Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρεις σωματοφύλακες για τη Σοφοκλέους

Πάνω από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων έκλεισε ο Γενικός Δείκτης χάρη στην υπεραπόδοση του ΟΠΑΠ (+8,9%), του ΟΤΕ (+6,99%) και της Εθνικής (+6,67%). Διεύρυνση ενδιαφέροντος, χαμηλότερος ο τζίρος.

ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Τράπεζες έβαλαν και σήμερα “πλάτη” στον Γενικό Δείκτη, που μετά τις 11.47 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, όμως όταν προς το τέλος φάνηκαν ενδείξεις κόπωσης σε αρκετούς Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, οι Εθνική, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ ήταν οι “τρεις σωματοφύλακες” που δεν άφησαν περιθώρια αμφισβητήσεων για το τελικό κλείσιμο του Δείκτη, ο οποίος μάλιστα πέτυχε να κλείσει και οριακά υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό, ήταν το υψηλότερο κλείσιμο των τελευταίων 26 συνεδριάσεων, καθώς κλείσιμο υψηλότερα των 600 μονάδων, ο Δείκτης είχε να “δει” από τις 11/5/2012 (611,96 μονάδες).

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η επιλεκτική διεύρυνση του αγοραστικού ενδιαφέροντος και ο σαφώς χαμηλότερος τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων).

Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, οι εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, δείχνουν να έχουν τον ρόλο “κυματοθραύστη” στις “εισαγόμενες” ανησυχίες που προέρχονται από το διεθνές χρηματιστηριακό περιβάλλον.

Η επόμενη κίνηση της Αγοράς, θα έλθει από της προγραμματικές δηλώσεις της νέας Κυβέρνησης, αν και όποτε προκύψει αυτή και βέβαια το Χ.Α. θα εστιάσει την προσοχή του στις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές και ακόμα περισσότερο στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Θετικό μήνυμα, το έστω και οριακά υψηλότερα των 600 μονάδων, κλείσιμο του Γενικού Δείκτη, ενώ στις 689,86 μονάδες, υπενθυμίζεται, ότι βρισκόταν ο Δείκτης στην τελευταία συνεδρίαση πριν την εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαϊου, μετά από την οποία εκδηλώθηκε το τελευταίο πτωτικό κύμα.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο συντηρητική σχολή σκέψης, που προτρέπει στους βραχυπρόθεσμους παίκτες “sell in rally”, ή αλλιώς να εκμεταλλευτούν το θετικό κλίμα που προέκυψε από το εκλογικό αποτέλεσμα και να ρευστοποιήσουν τα σημαντικότατα κέρδη τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τότε που ξεκίνησε η τελευταία ανοδική αντίδραση (5/6), ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 25,97%, ο Τραπεζικός (συμπλήρωσε 10 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις) κέρδη 70%, η Alpha Bank από το κλείσιμο των 0,6900 ευρώ (5/6) αθροιστικά κέρδη 105,8%, η Εθνική από τα 0,9150 ευρώ (κλείσιμο 5/6) κέρδη 74,86% και η Eurobank από την ίδια ημερομηνία (κλείσιμο στα 0,3900 ευρώ) κέρδη 110,26%.

Επίσης η ΔΕΗ με πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, σημειώνει κέρδη 63,85%, ο ΟΤΕ με την πλαγιοανοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τις 5/6 (κλείσιμο 1,1300 ευρώ) κέρδη 76,11% και ο ΟΠΑΠ στις τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, αθροιστικά κέρδη 35,71%.

Χωρίς εκπλήξεις ήταν το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα, σχολιάζει, σε report της, η Cheuvreux, προσθέτοντας ότι η Χώρα παραμένει σε αδιέξοδο. Όπως τονίζει, η σημασία των Ελληνικών εκλογών υπερεκτιμήθηκε.

Η ψηφοφορία δεν έβγαλε κάποια έκπληξη και δεν υπάρχουν πολλοί λόγοι για να πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από το αδιέξοδο σύντομα. “Τουλάχιστον, φαίνεται να έχουμε αποφύγει την τραγωδία των τρίτων εκλογών”, αναφέρει.

Ορατός παραμένει ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας, προειδοποιεί εκ νέου ο M. Kraemer, ανώτατο στέλεχος του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's. Σύμφωνα με τον Kraemer, το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής στην Ελλάδα δεν μειώνει τις προκλήσεις που απειλούν σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα την Ελληνική οικονομία.

Εστιάζοντας στην στάση της τρόικα έναντι της Αθήνας, επισημαίνει πως ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ αντιλαμβάνονται πως οι δημοσιονομικοί στόχοι του Ελληνικού προγράμματος δεν μπορούν να επιτευχθούν. "Αθήνα και τρόικα εμφανίζονται πρόθυμες να διαπραγματευτούν για τους δημοσιονομικούς όρους του Ελληνικού προγράμματος", εκτιμά.

Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη έκαναν τεράστια λάθη τα οποία οδήγησαν στην απώλεια της σταθερότητας στην Ελλάδα και καλούνται να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, σημειώνει ο καθηγητής Π. Ρουμελιώτης, αντιπρόεδρος της Τρ. Πειραιώς, στην ομιλία του στο 4th Risk Management & Compliance Forum.

Η ύφεση τόσο το 2012, όσο και το 2013 θα είναι βαθύτερη (6-7% το 2012 έναντι στόχου 4,7%, 3,4% το 2013 λόγω carry–over του 2012). Την ίδια στιγμή, η διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων έχει καθυστερήσει σημαντικά και δεν αποφέρει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, ώστε να μειωθεί το χρέος και να στηριχτεί η αναπτυξιακή διαδικασία.

Το χρέος θα αυξηθεί περισσότερο απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί, λόγω υστερήσεων ή καθυστερήσεων κι έτσι θα καταστεί δυσκολότερο το εγχείρημα επαναφοράς της Ελλάδας στις Αγορές, ακόμα κι αν επιτευχθούν οι δύσκολοι στόχοι για ρυθμούς ανάπτυξης 2-3% ετησίως μέχρι το 2020 και πρωτογενή πλεονάσματα 4,3-4,5% του ΑΕΠ. Το πιο πιθανό είναι ότι αργά ή γρήγορα θα τεθεί θέμα για δεύτερη αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία αυτή τη φορά θα αφορά και τον επίσημο τομέα.

Οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες των Τραπεζών λόγω της ανακεφαλαιοποίησης θα φτάσουν τα 50 δισ. ευρώ. Τα 18 δισ. έχουν ήδη εκταμιευθεί, υπό τη μορφή ομολόγων, ενώ τα υπόλοιπα θα είναι διαθέσιμα μέχρι το Σεπτέμβριο του 2012 (εφόσον βέβαια συμφωνηθεί το περιεχόμενο του νέου προγράμματος της Ελλάδας μεταξύ της νέας Κυβέρνησης και της Ευρωζώνης).

Οι αναμενόμενες απώλειες από επισφαλή δάνεια καθορίστηκαν από την BlackRock με βάση τα stress σενάρια στα 30 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια, σημείωσε ο κ. Ρουμελιώτης. Εάν οι ιδιώτες επενδυτές πρέπει να καλύψουν το 10% των συνολικών κεφαλαίων που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, τότε θα πρέπει να εξασφαλίσουν νέα κεφάλαια 3 δισ. ευρώ για να διατηρήσουν τον ιδιωτικό χαρακτήρα τους, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ρουμελιώτης.

Το ποσό του 1,3 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων μη ανταγωνιστικών προσφορών ύψους 300 εκατ. ευρώ) άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,31% (από 4,34% στην προηγούμενη δημοπρασία).

Παρά την ένεση ρευστότητας ύψους 1 τρισ. ευρώ στην οποία προχώρησε στις αρχές του έτους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Standard & Poor’s πιστεύει πως ο ρυθμός πτωχεύσεων μεταξύ των Ευρωπαϊκών εταιρειών θα αυξηθεί πάνω από το επίπεδο του περασμένου έτους. Σύμφωνα με τον οίκο, εάν η ύφεση είναι βαθύτερη των προβλέψεων του βασικού σεναρίου, οι εταιρικές πτωχεύσεις στην Ευρώπη θα μπορούσαν έως και να διπλασιαστούν σε σχέση με πέρυσι.

Η Μαδρίτη πέτυχε τον στόχο άντλησης 3 δισ. ευρώ από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων, αλλά με ιδιαίτερα ακριβό κόστος δανεισμού. Συγκεκριμένα, από τα 12μηνα έντοκα γραμμάτια άντλησε 2,40 δισ. ευρώ, ενώ το κόστος δανεισμού εκτινάχθηκε στο 5,074% από 2,985% κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία. Από τα 18μηνα έντοκα γραμμάτια, η Ισπανία άντλησε 0,64 δισ. ευρώ, ενώ το κόστος δανεισμού εκτινάχθηκε στο 5,17% από 3,302% κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.

Αιφνιδιαστική βουτιά κατέγραψε ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ινστιτούτου ZEW για τη Γερμανική οικονομία. Συγκεκριμένα, ο δείκτης διαμορφώθηκε στο -16,9 τον Ιούνιο από 10,.8 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές - σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters - προέβλεπαν σαφώς μικρότερη επιδείνωση στο 4.

Οι ενάρξεις νέων κατοικιών υποχώρησαν 4,8% το Μάιο, από τον προηγούμενο μήνα στο εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο μέγεθος των 708.000 όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου. Σε ετήσια βάση οι ενάρξεις σημειώνουν άνοδο σχεδόν 28,5%. Ο αριθμός των νέων οικοδομικών αδειών, ένδειξη της μελλοντικής δραστηριότητας, αυξήθηκε 7,9% στις 780.000, επίπεδο το οποίο είναι το υψηλότερο από το Σεπτέμβριο του 2008, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 1%.

Αν και τα στοιχεία δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν ιδιαίτερα υποστηρικτικά για την ψυχολογία των αγοραστών, μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και NYSE κινούνται με αξιοπρόσεκτα κέρδη, καθώς οι Αγορές εκτιμούν ότι η επιδείνωση των περισσότερων μακροοικονομικών δεικτών είναι ένα ακόμα σημάδι πίεσης προς τις Κεντρικές Τράπεζες, προκειμένου να στηρίξουν τη παγκόσμια οικονομία. Μάλιστα με τη Fed, να ξεκινά σήμερα τη διήμερη συνεδρίασή της, τα πονταρίσματα για νέα στήριξη αυξάνονται θεαματικά.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, τρεις οι “κόκκινοι” τίτλοι στο ταμπλώ του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι Τιτάν (-2,47% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), CPB (-1,05%) και Πειραιώς (-3,68%).

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για ΟΠΑΠ (+8,94%), Motor Oil (+7,45%, ενώ χρειάστηκε 21 συνεδριάσεις για να επιστρέψει σε τιμές υψηλότερες των 5,00 ευρώ, με τις επόμενες αντιστάσεις να οριοθετούνται στη ζώνη 5,66 – 5,70 ευρώ).

Κέρδη μεγαλύτερα του 6% για ΟΤΕ και Εθνική, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές που απαρτίζουν τον FTSE.

Ίσως αξίζει αναφοράς, ότι μετά από 27 συνεδριάσεις ο τίτλος του Μυτιληναίου έβαλε το “2” μπροστά, με τις επόμενες αντιστάσεις (αν κρατηθεί σαν βάση το “2”) να εντοπίζονται στα 2,30 και 2,60 ευρώ.

Επίσης η Μέτκα, παρά το γεγονός ότι ενδοσυνεδριακά βρέθηκε μέχρι τα 7,04 ευρώ, τελικά έκλεισε χαμηλότερα και από τα 6,85 ευρώ, που παραμένουν σαν πρώτη αντίσταση, στην κίνηση προς τα 7,10 ευρώ.

Σύμφωνα με την Citi η εισηγμένη είναι μια από τις δυο εταιρείες που πέρασαν στην τελική φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την κατασκευή μονάδας 500 MW στο Ιράκ, προϋπολογισμού 400 εκατ. δολαρίων.

Χαμηλότερα του 20αρη, σχετικά διευρυμένο ενδιαφέρον για ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Νερά ΕΥΔΑΠ “τράβηξε” κάπως και την ΕΥΑΘ), Γενική Τρ., ΓΕΚ Τέρνα, Frigoglass, Intralot, Creta Farm.

Πολύ λίγα πράγματα στον ΟΛΠ, συναλλακτική απάθεια στον ΟΛΘ, ενώ η προσπάθεια αντίδρασης βρήκε ιδιαίτερα υψηλή προσφορά, για τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, σε Fourli και Σαράντη.

Ο Γενικός Δείκτης αναρριχήθηκε μέχρι τις 605,08 μονάδες (14.53) και έκλεισε τελικά στις 600,07 με κέρδη 3,34%, ενώ ο τζίρος μειώθηκε στα 71,3 εκατ. ευρώ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 87 ανοδικές μετοχές έναντι 46 πτωτικών, ενώ 20 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 7%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η ανοδική διάσπαση της περιοχής αντίστασης των 536 μονάδων έχει δώσει έντονη ώθηση στο Γενικό Δείκτη βάζοντας πλέον ως στόχο το επίπεδο των 640 με 650 μονάδων, σημείο όπου αποτέλεσε την προηγούμενη πτωτική εκλογική αφετηρία, σύμφωνα με την άποψη του Απόστολου Μάνθου (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).

Για το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE ASE 20 το αντίστοιχο επίπεδο αντίστασης εντοπίζεται στις 245 με 250 μονάδες. Από τους επιμέρους τίτλους σε βραχυχρόνια υπεραγορασμένα επίπεδα έχει βρεθεί η Alpha Bank και η Eurobank ενώ αρκετά πίσω στη “κούρσα” βρίσκονται οι τίτλοι της Τράπεζας Κύπρου, των Ελ. Πετρελαίων, του ΟΛΘ και της Jumbo.

Για τις Δεικτοβαρείς μετοχές η Εθνική, σύμφωνα με τη διαγραμματική ανάλυση, εάν διασπάσει ανοδικά τη ζώνη του 1,70 με 1,74 θα κινηθεί προς το επίπεδο των 2,00 ευρώ, ο ΟΠΑΠ έχει καλό ανοδικό περιθώριο, καθώς απέχει από το χάσμα της 14ης Μαίου των 5,00 ευρώ η ΔΕΗ δείχνει να έχει χαράξει πορεία προς τα 2,6 ευρώ ενώ ο ΟΤΕ είναι πολύ πιθανό να συναντήσει ισχυρή αντίσταση στην περιοχή των 2,2 ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αναλυτή της Δυναμικής.

-------ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν και νεότερη συρρίκνωση.

Το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με σχετικά καλύτερες διαθέσεις, γυρίζοντας σε υπερτίμηση 0,55%. Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5846, τιμή εκκαθάρισης 230,75), κινήθηκαν μεταξύ 218,25 και 233,25 μονάδων.

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια, καθώς το σύνολο του τζίρου εξαρτάται από εγχώριους παίκτες.

Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (18484), Alpha Bank (19877), Πειραιώς (2491), Κύπρου (3586), ΔΕΗ (663), ΟΤΕ (2432), ΟΠΑΠ (3999), Μυτιληναίο (806), Ταχ. Ταμιευτήριο (209), ΓΕΚ (160), Αγροτική (269), ΕΧΑΕ (507), CPB (412), Coca-Cola (225), Τιτάνα (148), Ελ. Πετρέλαια (115), Intralot (1301), Motor Oil (106), Μέτκα (101).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 19/6 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (7172020 τεμ.), Eurobank (8684119 τεμ.), Πειραιώς (4071760 τεμ.), CPB (7751518 τεμ.), Alpha Bank (7849750).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v