μονάδων.

Ως θετικά ημερήσια διαγράμματα λαμβάνουμε αυτά: της Alpha Bank, όπου έχει βάλει στόχο για ακόμα μια φορά τα 0,9 ευρώ, της Folli Follie Group που “κοιτά” πλέον προς τα 5,78 ευρώ, της ΔΕΗ όπου θα προσπαθήσει στις επόμενες μέρες να πάρει πίσω την περιοχή αντίστασης του 1,7 ευρώ και της Jumbo με το διαγραμματικό βλέμμα προς τα 3 ευρώ.

Παρά όμως το αγοραστικό “κέντρισμα”, που πιθανότατα να εκδηλωθεί στις δύο πρώτες μέρες της εβδομάδας χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις επόμενες τρεις, καθώς πλησιάζουμε προς τις εκλογές και το ρίσκο μπορεί να αποδειχθεί αρκετά μεγαλύτερο.
 
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται και οι διεθνείς Αγορές καθώς πλησιάζουν σε πολύ κρίσιμα επίπεδα αντίστασης, όπως για παράδειγμα οι 1340 με 1345 μονάδες για τον S&P 500 και οι 6350 με 6420 μονάδες για το DAX 30, σημεία όπου εάν διασπαστούν ανοδικά με αυξημένο τζίρο συναλλαγών θα επιβεβαιώσουν πιθανή στροφή από καθοδικό σε ανοδικό momentum βάζοντας ως στόχο υψηλότερα επίπεδα τιμών, τονίζει ο κ. Μάνθος.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής μεταβλητότητας, που σε συνδυασμό με τις μετακυλίσεις θέσεων αύξησαν σημαντικά τις συναλλαγές.

Το συμβόλαιο Ιουνίου κινήθηκε σχετικά καλύτερα μειώνοντας την υποτίμηση στο 0,22%. Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 15292, τιμή εκκαθάρισης 180,25), κινήθηκαν μεταξύ 178,5 και 189,25 μονάδων.

Λίγες αγορές, πιθανόν για κλείσιμο θέσεων, από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (11900 Μυτιληναίος, 115000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (20602), Alpha Bank (14884), Πειραιώς (11225), Κύπρου (6822), ΔΕΗ (1623), ΟΤΕ (4490), ΟΠΑΠ (960), Μυτιληναίο (603), Coca-Cola (156), Τιτάνα (388), Ταχ. Ταμιευτήριο (265), Intralot (178), MIG (823), ΓΕΚ (16088), Ελλάκτωρα (184), Αγροτική (984), ΕΧΑΕ (232), CPB (2326).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 11/6 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (8326811 τεμ.), Eurobank (8578119 τεμ.), Πειραιώς (4286881 τεμ.), CPB (8120204 τεμ.), Alpha Bank (8555350).

Να σημειωθεί ότι 16285 συμβόλαια του FTSE, λήξεως Ιουνίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v