Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αντίδραση προς τις 500 μονάδες

Ενισχύονται τα κέρδη για τον Γενικό Δείκτη που "φλερτάρει" και πάλι με το ψυχολογικό όριο των 500 μονάδων. Άνοδος για τις τράπεζες, με την Εθνική στο 1,02 €, αλλά και για 3E, ΟΤΕ, Τιτάνα. Συνεχίζει χαμηλότερα ο ΟΠΑΠ.   

Χαμηλών τόνων και συναλλαγών η συνεδρίαση καθώς βασικοί δείκτες και μετοχές κυμαίνονται σε στενό εύρος διακύμανσης. Είναι ενδεικτικό πως ο Γενικός Δείκτης κινείται μεταξύ της ελάχιστης των 488,18 και της μέγιστης των 492,87 μονάδων. Ο Ftse 20 από τις 177,40 έως τις 179,62 μονάδες.

Με την αξία των συναλλαγών μέτρια, αφού λίγο μετά τις 11.15 δεν είχε ξεπεράσει τα 4,3 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο στον ΟΠΑΠ ήταν πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

Στην αγορά είναι λογικό να επικρατούν προβληματισμός και επιφυλακτικότητα καθώς είμαστε στην τελική ευθεία για τις εκλογές, με τους δανειστές, κυρίως τους Γερμανούς, να προειδοποιούν την Αθήνα.

Ωστόσο, σε αυτήν τη συγκυρία-καμπή, δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης των Financial Times εκτιμά πως η ευρωζώνη δεν θα είναι αρνητική σε διαπραγμάτευση για χαλάρωση των όρων του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Την ίδια στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει στους FTcom πως «δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεσμευμένος για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη». Ο Αλ. Τσίπρας υπενθυμίζει το αυτονόητο, δηλαδή την ανάγκη να δοθεί μία ευκαιρία για πραγματική ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Όλα αυτά όμως εξαρτώνται από το αποτέλεσμα της 17ης/6 και τις πρώτες ενέργειες των Ελλήνων πολιτικών από τη Δευτέρα κιόλας.

Θα περιμέναμε μερίδα έστω βραχυπρόθεσμων παικτών να ποντάρει ενεργότερα στο όποιο εκλογικό αποτέλεσμα, στις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν από τη συνεδρίαση της 18ης/6.
Προσώρας, όμως, ούτε συναλλαγές, ούτε στοχευμένες κινήσεις καταγράφονται, ούτε καν σε μετοχές-σηματωρούς.

Είναι ενδεικτικό πως η Εθνική Τράπεζα παραμένει εγκλωβισμένη στο 0,986 έως 1,01 ευρώ, ο τζίρος σε Alpha Bank, Eurobank παραμένει μέτριος και δεικτοβαρείς τίτλοι όπως ο ΟΠΑΠ κι ο ΟΤΕ αλλά και ΕΛΠΕ, ΔΕΗ δεν έχουν αξιόλογη μεταβλητότητα.

Από τις υπόλοιπες μετοχές ενισχύονται ελαφρώς MIG, Βιοχάλκο, ενώ παραμένουν σταθερές Μυτιληναίος, FFG και Jumbo.

Το αξιοπερίεργο είναι πως ανάλογη εικόνα παρατηρείται μέχρι τώρα και στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v