Περιορίζεται η άνοδος στη Σοφοκλέους

Λίγο πάνω από τις 500 μονάδες επιχειρείται να παραμείνει ο Γενικός Δείκτης. Διψήφια κέρδη για Τιτάν. Επιφυλακτικές και οι ευρωαγορές περιορίζουν την πρωινή άνοδο. Ανεβαίνουν τα spreads σε Ισπανία. Στο στόχαστρο και η Ιταλία.

Την ώρα που τα αρχικά μεγαλύτερα κέρδη στις ευρωαγορές ψαλιδίζονται, στο Χ.Α. κυριαρχούν τα πονταρίσματα, εν όψει των εκλογών της 17ης/6. Στο πλαίσιο αυτό ο Γ.Δ. έφτασε έως τις 511 μονάδες ο Γ.Δ. (3,81%) και ο FTSE-20 στις 186 (5,21%), με υπεραπόδοση για Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, αλλά και για Τιτάν, MIG, Μυτιληναίο, Βιοχάλκο.

Μετά τον αρχικό ενθουσιασμό, ο εύλογος προβληματισμός για τα ουσιαστικά θέματα επιστρέφει στις διεθνείς αγορές, που μαζεύονται μετά τα αρχικά κέρδη. Τα ομόλογα στην Ισπανία και στην Ιταλία έχασαν το σύνολο της πρωινής ανόδου και το ιταλικό 10ετές φλερτάρει με το 6%. Δείγμα ότι η Ιταλία μπαίνει και αυτή στο στόχαστρο των αγορών.

Έτσι, μαζεύτηκαν τα κέρδη και στο ελληνικό χρηματιστήριο. Στις 16:00 ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 503 μονάδες ή 2% υψηλότερα και ο FTSE-20 στις 184 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών λίγο μετά τις 16:00 κυμαίνεται στα 29 εκατ. ευρώ, από τα οποία περίπου 5,1 εκατ. στη μετοχή της Εθνικής.

Αυξημένες συναλλαγές πραγματοποιούνται και στις μετοχές της Alpha Bank, της 3E και του ΟΤΕ, αλλά στον ΟΠΑΠ γίνονται οι περισσότερες. Σημείο και αυτό των καιρών και του εν δυνάμει αγοραστή (ή αγοραστών), που φέρεται να χτίζει ισχυρή μειοψηφική θέση τις τελευταίες δύο εβδομάδες στον Οργανισμό.

Την ώρα που το Χ.Α. υπεραποδίδει, τα αρχικά ισχυρότερα κέρδη στις ευρωαγορές περιορίζονται. Σε σχετικό θέμα της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου γίνεται λόγος για το μήνυμα της Ε.Ε. στην Αθήνα μέσω της Μαδρίτης.

Σε αυτήν τη συγκυρία ο Wolfgang Munchau εξηγεί από τις σελίδες του FT.com πώς «θα σωθεί η Ισπανία και η ευρωζώνη». Κι αυτό τη στιγμή που το Βερολίνο ξεκαθαρίζει πως η στήριξη των ισπανικών τραπεζών πιθανότατα θα γίνει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και όχι από τον προσωρινό (EFSF), τουλάχιστον όπως δηλώνει ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Όλα αυτά αποτυπώνονται τόσο στη διακύμανση των spreads για τα ισπανικά και τα ιταλικά ομόλογα, όσο και στην ισοτιμία του ευρώ κυρίως έναντι του δολαρίου.

Στο Χ.Α., και πάλι, η βραχυπρόθεσμη τάση βρίσκεται σε εξέλιξη. Η Εθνική προ ολίγου ενισχυόταν προς το 1,04 ευρώ, ενώ υπεραποδίδουν η Alpha Bank (7,1%), η Eurobank (6%), η Πειραιώς (4,88%), η Κύπρου και η Cyprus Popular.

Από τη μη τραπεζική τριάδα, ο ΟΤΕ ενισχύεται κατά 2,31%, ο ΟΠΑΠ είναι αμετάβλητος, η δε ΔΕΗ υποχωρεί 2% στο 1,40 ευρώ.

Υπεραποδίδουν, ωστόσο, ο Μυτιληναίος (στο 1,66 ευρώ), η Τιτάν (στα 13,4 ευρώ), η MIG (έως το 0,21 ευρώ), αλλά και η F.F.G., η Μέτκα, η Βιοχάλκο, η Ελλάκτωρ. Να σημειωθεί πως η Τιτάν αποφάσισε, μεταξύ άλλων, στην τακτική γενική συνέλευση μετόχων την αγορά ιδίων μετοχών, μέχρι το 10% του εκάστοτε καταβεβλημένου κεφαλαίου.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση (o FTSE-40 ενισχύεται κατά 2,47% έως το όριο των 500 μονάδων), αντιδρούν Intrakat, Creta Farm, Lavipharm, Υγεία, Σιδενόρ, Τ.Τ., Fourlis, Αττικής και ακόμη 2-4 μετοχές του δείκτη. 

Λίγο πριν από τις 14.15, το ευρώ υποχωρούσε και πάλι χαμηλότερα του 1,26 δολαρίου και κρίσιμο σημείο αναφοράς παραμένει το 1,2620 δολάριο. Λίγο υψηλότερα διαμορφώνονται οι τιμές του πετρελαίου (έως τα 85,75 δολάρια), ενώ και ο χρυσός άγγιξε τα 1.600 δολάρια ανά ουγκιά.

Είναι προφανές πως το Χ.Α. ποντάρει και στις εγγενείς αφορμές, κυρίως στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής. Με το Χ.Α. σε προεκλογική περίοδο χρήζουν δεύτερης ανάγνωσης και όσα αναφέρει στη συνέντευξή του (στην Πέννυ Κούτρα) ο Γιάννης Δραγασάκης, που ξεκαθαρίζει πως «είναι φιλικοί προς την επιχειρηματικότητα», αλλά και όσα αναλύει η Αλεξάνδρα Γκίτση στο σχετικό θέμα για την κόντρα Γ. Στουρνάρα με ΕΤΕπ.

Στοιχεία που αφορούν το ελληνικό πρόβλημα και που κατά πάσα βεβαιότητα θα μας απασχολήσουν από την επομένη κιόλας των εκλογών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v