Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα από τα... μέτωπα αναμένει η Σοφοκλέους

Εντείνονται οι απώλειες στο Χ.Α. με την Εθνική να δίνει μάχη για το 1 ευρώ. Βαρίδι οι εξελίξεις σε Ισπανία, Ιταλία αλλά και Κύπρο. Κέρδη για Alpha και Ελλάκτωρ, πιέσεις για Τιταν, Μυτιληναίο. Λίγο πάνω από 18 εκατ. ο τζίρος.

Σε τεντωμένο σκοινί συνεχίζει να βαδίζει το Χ.Α. λίγο πριν από την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής. Με μετριότατο τζίρο, βασικοί δείκτες και μετοχές υποχωρούν, με τον Γ.Δ. προς τις 488 μονάδες και τον FTSE-20 προς τις 175 μονάδες.

Νωρίτερα, το ελληνικό δημόσιο άντλησε 1,625 δισ. ευρώ (στη δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων), με το επιτόκιο να επιβαρύνεται κατά 4 μονάδες βάσης σε σχέση με την αντίστοιχη δημοπρασία του Μαΐου.

Την ίδια ώρα που ο πρόεδρος της Κομισιόν ζητά την υπαγωγή των μεγάλων τραπεζών σε μία τραπεζική ένωση, υπό τον έλεγχο κοινής εποπτικής αρχής, στην Αθήνα επιχειρείται να βρεθούν μέτρα εκτόνωσης των καταστροφολογικών σεναρίων.

Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας, που συνεδρίασε χθες υπό τον κ. Ζαννιά, αποσκοπεί στην εκτόνωση των καταστροφικών σεναρίων εξόδου της χώρας από το ευρώ, με τη συγκρότηση κυβέρνησης αμέσως μετά τις εκλογές.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικρατούν εκ νέου μικτές τάσεις, με τον DAX να ενισχύεται έως τις 6.185 μονάδες και τον CAC 40 έως τις 3.055 μονάδες.

Το Χ.Α. παραμένει υπό την πίεση περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεων για την πλειονότητα των μετοχών του FTSE-20 αλλά και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Η μετοχή της Εθνικής κυμαίνεται μεταξύ υψηλού ημέρας στο 1 και χαμηλού στο 0,971 ευρώ. Μεγαλύτερες απώλειες καταγράφονται για την Alpha Bank που κυμαίνεται από το 0,795 έως το 0,820 ευρώ, ενώ και η Eurobank διορθώνει περίπου 3%, με χαμηλό ημέρας στο 0,429 ευρώ.

Από τη μη τραπεζική τριάδα διορθώνει ο ΟΠΑΠ που νωρίτερα υποχώρησε μέχρι τα 3,580 ευρώ, ο ΟΤΕ με χαμηλό ημέρας στο 1,260 ευρώ και η ΔΕΗ με χαμηλό ημέρας στο 1,300 ευρώ.

Αντιθέτως, συνεχίζουν η Ελλάκτωρ (υψηλό ημέρας 0,650 ευρώ), η Folli Follie, η Βιοχάλκο και ακόμη 2-3 τίτλοι από τη μεγάλη - μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Από το μέτωπο του ΟΠΑΠ η Capital Research εμφανίζεται με χαμηλότερο ποσοστό 4,92%, ενώ στη ΔΕΗ εξετάζονται όλες οι πιθανές πηγές χρηματοδότησης.

Όσον αφορά την αγορά ιδίων μετοχών, αυτές συνεχίζονται σε J&P ΑΒΑΞ, Τέρνα Ενεργειακή, Αεροπορία Αιγαίου.

Επιχειρηματικά, η Βιοκαρπέτ εγκαθιστά φωτοβολταϊκό πάρκο συνολικής ισχύος 10.900 KW, η Spider εκδηλώνει ενδιαφέρον για την ανάληψη έργου στη Ζάκυνθο ύψους 1,6 εκατ. ευρώ, ενώ η Rilken προχωρά στη διανομή μερίσματος 0,11 ευρώ για το 2011.

Τέλος, κίνηση με νόημα θεωρείται η απουσία του Δημοσίου, που ελέγχει πλειοψηφικά την ΕΥΔΑΠ, από τη σημερινή γενική συνέλευση της εισηγμένης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v