ΧΑ: Άνοδος 6% - τραπεζικό limit up με το καλημέρα

Ισχυρή ανοδική κίνηση, όπως αναμενόταν, με το ξεκίνημα της συνεδρίασης. Μια ανάσα από τις 600 μ. ο ΓΔ με άνοδο έως 6%, διψήφια κέρδη για τράπεζες. Στο 1,54€ η ΕΤΕ. Πυρετώδεις διεργασίες σε Ευρώπη και Αθήνα.

Συνεδρίαση-«κλειδί» για τη βραχυπρόθεσμη τάση λόγω των υψηλών αποδόσεων και των αυξημένων συναλλαγών το διήμερο 14-15/6. Το χρηματιστήριο άνοιξε με κέρδη έως και 7%. Ενθαρρυντική ένδειξη η αναρρίχηση του ευρώ (στο 1,2748$) στα υψηλά ενός μήνα. Πυρετώδεις διεργασίες στην Ευρώπη και στην Αθήνα για… κυβερνητικό τρίγωνο.

Τα υψηλό ενός μήνα (1,2748 δολάριο) άγγιξε το ευρώ νωρίτερα (07:30) έναντι του δολαρίου και το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών καθησυχάζει τους φόβους για άμεση διάλυση της ευρωζώνης. Στη συνέχεια, η βασική ισοτιμία διολίσθησε έως το 1,27 δολάριο, ό,τι αυτό προοιωνίζεται και για το άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Πυρετώδεις οι διεργασίες στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, με την Αγγελική Παπαμιλτιάδου να αναφέρεται σε παρασκηνιακές παρεμβάσεις, σημειώνοντας μάλιστα ότι «τα τηλέφωνα πήραν φωτιά όταν από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ φάνηκε ότι δεν θα συμμετείχε σε κυβέρνηση συνασπισμού χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην Ε.Ε. επικράτησε έντονος εκνευρισμός και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αποδόθηκαν μικροκομματικές σκοπιμότητες».

Στην Αθήνα επικρατεί εργώδες κλίμα στα κομματικά επιτελεία κι ο Χρ. Κίτσιος κάνει λόγο για διεργασίες για κυβερνητικό τρίγωνο. Αυτές οι εξελίξεις αφορούν και βραχυπρόθεσμα το Χ.Α, και τα ευρωχρηματιστήρια.

Οι FT.Com. σημειώνουν: «Οι εθνικές εκλογές στην Ελλάδα θεωρήθηκαν από πολλούς σημείο καμπής για το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη - ίσως ακόμη και για το μέλλον του ίδιου του ευρώ. Παρ' όλα αυτά, είναι πιθανόν ότι με αυτήν την εκλογική διαδικασία θα ξεκινήσει μία περίοδος εβδομάδων -αν όχι μηνών- με αγωνιώδεις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς πιστωτές της. Αυτή η εκδοχή μπορεί να είναι θετική επειδή σώζει τη χώρα και την Ε.Ε. από μία καταστροφική, ταχεία και χαοτική έξοδο από την ευρωζώνη. Όμως, συνεπάγεται παρατεταμένη μάχη με την ίδια αβεβαιότητα που αναστάτωσε τις αγορές τις τελευταίες εβδομάδες, μεταδίδοντας την κρίση κρατικού χρέους σε πολύ μεγαλύτερες οικονομίες όπως η Ισπανία και η Ιταλία».

«Η προσμονή ότι θα έχουμε λύση σύντομα ήταν εσφαλμένη», δήλωσε ο Mujtaba Rahman, αναλυτής του Eurasia Group, προβλέποντας ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της μπορούν να διαπραγματεύονται για μήνες ως προς τους όρους του προγράμματος των 174 δισ. ευρώ.

Κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος, οι αγορές θα βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού, δηλώνει ο Rahman επισημαίνοντας ότι οι επενδυτές θα εξετάσουν τόσο τα μικτά σινιάλα από την επερχόμενη ελληνική κυβέρνηση όσο και τις κινήσεις των πιστωτών, καθώς εκκρεμεί η αποπληρωμή τόκων 3,9 δισ. ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τον Αύγουστο».
 
Πολύ ορθά όλα τα προαναφερθέντα, ωστόσο η βραχυπρόθεσμη κίνηση του Χ.Α. είναι αυτή που καίει μεγάλη μερίδα παικτών, και όχι μόνο, στο ελληνικό χρηματιστήριο. Να δούμε πώς θα ανοίξουν τα χρηματιστήρια, η Φρανκφούρτη, το Παρίσι αλλά και η Μαδρίτη και το Μιλάνο, για να έχουμε μία πρώτη εικόνα της διάθεσης που επικρατεί ευρύτερα.

Εξαρχής ήταν προεξοφλημένο πως το όποιο αποτέλεσμα θα επηρέαζε ανάλογα τις αγορές, από την Αθήνα μέχρι τη Φρανκφούρτη, το Λονδίνο και τη Μαδρίτη. Οι τολμηροί πόνταραν από τα ελάχιστα των τελευταίων συνεδριάσεων. Ενδιαφέροντα και… προσοδοφόρα τα στατιστικά στοιχεία, που περιέλαβε στο σχόλιο του (της 15ης/6) ο Θανάσης Σταυρόπουλος με ομολογουμένως αξιόλογες αποδόσεις. Κυρίως για τράπεζες αλλά και για μετοχές-σηματωρούς άλλων κατηγοριών - δραστηριότητας.

Στις 213,77 μονάδες ο Ftse 20, στις 560,26 ο Γ.Δ., με τον τραπεζικό να πληροί κατ’ αρχάς μία πολύ βασική τεχνική προϋπόθεση (σχετικά διαγράμματα στον Εκηβόλο της 14ης και 15ης/6). Στο 1,35 ευρώ η Εθνική, κατά 9,76% υψηλότερα η Alpha Bank, κατά 13,09% η Eurobank χωρίς να υστερούν οι υπόλοιπες του κλάδου. Από τη στάση όσων αγόρασαν από τα χαμηλά των προηγούμενων ημερών και με γνώμονα τη σύνθεση των πωλητών στα πρώτα 15΄-30΄της συνεδρίασης θα εξαρτηθεί βραχυπρόθεσμα η τάση. Θα φανεί εάν υπάρχουν προϋποθέσεις για την εξέλιξη της κίνησης του τραπεζικού δείκτη προς τις 300 μονάδες (και πάνω), με τον 20άρη σε διαδικασία αναστροφής (εάν παραμείνει πάνω από τις 215-220 μονάδες).

Η μη τραπεζική 3άδα (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ) ακολούθησε χωρίς πολλές αντιστάσεις με αυξημένες συναλλαγές. Ο τζίρος του διημέρου (14-15/6) θεωρείται επίσης κλειδί για τη βραχυπρόθεσμη τάση, καθώς παίχτηκαν τόσα χρήματα (και αρκετός «αέρας»…) όσα δεν είχαν γίνει από τα ελάχιστα της 5ης/6. Δηλαδή, από τη συνεδρίαση όπου λ.χ. η μετοχή της Εθνικής διόρθωσε έως το ιστορικό χαμηλό του 0,898 ευρώ. Αντιδρώντας στη συνέχεια έως την τοπική κορυφή του 1,42 ευρώ στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v