Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με το βλέμμα στην κάλπη

Σε εκλογική μέγκενη το ΧΑ εν μέσω ρευστότητας κι αβεβαιότητας στις ευρωαγορές. Παραμένουν «κλειδί» για τον Γενικό Δείκτη οι περίπου 480 μονάδες και το ενδεχόμενο αντίδρασης μεμονωμένων μετοχών.

Δύο και σήμερα συνεδριάσεις μέχρι την Κυριακή. Για «προεκλογικά παιχνίδια με τη… φωτιά» κάνει λόγο ο Χρ. Κίτσιος, με το Χ.Α. να υποκύπτει και πάλι σε φοβικά σύνδρομα και ανησυχίες.

Με τον Γενικό Δείκτη και πάλι σε διόρθωση στις 489,35 μονάδες, τον FTSE 20 στις 178,05 μονάδες, ενώ μόλις τέσσερις τίτλοι του 20άρη αντιδρούν ανοδικά και ένας παραμένει σταθερός.

Σε σχετικό θέμα των Financial Times αποτυπώνεται ο αυξανόμενος φόβος για τους χειρισμούς της Ευρώπης με τον W. Schaeuble να επιμένει στις μονότονες πια και εμπαθείς εμμονές του. Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, η Ιταλία και η Ισπανία βρίσκονται στον σωστό δρόμο (αλλά θα ακολουθήσουν ομοίως πρόγραμμα δανεισμού-συνετισμού και μερικής απώλειας κυριαρχίας), ενώ εξακολουθεί να αμφιβάλλει για την εφαρμογή του προγράμματος από την Ελλάδα.

Έχει τα δίκια του βέβαια ο Γερμανός όσον μας αφορά, ωστόσο είναι ξεκάθαρη πλέον η εμπαθής και μονομερής αντιμετώπιση της Ελλάδας, σαν να επιδιώκει το Βερολίνο να στιγματίσει τη χώρα, να την αναδείξει σε failed state - αποτυχημένο κράτος.

Εν πάση περιπτώσει, δεν είναι της παρούσης και γι’ αυτό επιστρέφουμε στα του Χ.Α.

Σε έξι πρώην ναυαρχίδες κοντά στην… ξέρα αναφέρεται ο Στέφανος Κοτζαμάνης (ΔΟΛ, Σφακιανάκης, Σιδενόρ, Audiovisual, Medicon Hellas, Τεχνική Ολυμπιακή), τη στιγμή που ακόμη και η αποτίμηση εταιρειών του 20άρη έχει υποχωρήσει σε ιστορικά ελάχιστα ή τείνει προς τα εκεί.

Στα 946,5 εκατ. ευρώ η αποτίμηση της Εθνικής Τράπεζας, στα 459,5 εκατ. ευρώ της Alpha Bank, μόλις στα 254,4 εκατ. ευρώ της Eurobank, στα 238,9 εκατ. ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ προς ώρας διασώζονται πάνω από το 1 δισ. ευρώ η Coca Cola 3E (4,43 δισ.), ο ΟΠΑΠ (1,15 δισ.) και τα ΕΛΠΕ (1,26 δισ.), και αυτό είναι όλο.

Είναι ενδεικτικό πως πλέον η χρηματιστηριακή αξία για παράδειγμα του Μυτιληναίου κινδυνεύει να περιοριστεί σε λιγότερα από 100 εκατ. ευρώ, ενώ της Ελλάκτωρ έχει συρρικνωθεί στα 120 εκατ. ευρώ.

Βραχυπρόθεσμα, η τάση εξαρτάται απόλυτα όχι μόνο από το αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου, αλλά και από τις πρώτες κινήσεις των πολιτικών από το βράδυ της Κυριακής ακόμη.

Περιθώρια θεαματικής αντίδρασης ή… δραματικής διόρθωσης υπάρχουν. Προς ώρας, κρατάμε τα ελάχιστα για τον μεν Γενικό Δείκτης στις 471,35 μονάδες και στις 167,80 μονάδες για τον FTSE 20, όπως και το 0,898 ευρώ της Εθνικής, που καταγράφηκε στις 5 Ιουνίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v