Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προεκλογική εκτίναξη στη Σοφοκλέους

Εσωτερική υπόθεση η υπεραντίδραση του Χρηματιστηρίου πάνω από τις 525 μονάδες. Κέρδη άνω του 10% σε Eurobank, Alpha Bank αλλά και σε MIG, Πειραιώς, Ελλάκτωρ. Στα 1,2 ευρώ η Εθνική (+16%). Το βλέμμα στα ισπανικά ομόλογα

Το εκλογικό ποντάρισμα του Χ.Α. υπερισχύει των εντεινόμενων ανησυχιών για την ισπανική κρίση και την Ιταλία. Καθαρά εσωτερική υπόθεση είναι, τουλάχιστον μέχρι τώρα, η προσπάθεια που επιχειρείται με αιχμή τις τράπεζες, κι ενώ οι υπόλοιπες μετοχές του 20άρη και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ακολουθούν. 

Στις 12.00 είχαν αλλάξει χέρια μετοχές αξίας 15 εκατ. ευρώ, με τον Ftse 20 προς τις 190 μονάδες (%) και τον Γενικό Δείκτη προς τις 520. Το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών, περίπου το 40%, έχει αλλάξει χέρια στην ΕΤΕ κι η τιμή ενισχύεται έως το 1,16 ευρώ. Υπεραποδίδουν Eurobank (13%), Alpha Bank (10%) και Πειραιώς (9,3%).

Η προσπάθεια μόχλευσης μέσω τραπεζών παρασύρει και τις περισσότερες από άλλους κλάδους: ο Τιτάν ενισχύεται 6,25%, η MIG 8,02%, ο Μυτιληναίος 3,73% κι η Βιοχάλκο κατά 5,80%. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ.

Στον ΟΠΑΠ υπερισχύουν οι αγοραστές από την αρχή της συνεδρίασης. Με την τιμή της μετοχής να ενισχύεται έως τα 3,61 ευρώ. Κατά 4,65% αντιδρά ο ΟΤΕ, έως 3,20% η ΔΕΗ.
Όσο λύνεται η αγορά, τόσο περισσότερο ενδιαφέρον αποκτά το ποντάρισμα. Θα επιμείνουμε πως πρόκειται για ένα καθαρά βραχυπρόθεσμο, ριψοκίνδυνο παιχνίδι, με θεαματικά περιθώρια ανόδου ή δραματικού ενδεχομένου διόρθωσης.

Περίπου την ίδια ώρα, στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικρατούν μικτές, πλην όμως ήπιες τάσεις.

Ενδεικτικά, στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται οριακά προς τις 6.155 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CACA 40 υποχωρεί κατά 0,12% προς τις 3.025 μονάδες. Μικρή ανάσα και για το ευρώ.

Όλα αυτά διαδραματίζονται στην Αθήνα και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, την ώρα όπου η ευρωζώνη έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού. Σε σχετικό θέμα του Euro2day σημειώνεται μεταξύ άλλων πως η απόδοση του ισπανικού 10ετούς εκτινάχθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό άνω του 7%, ενώ στο 6,2% επιβαρύνθηκε το κόστος δανεισμού για την Ιταλία.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v