Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συνεχίζεται η αντίδραση πάνω από τις 600

Έως τις 615 μονάδες αντιδρά ο ΓΔ και έως τις 236 ο Ftse 20 εν αναμονή των εξελίξεων για το σχηματισμό κυβέρνησης. Αποκόμιση κερδών στις τράπεζες, υπεραπόδοση για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάν, ΜΕΤΚΑ, ΕΛΠΕ.

Στον απόηχο των πολιτικών εξελίξεων φαίνεται να ξεκινούν διεργασίες και σε επιχειρηματικό επίπεδο. Αυτό κρατά ενεργή την αγορά, δίνοντας στίγμα προθέσεων για όσα διαδραματίζονται στο παρασκήνιο και κυρίως για εκείνα που αναπόφευκτα θα συμβούν στη συνέχεια.

Η αναφορά μας στις διαφαινόμενες εξελίξεις στις τράπεζες και συγκεκριμένα από το μέτωπο Alpha Bank - Εμπορικής. Σε σχετικό θέμα του euro2day αναφέρονται όσα είναι λίγο ως πολύ γνωστά, ενώ η Alpha Bank διέψευσε ότι συζητά για την απόκτηση χαρτοφυλακίου ή κλάδων εμπορικής δραστηριότητος άλλου πιστωτικού ιδρύματος.

Η μετοχή αντέδρασε νωρίτερα έως το 1,48 ευρώ για να ισορροπήσει πριν από λίγο στο 1,42 καθώς ικανός αριθμός βραχυπρόθεσμων θέσεων ρευστοποιείται - κατοχυρώνεται σε αυτά τα επίπεδα τιμών.

Ανάλογη είναι η κίνηση για τους τρεις βασικούς δείκτες: ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται έως τις 613,89 μονάδες και ο Ftse 20 έως τις 236, ενώ ο τραπεζικός δείκτης παραμένει, προσώρας, πάνω από τη στήριξή του (και μέχρι τα χαμηλά της προηγούμενης εβδομάδας αντίστασής του).

Απόλυτα λογική και αναμενόμενη, θα λέγαμε, η προσπάθεια να κατοχυρωθούν βραχυπρόθεσμες υπεραξίες καθώς νωρίτερα η Εθνική Τράπεζα έφτασε ως το 1,66, η Eurobank έως το 0,845 ευρώ, ενώ ακολούθησαν η Τράπεζα Πειραιώς κι η Τράπεζα Κύπρου.

Σε αντίθεση με τις τράπεζες, ο ΟΠΑΠ αποτιμάται πλέον στο 1,59 δισ. ευρώ (περίπου όσο και η Εθνική Τράπεζα) και συνεχίζει τη βραχυπρόθεσμη αντίδρασή του. Νωρίτερα έφτασε ως τα 5,01 ευρώ σε μία ομολογουμένως μεστή αντίδραση από τα πρόσφατα χαμηλά των 3,50 ευρώ στις 13/6.

Έως τα 2,07 ευρώ αντέδρασε ο ΟΤΕ που και αυτός με τη σειρά του ενισχύεται από τα ιστορικά ελάχιστα του 1,09 ευρώ στις 5/6.  Ανάλογη κίνηση και για τη ΔΕΗ που φτάνει έως τα 2,21 αντιδρώντας από τα ελάχιστα του 1,13 ευρώ στις 5/6.

Σε γενικές γραμμές, ο πρώτος κύκλος, αυτός δηλαδή που σχετιζόταν με το εκλογικό ποντάρισμα, καλύπτει τον στόχο που είχε τεθεί από τα χαμηλά της προηγούμενης Τετάρτης και με βάση τις βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις που έγιναν στις 14-15/6, δηλαδή στο διήμερο πριν από τις εκλογές.

Από τεχνικής πλευράς, τόσο για τον 20άρη όσο και για την ΕΤΕ, θα ανέβουν λίγο πιο μετά σχετικά διαγράμματα στον Εκηβόλο.

Το ζητούμενο, σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παίκτες, είναι να χωνευτούν και να αφομοιωθούν τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, δηλαδή να δέσουν οι 600 μονάδες για τον Γ.Δ. και οι 220 για τον 20άρη.

Εάν παράλληλα με την ανακοίνωση των ονομάτων του οικονομικού επιτελείου προκύψουν και επιχειρηματικές ειδήσεις (για παράδειγμα από το μέτωπο Alpha Bank - Εμπορικής), ακόμα καλύτερα.

Σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα αποτιμήσεων, και σε μια δύσκολη ιστορική περίοδο για την ευρωζώνη, ορισμένοι εμφανίζονται τολμηροί για επενδύσεις.

Σε σχετικό θέμα του euro2day αναφέρεται πως παρά τα προβλήματα και τις αναταραχές η Ευρώπη μετατρέπεται σε μία μεγάλη ευκαιρία για τους επενδυτές που ψάχνουν για φθηνή γη και μοναδικές συμφωνίες, δήλωσε στο CNBC ο Ντόναλντ Τραμπ.
 
Είναι χαρακτηριστική η δήλωσή του ότι «παίρνεις τη γη τσάμπα, παίρνεις τα πάντα τσάμπα».

σ.σ..: Ούτε ο… τσάμπας του Media Markt να ήταν ο Αμερικανός μεγαλοεπιχειρηματίας, τον οποίο είχαν δεδομένο οι του ΤΑΙΠΕΔ πως θα ενδιαφερθεί ενεργότερα για το πρόγραμμα αξιοποίησης του Ελληνικού.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v