Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθεια αντίδρασης στο Χρηματιστήριο

Σε άνοδο πέρασε ο Γενικός Δείκτης μετά τις πρωινές απώλειες. Κέρδη έως 4% σε τραπεζικούς τίτλους. Οι ελπίδες για δημιουργία κυβέρνησης βελτιώνουν το κλίμα. Με θετικό πρόσημο και οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo.

Παρακολουθώντας τις πολιτικές εξελίξεις και τη δραματική κατάσταση στην Ισπανία, το Χ.Α. επιχειρεί να περάσει σε θετικό έδαφος.

Αρχικά ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε προς τις 575 μονάδες (-0,72%) και ο Ftse 20 έως 1,12% χαμηλότερα στην περιοχή των 220 μονάδων. Στη συνέχεια, και μετά το ραντεβού Βενιζέλου - Κουβέλη, το χρηματιστήριο πέρασε σε κέρδη. Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 1,2% στις 587 μονάδες.

Στο προσυνεδριακό σχόλιο του euro2day αναφερόταν πως «στις 210-215 μονάδες έχει διαμορφωθεί ένα ανοιχτό επίπεδο στήριξης για τον Ftse 20».

Κατά την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς, η μέχρι τώρα κίνηση βασικών δεικτών και μετοχών θεωρείται απόρροια των πολιτικών εξελίξεων. Την ώρα όπου η αγορά ζητά υπερκομματική κυβέρνηση ευθύνης.

Στο σχετικό θέμα του Γιώργου Παπανικολάου ευελπιστείται «ότι θα πρυτανεύσει η λογική ευθύνης απέναντι στη χώρα και στην αστική ψήφο που έδωσε 50% στην εκδοχή της ήπιας -αλλά αποτελεσματικής- διαπραγμάτευσης με την Ευρώπη».

Είναι ενδεχομένως ενδεικτικό πως σε αυτήν την εκ νέου ρευστή πολιτική κατάσταση οι ΗΠΑ αφήνουν να εννοηθεί ότι θα στηρίξουν τις συζητήσεις για την αναθεώρηση του πακέτου διάσωσης της Ελλάδας.

Στο σχετικό θέμα του euro2day με τον εύγλωττο τίτλο «ΗΠΑ: Θα στηρίξει αναθεώρηση της ελληνικής διάσωσης» αποτυπώνεται η περιρρέουσα αίσθηση που κυριαρχεί σε σημαντικά κέντρα αποφάσεων.

Μέχρις ότου όμως επιτευχθεί το… αυτονόητο, το προαπαιτούμενο, αυτό που έχει προεξοφλήσει και έχει ενσωματώσει η αγορά, είναι πολύ πιθανόν να επιβεβαιωθούν ή όχι οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις για τους τρεις βασικούς δείκτες.

Στις τράπεζες η Εθνική Τράπεζα ανεβαίνει έως το 1,58 ευρώ, η Alpha Bank έως το 1,45, η Eurobank έως το 0,84. Η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται στα 0,29 ευρώ.

Ανοδικά κινείται ο ΟΠΑΠ, που νωρίτερα ενισχύθηκε έως τα 4,66 ευρώ, η (έως τα 12,82 ευρώ) και η Jumbo (έως τα 2,91 ευρώ). Λίγο μετά τις 12.00 σταθεροποιήθηκε στα 4,80 ευρώ η μετοχή της Motor Oil.

Στις ευρωπαϊκές αγορές έκδηλα είναι ο προβληματισμός και η επιφυλακτικότητα. Αφενός παρακολουθούν τι γίνεται στην Αθήνα κι αφετέρου παραμένουν επικεντρωμένοι στο επιδεινούμενο ισπανικό πρόβλημα.

Σοκ προκάλεσε πάντως το γεγονός ότι η Iσπανία κλήθηκε να πληρώσει πάνω από 5% για 12μηνα έντοκα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v