Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Άνοδος επί... έξι για τον τραπεζικό δείκτη

Συνεχίστηκε το σερί στις τράπεζες, δύο μόλις συνεδριάσεις πριν από το triple witching Ιουνίου. Ξεχώρισαν Alpha Bank, Eurobank, TT και CPB. Πάνω από το €1 η ΕΤΕ. Σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισε η μετοχή του ΟΠΑΠ.

Σε μία συνεδρίαση που μετά τις 11.28 ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έγινε προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, με επιλεκτικές τοποθετήσεις σε Δεικτοβαρείς τίτλους και ελάχιστες μετοχές μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Όμως απομένουν μόλις δύο συνεδριάσεις για το triple witching Ιουνίου, αλλά και για την Κυριακάτικη εκλογική αναμέτρηση και όλα δείχνουν ανοιχτά.

Άρα τα όποια πονταρίσματα με κίνητρο τις φήμες και φόντο το πιθανολογούμενο εκλογικό αποτέλεσμα, θα αφήσουν απόλυτα ασυγκίνητα τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια, που θα περιμένουν τα πρώτα δείγματα γραφής από την νέα Κυβέρνηση, αν βέβαια αυτή προκύψει από τις επαναληπτικές εκλογές.

Από εκεί και πέρα δεν μπορεί να μην γίνει αναφορά στην κίνηση του Τραπεζικού δείκτη (+5,29%) που σχεδόν αθόρυβα συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, κάτι που είχε να συμβεί από το διάστημα 25/1/2012 έως και 1/2/2012 και με αθροιστικά κέρδη 16,52%.

Παρά το αξιοπρόσεκτο σερί η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική, καθώς σύμφωνα με αναλυτές κάθε κλείσιμο χαμηλότερα των 190 μονάδων, μόνο σαν αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα πρέπει να εκλαμβάνεται. Αντίθετα, σήμα αγοράς θα δοθεί με την ανοδική διάτρηση των 220 μονάδων.

Από το Τραπεζικό ταμπλό, σήμερα ξεχώρισε η κίνηση των Alpha Bank, Eurobank, Ταχ. Ταμιευτηρίου και CPB, με τους τρεις πρώτους να κλείνουν και στο υψηλό ημέρας.

Ασφαλώς πειστικότερη, τεχνικά, εικόνα έχει η μετοχή της Alpha Bank που ξεκινώντας από τα 0,6900 ευρώ (5/6) έχει συμπληρώσει έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με αθροιστικά κέρδη 37,39%.

Με την διάσπαση των 0,8800 ευρώ έδωσε σήμα “long” και αν συνεχίσει να κινείται “βόρεια” θα επιχορηγηθεί και από το σχετικό “short covering”.

Αντίθετα η προσφορά στην μετοχή της Εθνικής, κρίνεται έως και αξιοπρόσεκτη, λίγα cents υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1,00 ευρώ.

Στις υπόλοιπες μετοχές του FTSE, δείχνει να βρίσκεται σε εξέλιξη η αντίδραση που έχει ξεκινήσει από τα 1,59 ευρώ (1/6), για τον τίτλο της Βιοχάλκο, που όμως σήμερα έκλεισε σημαντικά χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Ελλάκτωρα, μετά τα συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά.

Χρειάστηκαν 22 συνεδριάσεις, προκειμένου η μετοχή της Μέτκα να επιστρέψει υψηλότερα των 6,00 ευρώ και μάλιστα σήμερα έκλεισε και στο υψηλό ημέρας.

Μυτιληναίος και Τιτάν, επέστρεψαν σε θετικό πρόσημο, μετά την χθεσινή διόρθωση, ενώ η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και με τουλάχιστον αξιοπρόσεκτα κέρδη, επιβεβαιώνοντας την “ροκ” συμπεριφορά που επιδεικνύει εδώ και πολλούς μήνες.

Ακόμα ένα νέο ιστορικό χαμηλό, σε κλείσιμο για την μετοχή του ΟΠΑΠ, που σαν αν μην έφτανε αυτό αλλά έκλεισε και στο χαμηλό ημέρας. Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι το Capital συνεχίζει αποφασισμένο να μηδενίσει την θέση του.

Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά, στον προθάλαμο υποβάθμισης έθεσε 2 Κυπριακές Τράπεζες ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, με αφορμή τους κινδύνους που ενέχει πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.

Συγκεκριμένα, η Moody’s υποβάθμισε το ανώτερο (senior) μη ασφαλισμένο χρέος και τις καταθέσεις της Τρ. Κύπρου κατά μία βαθμίδα σε “Β2” από “Β1” προηγουμένως, ενώ έθεσε υπό αρνητική αναθεώρηση την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τράπεζας.

Αντίστοιχα και στην Ελληνική Τράπεζα, η Moody’s υποβάθμισε το επίπεδο καταθέσεων κατά μία βαθμίδα σε “Β1” από “Βa3” προηγουμένως, ενώ έθεσε την αξιολόγηση της Τράπεζας υπό εξέταση για υποβάθμιση. Τέλος, έθεσε υπό εξέταση για υποβάθμιση το ανώτερο (senior) μη ασφαλισμένο χρέος και τις καταθέσεις της Cyprus Popular Bank.

Εν τω μεταξύ το πρόβλημα ρευστότητας στον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο, οξύνεται μέρα με την ημέρα.

Με εκροές καταθέσεων της τάξεως των 500-800 εκατ. ευρώ ημερησίως, βρίσκονται αντιμέτωπες τις τελευταίες μέρες οι μεγάλες Ελληνικές Τράπεζες, σύμφωνα με δηλώσεις τραπεζιτών στο Reuters.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν, σύμφωνα με το πρακτορείο, ότι οι εκροές στις μικρότερες Τράπεζες ανέρχονται αθροιστικά στα επίπεδα των 10-30 εκατ. ευρώ την ημέρα.

Από την άλλη, την ώρα που τα περισσότερα κόμματα που επαναδιεκδικούν την ψήφο του Ελληνικού λαού, υπερτονίζοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν απολύσεις στον Δημόσιο τομέα (μερικά τάζουν και προσλήψεις), αύξηση 7,4% παρουσιάζει η αδήλωτη εργασία το Α’ τετράμηνο του τρέχοντος έτους σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Συγκεκριμένα από 28,9%, φέτος έφτασε το 36,3%, σύμφωνα με τον απολογισμό του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.

Την ίδια στιγμή, ένας στους τέσσερις εργοδότες στην Ελλάδα, προτίθεται να απολύσει εργαζόμενους μέσα στους επόμενους τρεις μήνες εκτινάσσοντας περεταίρω το ποσοστό της ανεργίας.

Το στοιχείο αυτό προκύπτει από έρευνα της εταιρείας Manpower που αφορά τις προοπτικές απασχόλησης στη Χώρα, όπως αυτές διαμορφώνονται για το επόμενο τρίμηνο, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι οι υπάλληλοι στον ιδιωτικό τομέα είναι “παιδιά κατώτερου Θεού” και ότι σε λίγο καιρό σε αυτή την Χώρα δουλειά θα έχουν μόνο όσοι απασχολούνται στον στενό και ευρύτερο Δημόσιο τομέα (!)

Η δραχμή έχει ήδη επιστρέψει, υπογραμμίζει με δηλώσεις του στο Bloomberg ο Ιάσων Μανωλόπουλος, ο Έλληνας διαχειριστής του hedge fund Dromeus Capital Group, που έγραψε το βιβλίο με τίτλο "Το επαχθές χρέος της Ελλάδας". Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, για τον ιδιωτικό τομέα "η υποτίμηση είναι ήδη γεγονός έως κάποιον βαθμό.

"Οι μισθοί έχουν υποχωρήσει κατά 35% και η φορολογία έχει ανέβει. Οπότε, το διαθέσιμο εισόδημα έχει ήδη υποχωρήσει κατά 50% τουλάχιστον. Τα ενοίκια έχουν υποχωρήσει κατά 35-40%". Όπως αναφέρει, "ο ιδιωτικός τομέας λειτουργεί ήδη σε περιβάλλον δραχμής.

Η Κυβέρνηση, πάλι, όχι. Αν δείτε τις Κρατικές δαπάνες, συνεχίζουν να ενισχύονται. Τι τύπου λιτότητα είναι αυτή, όταν ο λογαριασμός για τους μισθούς και τις συντάξεις του Δημοσίου συνεχίζει να αυξάνεται;" (!!!)

Στο 50-75% εκτιμά η Citi την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ εντός της επόμενης διετίας, ενώ σε περίπτωση εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό ενδέχεται να συμβεί νωρίτερα, τονίζει ο οίκος.
 
Όπως αναφέρει η Citi, ακόμη και εάν μια Κυβέρνηση υπό τη ΝΔ συσταθεί εγκαίρως και συμφωνήσει επί της αρχής με τους όρους, η τρόικα δεν θα μπορεί να συμφωνήσει αμέσως μετά, σε μεγάλες μετατροπές στο πρόγραμμα.

Η όποια παράταση στα χρονοδιαγράμματα επίτευξης των στόχων θα είναι θετική, αλλά η Ελλάδα θα πρέπει να καλύψει τις αποκλίσεις από το τελευταίο δίμηνο, καθώς και να βρει μέτρα ύψους 12 δισ. ή 7% του ΑΕΠ.

Στο 25%-33% εκτιμά την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη η JP Morgan. Όλα είναι ρευστά στην Ελλάδα, τονίζει ο Dan Morris, αναλυτής της JP Morgan. Ο ίδιος “βλέπει” την Ελλάδα να επιβιώνει οριακά από την κρίση. Πιστεύει επίσης πως η διάσωση των Ισπανικών Τραπεζών επιδείνωσε την κατάσταση και ότι η Ισπανία είναι σημαντικό να καταφέρει να χρηματοδοτήσει μόνη της το χρέος της.

Για μεγάλη αβεβαιότητα για την πολιτική κατεύθυνση της Ελλάδας και σημαντικούς κινδύνους μετάδοσης εάν η Χώρα επιλέξει να βγει από την Ευρωζώνη έκανε λόγο στέλεχος της Fitch Ratings σε συνέδριο στο Ελσίνκι. Οι πολιτικοί κίνδυνοι αυξάνονται στην Ευρώπη, συμπλήρωσε ο Parker, επισημαίνοντας πως η παρατεταμένη ύφεση στην περιοχή ενισχύουν την αίσθηση της κούρασης από τις μεταρρυθμίσεις.

Εν τω μεταξύ, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2011 εκτινάχθηκε το κόστος του ετήσιου δανεισμού της Ιταλίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της σημερινής δημοπρασίας. Συγκεκριμένα, η Ιταλία προχώρησε στη δημοπρασία ετήσιων εντόκων γραμματίων, από την οποία άντλησε 6,5 δισ. ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,972% από 2,34% κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία του Μαΐου

Η επικεφαλής της Standard & Poor΄s Corp. στη Γαλλία (Carol Sirou) δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ανησυχίες, αυτό το διάστημα, πως η Ιταλία θα χρειαστεί ένα σχέδιο βοήθειας για τις Τράπεζες της Χώρας, όπως μετέδωσε το Dow Jones Newswires.

Σημείωσε ταυτόχρονα ότι ο κατασκευαστικός κλάδος και η Αγορά των ακινήτων είναι πολύ πιο μεγάλοι στην Ισπανία απ’ ότι στην Ιταλία. Πρόσθεσε ωστόσο ότι ένα ζήτημα για τις Ιταλικές Τράπεζες είναι η έκθεση τους στο Ιταλικό Κρατικό χρέος.

Η εικόνα στα διεθνή χρηματιστήρια

Εικόνα ελεγχόμενων απωλειών στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.

Στην περίπτωση του Γερμανικού DAX παραμένει ζητούμενο η “υπερπήδηση” της ζώνης 6180 – 6200, που μπορεί να δώσει κίνηση προς την επόμενη ζώνη 6260 – 6280.
Αντίθετα υποχώρηση χαμηλότερα των 6100 μονάδων, θα επιδεινώσει σημαντικά την τεχνική εικόνα του δείκτη.

Οι 4 μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες του πλανήτη έχουν ήδη διοχετεύσει στην Αγορά 6 τρισ. δολάρια από το 2008 και προβλέπεται να συνεχίσουν να τυπώνουν χρήμα, σε μια κατάσταση που πιθανότατα θα μεταμορφώσει πλήρως την σχέση ανάμεσα στις Κεντρικές Τράπεζες που επί χρόνια μάχονταν δυναμικά για την ανεξαρτησία τους, και τις Κυβερνήσεις.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNBC, καθώς οι “πλούσιες” οικονομίες βουλιάζουν όλο βαθύτερα σε ύφεση, πιεσμένες από έναν ακόμη κύκλο Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής κρίσης και αναποφασιστικότητας στην Αμερικανική Αγορά εργασίας, όλες οι ελπίδες στρέφονται και πάλι στην Αμερικανική Federal Reserve, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Bank of England και την Bank of Japan, για να σταθεροποιήσουν την κατάσταση.Από την τελευταία έρευνα της Bank of America Merrill Lynch μεταξύ 260 fund managers, προκύπτει ότι τρεις στους 4 ειδικούς περιμένουν νέο πρόγραμμα ρευστότητας από την ΕΚΤ μέχρι τον Οκτώβριο.

Οι μισοί σχεδόν περιμένουν ότι η Fed θα ανοίξει και πάλι τις στρόφιγγες μέχρι τότε. Η BoJ έχει ήδη αυξήσει το πρόγραμμα αγοράς χρεογράφων για φέτος και στελέχη της Τράπεζα της Αγγλίας εκτιμούν ότι πρέπει να αγοραστούν όχι μόνο περισσότερα Κρατικά ομόλογα αλλά και να στοχευθούν και δάνεια προς μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

Μικτά τα πρόσημα στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Μικρή πτώση σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις το Μάιο διολισθαίνοντας για δεύτερο συνεχή μήνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας. Οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν 0,2% τον προηγούμενο μήνα στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 404,60 δισ. δολ. σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου. Σε ετήσια άνοδο οι πωλήσεις κατέγραψαν άνοδο 5,3%. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για πτώση των πωλήσεων κατά 0,3%. Είναι η πρώτη φορά σε διάστημα σχεδόν δύο ετών που οι λιανικές πωλήσεις υποχωρούν για δύο διαδοχικούς μήνες.

Για τον δείκτη “σηματωρό” S&P 500, πάρα πολλά θα κριθούν στην ζώνη αντίστασης 1322 – 1330, με στόχο την κίνηση προς τις 1340 μονάδες.

Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 1311 μονάδων θα επαναφέρει τον προβληματισμό στις τάξεις των συγκρατημένα αισιόδοξων, που δεν περιμένουν σημαντικές αναταράξεις μέχρι τις Προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, τέσσερις οι υστερήσαντες στο ταμπλώ του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι Ελ. Πετρέλαια (-0,73%), ΟΠΑΠ (-3,31%), Κύπρου (-0,41%) και Folli Follie Group (-2,8% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας).

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Alpha Bank (+10,23%), Eurobank (+8,04%) και ΔΕΗ (+7,69%).

Κέρδη ίσα ή μεγαλύτερα του 6% για CPB, MIG, του 5% για Εθνική και Μέτκα, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης, αν και έφθασε μέχρι τις 502,7 μονάδες (13.15) τελικά έκλεισε οριακά χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 500 μονάδων και πιο συγκεκριμένα στις 499,56 μονάδες με κέρδη 2,09%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 33 εκατ. από τα οποία τα 0,7 αφορούσαν “πακέτα” (ΟΠΑΠ).

Καλή η τελική εικόνα με 80 ανοδικές μετοχές έναντι 41 πτωτικών και 26 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 6%.

Μεταξύ των διακριθέντων και οι ΓΕΚ Τέρνα, Σιδενόρ, Ιατρικό, ΕΧΑΕ, InfoQuest, Lavipharm και Avenir (το πειστικό “bid” εμφανίστηκε ακριβώς στο τέλος).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Με το Γενικό Δείκτη να κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας χαμηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 500 μονάδων οι εναπομείναντες -κυρίως βραχυχρόνιοι- επενδυτές φαίνεται να παίρνουν τις τελευταίες θέσεις τους “στοιχηματίζοντας” πάνω στο αποτέλεσμα της Κυριακάτικης κάλπης, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).

Χαρακτηριστικές είναι οι τοποθετήσεις πάνω στις Τραπεζικές μετοχές με “κεντρικό πρόσωπο” τον τίτλο της Alpha Bank που υπερκέρασε την σημαντική αντίσταση των 0,90 ευρώ βάζοντας πλώρη για τιμές υψηλότερες των 1,00 ευρώ.

Από κοντά και η μετοχή της Εθνικής, όπου προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, καθώς τα κομμάτια, που ρευστοποιήθηκαν και διακινήθηκαν λόγω MSCI στην περιοχή του 1,10€ με 1€ είναι πάνω από 70 εκατομμύρια. Άρα το κομβικό σημείο για την Εθνική διαμορφώνεται στο επίπεδο των 1,15 με 1,16 ευρώ.

Τέλος προσπάθεια δημιουργίας βάσης πραγματοποιούν τόσο η ΔΕΗ όσο και ο ΟΤΕ με το αποτέλεσμα όμως των εκλογών να είναι άκρως καθοριστικό για την περαιτέρω πορεία τους, εκτιμά ο κ. Μάνθος.

----ΧΠΑ

Νέα αλλαγή της εικόνας με τους αγοραστές να παίρνουν σχετικές πρωτοβουλίες, ενώ οι συναλλαγές παρέμειναν σε ικανοποιητικά επίπεδα, κάτι στο οποίο βοήθησαν και τα γυρίσματα θέσεων.

Το συμβόλαιο Ιουνίου κινήθηκε με επιθετικότερες διαθέσεις, γυρίζοντας σε υπερτίμηση 0,7%. Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 10520, τιμή εκκαθάρισης 184,25), κινήθηκαν μεταξύ 175,75 και 185 μονάδων.

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (12000 Μυτιληναίος, 20000 Ελλάκτωρ, 6300 ΕΧΑΕ, 20000 ΓΕΚ, 44700 Ταχ. Ταμιευτήριο, 7800 Coca-Cola), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (29022), Alpha Bank (22218), Πειραιώς (4200), Κύπρου (20530), ΔΕΗ (2115), ΟΤΕ (3683), ΟΠΑΠ (2206), Μυτιληναίο (1566), Ταχ. Ταμιευτήριο (469), Intralot (669), MIG (4117), ΓΕΚ (1367), Ελλάκτωρα (613), Αγροτική (303), ΕΧΑΕ (198), CPB (3208), Eurobank (200), Coca-Cola (309), Τιτάνα (250), Μέτκα (397).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 13/6 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (8326811 τεμ.), Eurobank (8693119 τεμ.), Πειραιώς (4286881 τεμ.), CPB (8212343 τεμ.), Alpha Bank (8555350).

Να σημειωθεί ότι 10019 συμβόλαια του FTSE, λήξεως Ιουνίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v