Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Διορθώνουν οι τράπεζες

Υποχωρεί η Σοφοκλέους, νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές. Πιέσεις σε Alpha, Eurobank και Πειραιώς. Αντιστέκονται Ελλάκτωρ, Folli και ΜΕΤΚΑ. Σταθερά κάτω από το €1 η ΕΤΕ. Nέα πτώση για το ευρώ στο 1,24 δολάριο.

Σε διόρθωση οδηγούνται οι αγορές μετά τη βραχύβια αναλαμπή. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών βασικοί δείκτες και μετοχές διορθώνουν. Ο Γενικός Δείκτης γλιστρά έως τις 486,51 μονάδες, ο Ftse 20 έως τις 176,27 και μόλις δύο μετοχές του 20άρη προσπαθούν ανοδικά.

Χάνει και πάλι το 1 ευρώ η Εθνική Τράπεζα. Η Alpha Bank, η Eurobank και η Πειραιώς μετρούν απώλειες έως 5,08%. Ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ δέχονται μάλλον λογικές πιέσεις. Είναι ενδεικτικό πως λίγο πριν από τις 11.15 μόλις δύο τίτλοι, της Ελλάκτωρ και της Folli Follie, ενισχύονταν υψηλότερα.

Στον σημερινό Εκηβόλο έχουν ανέβει διαγράμματα του 20άρη, όπου αποτυπώνονται η βραχυπρόθεσμη τάση αλλά και τα περιθώρια κίνησης του δείκτη (είτε ανοδικά είτε καθοδικά).

Απώλειες σημειώνονται στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, το ευρώ έχει κάνει μέχρι τώρα υψηλότερη τιμή στο 1,2522 δολάριο (αυτήν την ώρα κινείται στο 1,24 δολ.), ενώ και οι αγορές ισπανικών κι ιταλικών ομολόγων δεν είναι δα σε καλύτερη κατάσταση.

Η ανησυχία εντείνεται και πάλι καθώς Ευρωπαίοι πολιτικοί αναφέρονται πλέον ρητά και στην Ιταλία. Η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να χρειαστεί και η Ιταλία βοήθεια μέσα στους επόμενους μήνες, δεδομένων των υψηλών επιτοκίων που δίνει για να δανειστεί από τις αγορές.

Αλλά και από την Κύπρο τα νέα είναι ανάλογα. Ο υπουργός Οικονομικών της Μεγαλονήσου σημειώνει πως το ενδεχόμενο προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης θα είναι ένα συνολικό αίτημα που θα καλύπτει όχι μόνο τις τρέχουσες περιστάσεις αλλά και τις μελλοντικές ανάγκες.

Σε αυτό το πολύ ασταθές και ρευστό περιβάλλον ο Νουριέλ Ρουμπινί επανέρχεται με σκληρές δηλώσεις πως η Γερμανία θα είναι νάνος χωρίς το ευρώ.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο Αμερικανός οικονομολόγος σημειώνει πως «το τι θα συμβεί αν οι Έλληνες ψηφίσουν εναντίον του ευρώ εξαρτάται από το πώς θα αντιδράσει η Ευρώπη», για να συμπληρώσει προειδοποιώντας να μη σταματήσει η χορήγηση βοήθειας γιατί αν καταρρεύσει η Ελλάδα θα τρομάξουν οι επενδυτές.

Προειδοποιεί δε πως «όποιος τραβήξει την πρίζα στους Έλληνες θα προκαλέσει την ολική διάλυση της ευρωζώνης».

Είναι προφανές πως η κρίση εξελίσσεται, πως η ανάσα μετά την… ισπανική υποχώρηση ήταν βραχύβια και πως σε καμία περίπτωση δεν λύνει συνολικά και επί της ουσίας το πρόβλημα.

Με τον χρόνο, όπως υποστηρίζουν αρκετοί (μεταξύ αυτών και εμείς), να δουλεύει υπέρ του Βερολίνου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v