Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε ρυθμό κάλπης η Αθήνα

Τη στιγμή που η Αθήνα κινείται σε προεκλογικό ρυθμό, η Ευρώπη προβληματίζεται από την αυξανόμενη πίεση στην Ισπανία. Κλειδί η περιοχή των 480 για τον Γ.Δ., το 1 ευρώ για την ΕΤΕ και ο ξένος πωλητής στον ΟΠΑΠ.

Η υποβάθμιση-σοκ για την Ισπανία και την Κύπρο από τη Moody’s, σε συνδυασμό με τη χθεσινοβραδινή εικόνα στη Wall Street, ανεβάζει κι άλλο το θερμόμετρο στις ευρωπαϊκές αγορές, συμπεριλαμβανομένης βεβαίως και της ελληνικής, αλλά και ευρύτερα.

Το Χ.Α. αντέδρασε χθες και με καλή τεχνική εικόνα, με τον Γενικό Δείκτη οριακά χαμηλότερα των 500 μονάδων (2,09%) και με τον Ftse 20 κατά 2,76% υψηλότερα στις 182,97 μονάδες.

Οι χθεσινές συναλλαγές, στα 33,2 εκατ. ευρώ, με περίπου 30,4 εκατ. τεμάχια, δεδομένης της αποτίμησης της αγοράς, θεωρούνται ικανοποιητικές από χρηματιστηριακούς παράγοντες και παίκτες.

Την ώρα που οι κάθε λογής δανειστές συνεχίζουν να στέλνουν ξεκάθαρα μηνύματα προς την Αθήνα, όλο και σφίγγει ο κλοιός γύρω από τη Μαδρίτη κι οι Ισπανοί συνειδητοποιούν τα… ψιλά γράμματα της συμφωνίας. Ήταν να μη γίνει η αρχή, που λένε.
 
Στο Χρηματιστήριο Αθηνών επιχειρείται ένα απολύτως φυσιολογικό ποντάρισμα, ριψοκίνδυνο και βραχυπρόθεσμο, αλλά απόλυτα φυσιολογικό.

Είναι κοινό μυστικό στην αγορά πως εάν προκύψει ένα κυβερνητικό σχήμα αξιόπιστο τα περιθώρια υπεραντίδρασης ενός τόσο «ξεπουλημένου» χρηματιστηρίου θα είναι εντυπωσιακά.
Ορισμένοι μάλιστα παίκτες δίνουν περιθώρια αντίδρασης για τον Γενικό Δείκτη ίσως και πάνω από τις 600 μονάδες.

Στην αντίθετη περίπτωση, βεβαίως, υπολογίζουν πως θα είναι ανάλογος ο νέος κύκλος διόρθωσης.

Σε Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank και Eurobank φαίνεται να ποντάρεται σημαντικό μέρος της ρευστότητας, που κινείται με βάση αυτήν τη λογική.

Η Εθνική χθες έκλεισε στο 1,04 ευρώ, ενώ η Alpha αντέδρασε κατά 10,23% και η Eurobank κατά 8,04%. Χθες, όμως, βγήκαν και ακόμη μερικά πονταρίσματα. Για παράδειγμα, η εκ νέου υπέρβαση του 1 δισ. για την Τιτάν. Η υπεραπόδοση της ΔΕΗ έως το 1,41 ευρώ κι η κινητικότητα σε Μυτιληναίο, Ελλάκτωρ, Μέτκα, Motor Oil.

Ζητούμενη θεωρείται η απορρόφηση της προσφοράς του γνωστού ξένου χαρτοφυλακίου που συνεχίζει να μειώνει τη θέση του στον ΟΠΑΠ, με τη μετοχή να διορθώνει στα 3,50 ευρώ, που είναι και νέο συνεχόμενο ιστορικό ελάχιστο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v