Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Εβδομαδιαίο ράλι τετραετίας πριν την κάλπη!

Την καλύτερη εβδομαδιαία απόδοση των τελευταίων 44 μηνών εμφάνισε το χρηματιστήριο, εν μέσω πονταρισμάτων για το εκλογικό αποτέλεσμα. Διψήφιες αποδόσεις για Κύπρου, Eurobank, ΔΕΗ, Βιοχάλκο. Στα 97 εκατ. ο τζίρος.

Σε μία συνεδρίαση με έκδηλη την νευρικότητα και στην οποία ο Δείκτης άλλαξε 13 φορές πρόσημο και ο τζίρος ήταν ο μεγαλύτερος των τελευταίων 10 συνεδριάσεων και η οποία συνοδεύτηκε με το triple witching Ιουνίου, μετά τις 16.20 χαρακτηρίστηκε με την περίπου απόλυτη επικράτηση των αγοραστών (πάντα σε στοχευμένους τίτλους του 20αρη), οι οποίοι πέτυχαν ένα ακόμα αξιοσημείωτο “ξεχείλωμα” των αποτιμήσεων, χωρίς να δείχνουν την παραμικρή επιφυλακτικότητα, εν όψει του Κυριακάτικου εκλογικού αποτελέσματος (!)

Στα στατιστικά της εβδομάδας, στην οποία ο τζίρος σημείωσε άνοδο περίπου 45%, ο Γενικός Δείκτης κέρδισε 13,71% και ο Τραπεζικός 45,13%. Από την αρχή του έτους οι απώλειες στο 17,66% και 7,37% αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εβδομαδιαία μεταβολή για τον Γενικό Δείκτη είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 44 μηνών, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στην εβδομάδα από 24/10/2008 έως 31/10/2008 (+19,20%).

Μόνο ισοβαρής δεν μπορούσε να χαρακτηριστεί και η σημερινή άνοδος, κάτι που επιβεβαιώνεται από το +8,6% του Τραπεζικού δείκτη, έναντι του +3,81% του FTSE, του +1,85% του Γενικού Δείκτη και το -0,12% του δείκτη μεσαίας – μικρότερης κεφαλαιοποίησης (!!!)

Επίσης να σημειωθεί ότι ο Τραπεζικός δείκτης συμπλήρωσε οκτώ συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με αθροιστικά κέρδη 56,14% και αυτό μπορεί να αποδειχθεί ισχυρό δέλεαρ κατοχύρωσης κερδών, ακόμα και αν το εκλογικό αποτέλεσμα τύχει, κατ΄ αρχήν, θετικής υποδοχής από την Αγορά.

Ο τίτλος της Alpha Bank, μέσα σε οκτώ συνεδριάσεις καταγράφει αθροιστικά κέρδη 95,65%, της Εθνικής 47,54% (σήμερα έκλεισε με ανεκτέλεστο αγορών 3444244 τεμ.) και της Eurobank 79,49%.

Ακόμα εντυπωσιακότερη η κίνηση για το Ταχ. Ταμιευτήριο, η οποία έχει ξεκινήσει από τα 0,2010 ευρώ (κλείσιμο 5/6) και σημειώνει αθροιστικά κέρδη 138,81% (!!!)

Εμβρόντητοι οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, παρακολουθούν το ράλι για λίγους, τονίζοντας ότι η κίνηση που έχει σημειώσει η Αγορά κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις προεξοφλεί σε υψηλό βαθμό πιθανό θετικό αποτέλεσμα για το σχηματισμό μιας Κυβέρνησης συνασπισμού, η οποία θα τερματίσει την περίοδο της υψηλής αβεβαιότητας και θα θέσει στο προσκήνιο σημαντικά ζητήματα για διαρθρωτικές αλλαγές.

Από τεχνικής άποψης ο Γενικός Δείκτης άφησε πίσω του το σημείο αναστροφής των 550 μονάδων (απλός ΚΜΟ 30 ημερών) και αυτό ίσως έχει ιδιαίτερη σημασία για τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με απόλυτα τεχνικά κριτήρια.

Η πρόσφατη δημιουργία βάσης τιμών πέριξ των 500μ εκτονώθηκε ανοδικά και τώρα απομένει να αποσαφηνιστεί η ταχύτητα του ενδεχόμενου ανοδικού βηματισμού καθώς και η πιθανή κορυφή τιμών, τουλάχιστον για το κοντινό μέλλον, σημειώνει η Εμπορική στην εβδομαδιαία τεχνική της ανάλυση.
 
Όπως αναφέρει, πιθανότατα θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα η μεταβλητότητα και κερδισμένοι - βραχυπρόθεσμα - θα είναι όσοι προσαρμόζονται τάχιστα στις εναλλαγές κατεύθυνσης της Αγοράς.

Οι ισχυρές αντιστάσεις υψηλότερα των 595 μονάδων.

Ένα θετικό αποτέλεσμα από την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής θα δώσει έναυσμα για διευρυμένο αγοραστικό ενδιαφέρον και ίσως επιστρέψουν στο προσκήνιο κάποιες ιδέες με σενάρια αποκρατικοποιήσεων, τα οποία έχουν εγκαταληφθεί, κάτι που το επιβεβαιώνει και ο σημερινός όγκος συναλλαγών σε ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Πιθανότητα 49% δίνει η Royal Bank of Scotland στο σχηματισμό Κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της Κυριακής. Ωστόσο, αναφέρει ότι κάτι τέτοιο θα είναι θετικό βραχυπρόθεσμα για τις Αγορές. Επίσης, εκτιμά ότι η πιθανότητα να μην προκύψει κάποιος συνασπισμός και οδηγηθεί η Χώρα σε νέες εκλογές, ανέρχεται στο 30%.

Μια Κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ έχει πιθανότητες να σχηματιστεί κατά 21%, αλλά μόνο εάν τη στηρίξει προσωρινά το ΠΑΣΟΚ. Μια αυτοδυναμία είτε για τη ΝΔ είτε για το ΣΥΡΙΖΑ έχει μηδενικές πιθανότητες, προσθέτει η Royal Bank of Scotland.

Το μεγαλύτερο ρίσκο για την παγκόσμια ανάπτυξη αποτελεί το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό νόμισμα και οι συνέπειες που θα ακολουθήσουν, προειδοποιεί ο οίκος Fitch.

Σύμφωνα με τη Fitch, μια έξοδος της Χώρας από το ευρώ αποτελεί αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη απειλή για την Ευρωζώνη. Ακόμη και στο ενδεχόμενο μιας "τακτικής" εξόδου, η Ευρωζώνη οδηγείται σε βαθύτερη και πιο παρατεταμένη ύφεση με τις συνολικές απώλειες για την Ευρώπη να εκτιμώνται στα 150 δισ. ευρώ μέχρι το 2014. Την ίδια ώρα, η επίπτωση στο παγκόσμιο ΑΕΠ θα είναι της τάξεως του 1% μέχρι το 2014.

Στο ενδεχόμενο μιας "άτακτης" εξόδου, οι συνέπειες θα είναι ιδιαίτερα καταστροφικές και αβέβαιες. Η κρίση που θα ακολουθήσει θα είναι αντίστοιχη αυτής του 2008-2009, με το ΑΕΠ των μεγάλων ανεπτυγμένων οικονομιών να υποχωρεί κατά 4-6% εντός λίγων τριμήνων.

Ο οίκος αναθεωρεί τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, εκτιμώντας πλέον άνοδο του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 2,2% εφέτος και κατά 2,8% το 2013, από προηγούμενη πρόβλεψη στο 2,3% και 2,9% αντίστοιχα.

Η Ελλάδα πρέπει να φύγει από το ευρώ, δήλωσε στο Bloomberg o Mohamed El-Erian (PIMCO), λέγοντας ότι μια επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή είναι τελικά αναπόφευκτη.

Ασφαλώς και τα κέρδη θα ήταν πολύ μεγαλύτερα για Γενικό Δείκτη και FTSE, αν δεν υπήρχε η αρνητική “αύρα” από την μετοχή της Coca-Cola, που όχι μόνο κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, αλλά έκλεισε και στο χαμηλό ημέρας.

Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης των backed senior unsecured and medium-term notes των Coca Cola HBC Finance B.V. και Coca Cola HBC Finance plc, σε “Baa1” από “Α3” και σε “(P)Baa1” από “(P)A3” αντίστοιχα, προχώρησε η Moody’s.

To outlook των αξιολογήσεων παραμένει αρνητικό.Ο οίκος εκτιμά ότι αποδυναμώνεται το πιστωτικό προφίλ του ομίλου και εκτιμά ότι οι τρέχουσες μακροοικονομικές συνθήκες και οι προοπτικές κατανάλωσης στην Ευρώπη θα παραμείνουν πιεστικές τα προσεχή τρίμηνα.

Παράλληλα τονίζει ότι η πτώση των πωλήσεων σε αρκετές από τις Αγορές που δραστηριοποιείται η εταιρεία έχουν οδηγήσει σε αδύναμη κερδοφορία.

Εν τω μεταξύ, στις Αγορές βγαίνει η Ελλάδα την Τρίτη 19 Ιουνίου, αναζητώντας κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί δημοπρασία για τρίμηνα έντοκα γραμμάτια δημοσίου, λήξεως 21 Σεπτεμβρίου 2012.

Οι Κεντρικές Τράπεζες των ισχυρότερων οικονομιών είναι έτοιμες να λάβουν μέτρα για την σταθεροποίηση των χρηματοοικονομικών Αγορών και την αποτροπή μιας πιστωτικής ασφυξίας, σε περίπτωση που το αποτέλεσμα των Ελληνικών εκλογών προκαλέσει αναταραχή, ανέφεραν στο Reuters αξιωματούχοι του G20.

Η είδηση αυτή έφερε σε δεύτερη μοίρα τις σημερινές αρνητικές ειδήσεις, με αποτέλεσμα τόσο τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, όσο και η Wall Street στο ξεκίνημά της, να κινούνται με θετικό πρόσημο.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, ο οίκος Egan Jones υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας σε "ΒΒΒ+" από "Α-". To outloοk είναι αρνητικό.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει ότι παρόλο που τους τελευταίους 18 μήνες η Γαλλία δεν έχει αντιμετωπίσει αύξηση του κόστους δανεισμού, καθώς εξελίσσεται η κρίση, "περιμένουμε ότι η Γαλλία θα δεχθεί πιέσεις". Η επιδείνωση στο προφίλ πιστωτικού κινδύνου (credit metrics) της Γαλλίας σε συνδυασμό με τις ανάγκες για την στήριξη των Τραπεζών θα πιέσει την Χώρα, σημειώνει. Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, καταλυτικό ρόλο θα διαδραματίσει το ύψος της στήριξης που θα κληθεί να παράσχει η Γαλλία στις Χώρες της Περιφέρειας.

Σε υποβάθμιση 11 Ευρωπαϊκών Τραπεζών προχώρησε η Moody's, προειδοποιώντας ότι θα υπάρξουν και άλλες υποβαθμίσεις εάν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ. Ο διεθνής οίκος υποβάθμισε τις αξιολογήσεις πέντε Ολλανδικών Τραπεζών, τριών Γαλλικών, της Βελγικής KBC και της Banque et Caisse d' Epargne de l' Etat του Λουξεμβούργου.

Μεγάλη πτώση σημείωσε ο μεταποιητικός δείκτης Empire State τον Ιούνιο διολισθαίνοντας στις 2,3 μονάδες από 17,09 μονάδες το Μάιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η New York Federal Reserve Bank. Η πτώση του δείκτη για την πορεία της μεταποιητικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Υόρκης ήταν μεγαλύτερη των εκτιμήσεων με τους αναλυτές να τοποθετούν τον δείκτη στις 10,7 μονάδες σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires. Η μέτρηση του Ιουνίου είναι η χαμηλότερη από το Νοέμβριο του 2011.

Η Βιομηχανική παραγωγή αποδυναμώθηκε τον Μάιο στις ΗΠΑ εξαιτίας της επιβράδυνσης στις Βιομηχανίες αυτοκινήτων και άλλων κλάδων, στο πλαίσιο της οικονομικής επιβράδυνσης. Η Federal Reserve ανακοίνωσε ότι η Βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 0,1% τον Μάιο κατόπιν αύξησης 1% τον Απρίλιο. Οι αναλυτές περίμεναν ότι η παραγωγή θα παραμείνει αμετάβλητη.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε τον Ιούνιο στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την αρχική μέτρηση. Ο δείκτης University of Michigan-Thomson Reuters υποχώρησε στο 74,1 από 79,3 τον Μάιο. Οι οικονομολόγοι περίμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 77,8.

Τεχνικά, ο DAX συνεχίζει να έχει μπροστά την αποφασιστική αντίσταση 6260 – 6280, ενώ για τον S&P 500 το επόμενο ανοδικό “στοίχημα” είναι οι 1340 μονάδες.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. να σημειωθεί ότι από σήμερα, 15/6/2012, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. τα 1.611.110.558 δικαιώματα (ΛΑΙΚΗΔ) της Τράπεζας Cyprus Popular Bank, συμμετοχής στην πρόσφατη ΑΜΚ με καταβολή μετρητών, διαπραγματεύσιμα από 15/6/2012 έως και 22/6/2012, με κωδικό ISIN CY0122580117, ελεύθερο ημερήσιο όριο διακύμανσης και τιμή εκκίνησης δικαιώματος 0,001 ευρώ. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 15/6/2012 έως και 29/6/2012.

Στο ταμπλώ του FTSE, όπου αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος των Ελ. Πετρελαίων, μόλις δύο οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Coca-Cola (-6,45%) και Folli Follie Group (-4,14%).

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Κύπρου (+18,66%), Ταχ. Ταμιευτήριο (+29,73%), ΔΕΗ (+19,63%), Βιοχάλκο (+10,63%) και Eurobank (+13,09%). Κέρδη μεγαλύτερα του 9% για Μυτιληναίο, ΟΤΕ, Alpha Bank, του 8% για ΟΠΑΠ και Πειραιώς, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του 20αρη.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 534,72 (11.18) και 564,6 μονάδων (17.10) και έκλεισε τελικά στις 560,26 με κέρδη 1,85%, ενώ ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 95,7 εκατ. από τα οποία τα 5,2 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο, Εθνική).

Καλή η τελική εικόνα με 87 ανοδικές μετοχές έναντι 40 πτωτικών, ενώ 24 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 8%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Οι τελευταίες συνεδριάσεις προεξοφλούν, τουλάχιστον, ότι η Χώρα δεν πρόκειται να πάει σε τρίτο γύρο εκλογικών αναμετρήσεων, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να “παιχτεί” στο Χ.Α. το τελικό σχήμα που θα έχει η νέα Κυβέρνηση του τόπου, σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη.

Η έντονη ανοδική κίνηση της Αγοράς δικαιολογείται αφενός μεν επειδή είχε πιεστεί σε υπερβολικό βαθμό, αφετέρου γιατί φάνηκε να βγαίνει από τις αποτιμήσεις των μετοχών το ρίσκο της ακυβερνησίας στην Ελλάδα. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι κυριάρχησαν στο Χ.Α. οι κινήσεις βραχυπρόθεσμου κερδοσκοπικού χαρακτήρα με προοπτική ολίγων ημερών ή ακόμη και... ωρών.

Άλλωστε, ακόμη και αν προκύψει κάποια ισχυρή Κυβέρνηση την επομένη των εκλογών, το βασικό πρόβλημα στην οικονομία θα εξακολουθήσει να είναι η ρευστότητα και πιο συγκεκριμένα η ομαλή χρηματοδότηση Επιχειρήσεων και Νοικοκυριών, ενώ ισχυρό ζητούμενο θα παραμείνει η τιθάσευση της παγκόσμιας κρίσης χρέους.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec., η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά διατήρησε το αγοραστικό σήμα, το οποίο ενδυναμώθηκε από την σημερινή ενδοσυνεδριακή διόρθωση. Επόμενες αντιστάσεις στις 583 και 610 μονάδες.

-----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια, με τις συναλλαγές να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα.

Το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, κλείνοντας σε υποτίμηση 0,18%, ενώ μετά τις 17.00 έγιναν πράξεις μέχρι και με υπερτίμηση 1,8%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 16443, τιμή εκκαθάρισης 212,5), κινήθηκαν μεταξύ 198 και 217,5 μονάδων.

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (5000 Ελ. Πετρέλαια, 20000 ΓΕΚ, 21800 Αγροτική, 24000 Ταχ. Ταμιευτήριο, 11000 Coca-Cola), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (44812), Alpha Bank (25634), Πειραιώς (4257), Κύπρου (12295), ΔΕΗ (3180), ΟΤΕ (5204), ΟΠΑΠ (3850), Μυτιληναίο (1496), Ταχ. Ταμιευτήριο (3471), Intralot (630), MIG (3442), ΓΕΚ (1280), Ελλάκτωρα (631), Αγροτική (2611), ΕΧΑΕ (474), CPB (3784), Coca-Cola (719), Τιτάνα (232), Μέτκα (108), Motor Oil (169), Ελ. Πετρέλαια (291), Βιοχάλκο (101), Σιδενόρ (302), Eurobank (319).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 15/6 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: MIG (200000 τεμ.)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (8102211 τεμ.), Eurobank (8623119 τεμ.), Πειραιώς (4286881 τεμ.), CPB (7751518 τεμ.), Alpha Bank (7886750).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v