Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Παλεύει" για τις 500 μονάδες η Σοφοκλέους

Ανεβάζει στροφές το Χ.Α. που βρίσκεται μια ανάσα από το ψυχολογικό όριο των 500 μονάδων. Υπεραπόδοση για τραπεζικές και μη μετοχές. Άνοδος 6% για MPB, Τιτάνα, κέρδη 4% για ΕΤΕ στο 1,03 ευρώ. Χαμηλότερα κινείται ο ΟΠΑΠ.

Ενισχύεται η βραχυπρόθεσμη επίδραση, με τον Γενικό Δείκτη να παλεύει τις 500 μονάδες και τον FTSE-20 να ενισχύεται προς τις 185 μονάδες, με μέτριες πάντα συναλλαγές.

Η χαλαρή στάση των πολιτών έδωσε περιθώριο στους αγοραστές να ανεβάσουν λίγο τον πήχη με αιχμή κυρίως τις τράπεζες και τις υπόλοιπες του εικοσάρη να ακολουθούν.

Ο τζίρος λίγο μετά τις 13.15 δεν είχε ξεπεράσει τα 14 εκατ. ευρώ. Ο ΟΠΑΠ συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο καθώς η αξία ξεπερνούσε τα 5 εκατ. ευρώ.

Στη μετοχή του ΟΠΑΠ υπάρχει πωλητής, κατά πάσα βεβαιότητα ξένος, η προσφορά όμως απορροφάται από τα 3,50 ευρώ και πάνω. Σημειωτέον πως για τη μετοχή του Οργανισμού τα 3,50 ευρώ είναι η δεύτερη συνεχόμενη ιστορική ελάχιστη τιμή μετά τα 3,56 ευρώ που καταγράφηκαν χθες.

Υπεραποδίδουν η ΕΤΕ, που περνά το 1,02 ευρώ, η Alpha Bank (3,49%) κι η Eurobank (5%). Ελλείψει ουσιαστικών πωλήσεων, κερδίζουν πόντους και οι Βιοχάλκο (5,08%), Ελλάκτωρ (4,41%), Τιτάν (5,85%), MIG (4%) και Μέτκα (2,56%).

Σημειωτέον πως η υπεραπόδοση του Τιτάνα έως τα 13,40 ευρώ φέρνει την αποτίμηση του ομίλου και πάλι έστω και οριακά πάνω από το 1 δισ. ευρώ. Η εισηγμένη είναι μία από τις τέσσερις με αποτίμηση πάνω από 1 δισ. ευρώ. Οι άλλες τρεις είναι η 3E, ο ΟΠΑΠ και τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Σταθερά ενισχύεται η μετοχή της ΔΕΗ, του ΟΤΕ και της 3E έως τα 12,40 ευρώ.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες απέδιδαν τη βραχυπρόθεσμη αναλαμπή, που ουσιαστικά εκδηλώθηκε σε δύο φάσεις λίγο μετά τις 12.15 και στις 12.45, στη ρηχή αγορά, στην απροθυμία των πωλητών να πιέσουν χαμηλότερα συγκεκριμένους τίτλους αλλά και σε μία λίγο έως πολύ αναμενόμενη διάθεση να προεξοφληθεί το όποιο εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής.

Αναφέρονται δε στα δύο εξαιρετικού ενδιαφέροντος θέματα των FT.com, ενός όπου καταγράφεται ο αυξανόμενος φόβος για τους χειρισμούς της Ευρώπης και ενός δεύτερου όπου διατυπώνεται ρητά και ξεκάθαρα η δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανεπιφύλακτα υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Στο σχετικό θέμα του euro2day.gr (Αλέξης Τσίπρας - Δεσμεύομαι για παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη) αναφέρονται και ενδιαφέρουσες εκτιμήσεις κι απόψεις φίλων κι επισκεπτών της σελίδας.

Περίπου την ίδια ώρα, οι ανησυχίες και η προσοχή των αγορών έχουν στραφεί εκτός από τη Μαδρίτη και στη Ρώμη. Νωρίτερα το ιταλικό δημόσιο προχώρησε στη δημοπρασία ετήσιων εντόκων γραμματίων, απ’ όπου αντλήθηκαν 6,5 δισ. ευρώ, αλλά με το υψηλότερο κόστος από τον Δεκέμβριο του 2011. Σημειωτέον πως η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,97% από 2,34% την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία του Μαΐου, και ακόμα η Ιταλία είναι στα πρώτα βήματα της δοκιμασίας της.

Το ευρώ παίρνει πόντους την τελευταία μία - μιάμιση ώρα και από τα αρχικά χαμηλά του 1,2499 αντιδρούσε νωρίτερα έως το 1,2553 δολάριο.

Μικτές τάσεις επικρατούν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον DAX λίγο χαμηλότερα στις 6.147 μονάδες, τον CAC 40 στις 3.043 μονάδες και τον FTSE 100 οριακά υψηλότερα στην περιοχή των 5.480 μονάδων.

Να σημειωθεί πως η συνεδρίαση άρχισε να... ζεσταίνεται στη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης του Αντώνη Σαμαρά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v