Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος 5% στο ΧΑ, συναγερμός σε Ιταλία - Ισπανία

Άμεσα αντέδρασε το ΧΑ έως τις 600 μονάδες για να "μαζευτεί" ελαφρά μετά. Με διψήφια απόδοση ΕΤΕ, Alpha, Eurobank, Πειραιώς. Πτώση των μετοχών σε Μιλάνο-Μαδρίτη. Νέο αρνητικό ρεκόρ στο ισπανικό 10ετές: στο 7,1% η απόδοση.

Με το… καλημέρα εκτίναξη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να φτάνει σε απόσταση αναπνοής από τις 600 μονάδες και τον Ftse 20 ενισχυόμενο έως 8,64% να αγγίζει τις 233 μονάδες. Τα κέρδη περιορίστηκαν, όμως αργότερα. 

Με την αξία των συναλλαγών να περνά, σχετικά γρήγορα, λίγο πριν από τις 11.40, στα 49 εκατ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό πως τζίρος πάνω από 22 εκατ. ευρώ είχε πραγματοποιηθεί σε Εθνική και Alpha Bank.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος η Ευρώπη. Ήπια άνοδος στα μεγάλα χρηματιστήρια του βορρά αλλά και πτώση στις αγορές της Ισπανίας και της Ιταλίας. Οι δύο τελευταίες χώρες βλέπουν τα ομόλογά τους να κινούνται πάλι πτωτικά και τις αποδόσεις των δεκαετών να διαμορφώνονται σε πάνω από 7% και 6% αντίστοιχα.

Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους και αίσθηση των πόσων διακυβεύονται σχετικά με το ελληνικό πρόβλημα θα παραβάλουμε τη μέχρι τώρα αντίδραση του Χ.Α. με αυτήν του IBEX.

Την αμέσως επομένη της… διάσωσης των ισπανικών τραπεζών, στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η ευφορία δεν είχε κρατήσει για πάνω από τρεις, το πολύ πέντε ώρες.

Ανάλογη ήταν και η εικόνα για το ευρώ κυρίως έναντι του δολαρίου.

Ακόμα και η αρχική αντίδραση του IBEX αλλά και των άλλων χρηματιστηριακών δεικτών ήταν σαφώς ηπιότερη από αυτήν που ωθεί υψηλότερα την πορτογαλική για παράδειγμα αγορά.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, προεξοφλούνται αμέσως πολιτικές διεργασίες και εξελίξεις που αυτήν τη φορά θα οδηγήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης.

Από νωρίς το euro2day.gr αναφέρεται τόσο στις διεργασίες για κυβερνητικό «τρίγωνο» (σχετικό θέμα του Χρ. Κίτσιου) όσο και στις παρασκηνιακές επεμβάσεις σε Βρυξέλλες και Λουξεμβούργο (σχετικό θέμα της Αγγ. Παπαμιλτιάδου).

Την ίδια ώρα, το κλίμα διατηρείται από τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Ε.Ε. για την ανάγκη επιβολής των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.

Από την ECB, ο Έβαλντ Νοβότνι ζητά (σε συνέντευξή του στην αυστριακή Kurier) να γίνουν αμέσως οι συζητήσεις με την τρόικα.

Υπενθυμίζεται πως απομακρύνονται οι φόβοι για άμεση έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ενώ λίγοι είναι αυτοί που θεωρούν πως η «ανακούφιση» θα έχει διάρκεια.

Όλα αυτά βέβαια έχουν αναλυθεί εκτενώς, δηλαδή για το πώς κινούμαστε βραχυπρόθεσμα και για το πώς προσεγγίζουμε την αγορά σε… δεύτερο χρόνο.

Αιχμή της αντίδρασης οι τράπεζες, με την ΕΤΕ να ενισχύεται νωρίτερα έως το 1,62 ευρώ, κατά 23% ενισχύεται η Eurobank, κατά 14,81% η Alpha Bank, κατά 17,81% η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ ακολουθούν η Cyprus Popular και η Τράπεζα Κύπρου.

Διψήφια απόδοση για τον ΟΤΕ που φτάνει το 1,86 ευρώ, στα 2,07 η ΔΕΗ, στα 4,20 ο ΟΠΑΠ.
Ενισχύονται , Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, MIG, Motor Oil, Μυτιληναίος, Μέτκα, FFG και άλλες δυνάμεις.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v