Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Cape… Canaveral η Σοφοκλέους

Οι εκλογές της Κυριακής είναι το «γεγονός της 10ετίας» και το ΧΑ το επίκεντρο των χρηματιστηρίων διεθνώς. Σε ρόλο… πυροκροτητή για ένα διεθνές ράλι το ΧΑ ή απορρυθμιστής-υπαίτιος ακόμη ενός κύκλου διόρθωσης.

Ακρωτήριο… Κανάβεραλ θύμιζε εχθές το Χ.Α. με την «εκτόξευση» του Γενικού Δείκτη στις 550,10 μονάδες, του FTSE 20 στις 205,93, με πολλά «κλειδώματα» κυρίως στις τράπεζες.

Το ότι ο κλαδικός δείκτης (των τραπεζών) υπερέβη τις 220 μονάδες (που αποτελούσαν τον πρώτο-στόχο) για όσους παρακολουθούν και τεχνικά την αγορά είναι αναμφίβολα ενθαρρυντική ένδειξη.

Στον χθεσινό Εκηβόλο ανεβάσαμε διαγράμματα ειδικά του δείκτη των τραπεζών, όπου αποτυπώνονται τα δύο κυριότερα ενδεχόμενα βραχυπρόθεσμου ορίζοντα.

Καλοδεχούμενη από κάθε άποψη η χθεσινή κίνηση, μένει να φανεί εάν αποτελεί μέρος εκτόνωσης ή κάτι περισσότερο. Ή μήπως ενδέχεται να αποτελέσει αφορμή για ένα γερό ξεφόρτωμα στα υψηλά.

Η αξία των συναλλαγών (81,5 εκατ. ευρώ) είναι ενδεικτική και μάλιστα σε αυτά τα επίπεδα αποτίμησης του Χ.Α. (λίγο πάνω από τα 20 δισ. ευρώ και κάτι…) πολλαπλασιαστική. Μάλιστα, στην Εθνική παίχτηκαν τα περισσότερα (περί τα 24,3 εκατ. ευρώ), ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Είναι προφανές πως η ελληνική παράμετρος εξακολουθεί να… μετρά για τις αγορές περισσότερο από ό,τι η δυσχερής θέση της Ισπανίας ή ακόμη του ενδεχομένου μετάδοσης της κρίσης στην Ιταλία.

Δεν είναι τυχαίο πως τα ξένα ΜΜΕ χαρακτηρίζουν την Κυριακή και τις ελληνικές εκλογές… May Day κι η πλειονότητα των εμπλεκόμενων προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα και για κάθε λογής σενάρια.

Σε σχετικό θέμα του euro2day αναφέρονται τα «…σχέδια άμυνας των κεντρικών τραπεζών εν όψει της Δευτέρας» και συγκεκριμένα πώς οι κεντρικές τράπεζες των ισχυρότερων οικονομιών είναι έτοιμες να λάβουν μέτρα για τη σταθεροποίηση των χρηματοοικονομικών αγορών και την αποτροπή πιστωτικής ασφυξίας, σε περίπτωση όπου το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών προκαλέσει αναταραχή, ανέφεραν στο Reuters αξιωματούχοι του G20. Ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι οι ελληνικές εκλογές "δεν θα δώσουν το τελικό σήμα για το τι θα γίνει μετά" στην κρίση χρέους της ευρωζώνης.

Αλλά αν προκληθούν μεγάλες πιέσεις στις αγορές λόγω και των αποτελεσμάτων στις εκλογές στη Γαλλία και στην Αίγυπτο, οι κεντρικοί τραπεζίτες θα είναι σε ετοιμότητα να διασφαλίσουν ότι θα υπάρχει επαρκής ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. "Οι κεντρικές τράπεζες προετοιμάζονται για συντονισμένες δράσεις παροχής ρευστότητας" δήλωσε στο Reuters ανώτερος αξιωματούχος του G20, ενώ η δήλωσή του επιβεβαιώθηκε και από άλλους αξιωματούχους.

Ανάλογα με το πόσο βίαιη θα είναι η απάντηση των αγορών, μπορεί να διεξαχθεί έκτακτη συνάντηση των υπουργών του G7 τη Δευτέρα στο Los Cabos, με ταυτόχρονη τηλεφωνική επικοινωνία με τους κεντρικούς τραπεζίτες των χωρών, ανέφερε δεύτερος αξιωματούχος του G20.

Ετοιμασίες όμως επιταχύνονται και στο Λονδίνο. Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης σχέδιο στήριξης της οικονομίας με 100 δισ. στερλίνες, καθώς η Γηραιά Αλβιόνα παλεύει με τον αντίκτυπο της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Ο George Osborne δήλωσε ότι συνεργάζεται στενά με τον επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας Mervyn King για την ανάπτυξη νέων όπλων, ώστε να δοθεί αναπτυξιακή ώθηση στη βρετανική οικονομία. Συνεργάτες του, μιλώντας στους Financial Times, έκαναν λόγο για μεγιστοποίηση του Σχεδίου Α, το οποίο περιλαμβάνει εκμετάλλευση της αξιοπιστίας που δημιουργήθηκε από τη δημοσιονομική πειθαρχία και την επιθετική νομισματική πολιτική για να παρασχεθούν φθηνά δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Η Τράπεζα της Αγγλίας θα ξεκινήσει το σχέδιο χρηματοδότησης για τον δανεισμό, το οποίο θα εφαρμοστεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες και θα παράσχει χρηματοδότηση στις τράπεζες με επιτόκιο κατώτερο από αυτό της αγοράς. Η χρηματοδότηση των τραπεζών θα εξαρτάται από "την πορεία τους στη διατήρηση ή στην επέκταση των δανείων που χορηγούν σε επιχειρήσεις εκτός του χρηματοοικονομικού κλάδου κατά την παρούσα περίοδο της αβεβαιότητας".

Σε αυτά ας συνεκτιμηθεί η προτροπή του IIF για χαλάρωση των στόχων του ελληνικού προγράμματος που δίνει έτσι περιθώρια ελιγμών εκατέρωθεν κυρίως όμως στη νέα κυβέρνηση, που θα εκλεγεί και θα σχηματιστεί από την επόμενη εβδομάδα.

Κατά συνέπεια, το βραχυπρόθεσμο ποντάρισμα (ΑΚΡΩΣ ΡΙΨΟΚΙΝΔΥΝΟ και ΓΙΑ ΤΟΛΜΗΡΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ) παραμένει ενεργό, με κρίσιμη τη στάση όσων βραχυπρόθεσμων προνόησαν να χτίσουν θέσεις από τα ελάχιστα των προηγούμενων συνεδριάσεων.

Ενδεικτικά, η Εθνική Τράπεζα με υψηλό στο 1,35 έκλεισε εχθές στο 1,31, ερχόμενη από αντίδραση από το 0,898 ευρώ στις 5/6, δηλαδή από τα ιστορικά ελάχιστα της προπερασμένης Τρίτης. Με 31,2% απόδοση σε διάστημα εβδομάδας αρκετά θα κριθούν από τη στάση όσων θελήσουν να κατοχυρώσουν μέρος των θέσεών τους. Αλλά και όσων μπήκαν στο παιχνίδι τις τελευταίες 2-3 συνεδριάσεις γράφοντας όμως και αυτοί διψήφιες αποδόσεις.

Η αύξηση των συναλλαγών παραπέμπει εμφανώς σε εισροή βραχυπρόθεσμου χρήματος (και…αέρα, απ' ό,τι πληροφορούμεθα) και αφορά (κατά μείζονα λόγο) ένα ξεκάθαρο ποντάρισμα. Ή βγαίνει αυτό που θέλουν οι αγορές και το Χ.Α. πυροδοτεί ένα σύντομο ράλι από την Αθήνα, μέχρι τη Φρανκφούρτη και τη Μαδρίτη. Ή προκύπτει το αντίθετο και κάνουν ταμείο και όσοι λαμβάνουν παράλληλες θέσεις «πώλησης» από υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v