Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υψηλή μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο

Εναλλαγές προσήμου και λόγω triple witching στο ΧΑ, με τον Γ.Δ. πέριξ των 555 και τον FTSE-20 στις 205 μονάδες. Ανοδικά οι αγορές της ΕΕ. Μικρή μείωση στις αποδόσεις ομολόγων. Ανοίκεια παρέμβαση του FTD λίγο πριν τις κάλπες.

Καθοριστική όσο και ενδιαφέρουσα εκ προοιμίου η σημερινή συνεδρίαση, φροντίζει να δικαιώνει σε μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες των παικτών. Αυξημένη μεταβλητότητα για βασικούς δείκτες και μετοχές, περιθώρια κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων θέσεων, με σχεδόν ταυτόχρονη λήψη νέων και με το Χ.Α. στο επίκεντρο του… κόσμου.

Στην περιοχή των 550-555 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, πέριξ των 205 μονάδων ο FTSE-20, με ικανοποιητικότατο τζίρο. Σταθερά πάνω από τις 220 μονάδες ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών και με τους δανειστές να… χρυσώνουν το χάπι προς την Αθήνα.

Οι Βρυξέλλες επισείουν τα 90 δισ. ευρώ (από το μηχανισμό στήριξης) μέχρι το 2014 προκειμένου να λογικέψουν τους απείθαρχους Έλληνες. Βέβαια, κυρίως οι Γερμανοί ξεπερνούν τα εσκαμμένα, με ενδεικτική την πρωτοφανή προεκλογική παρέμβαση από τους Financial Times Deutschland.

Εάν το Βερολίνο θέλει να… πικάρει τους ψηφοφόρους και να τους στρέψει προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, μπορεί να συνεχίσει, μέχρι την Κυριακή έχει καιρό.

Επανερχόμαστε στα του Χ.Α., όπου και λόγω λήξης τριών σειρών στα παράγωγα (triple witching) η μεταβλητότητα είναι από τα χαρακτηριστικά της ημέρας.

Για τη μετοχή της Εθνικής η διακύμανση γίνεται μεταξύ του 1,240 και του 1,410 ευρώ, με περίπου 8,5 εκατ. τεμάχια αξίας σχεδόν 11 εκατ. ευρώ. Στο εύρος του 1,160 - 1,330 ευρώ η Alpha Bank, ενώ για τη Eurobank το εύρος είναι στο 0,589 - 0,683 ευρώ.

Από τον εικοσάρη, που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος, παιχνιδιού, η ΔΕΗ συνεχίζει κατά 8,59% υψηλότερα προς το 1,780 ευρώ, ο ΟΠΑΠ προς τα 3,670 ευρώ και κατά 7,54% ο ΟΤΕ προς το 1,620 ευρώ.

Υψηλότερες τιμές για Jumbo, Motor Oil, Μέτκα, Μυτιληναίο, Τιτάν κ.ά.

Περίπου την ίδια ώρα, στις ευρωαγορές επικρατούν επίσης ανοδικές τάσεις, ενώ το ευρώ έχει επανακάμψει πάνω από την πολύ κρίσιμη ισοτιμία του 1,2620 δολαρίου.

Ειδικά για το ευρώ αυτή η εξέλιξη ενδέχεται να αποτελεί, πάντα κατά την ταπεινή εκτίμησή μας, έναν καθαρό οιωνό για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις. Η επαναφορά του σε σχέση κυρίως με το δολάριο είναι μια παράμετρος που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ιδιαίτερα.

Χρηματιστηριακά, στη Φρανκφούρτη ο DAX πλησιάζει σε απόσταση… αναπνοής και πάλι τις 6.200 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 περνά υψηλότερα των 3.070 μονάδων, ενώ και στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται πάνω από τις 5.500 μονάδες.

Δεδομένης της κρισιμότητας των ημερών, θα πρέπει να συνεκτιμηθούν τόσο το triple witching όσο και η τεχνικότητα, κυρίως του FTSE-20 και του τραπεζικού δείκτη.

Στον σημερινό και στον χθεσινό Εκηβόλο έχουν ανέβει, πιστεύουμε, κατατοπιστικά διαγράμματα του εικοσάρη και των τραπεζών αντίστοιχα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v