Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τη μάχη των 600 μονάδων δίνει η Σοφοκλέους

Το Χ.Α. προεξοφλεί με άνοδο προς τις 600 μονάδες την ολοκλήρωση των εξελίξεων για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Υπεραποδίδουν τράπεζες αλλά και ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, ΜΕΤΚΑ, ΜΟΗ. Πτώση για Πειραιώς.

Τις 600 μονάδες βλέπει και πάλι το Χ.Α., καθώς επιταχύνονται οι εξελίξεις για νέα κυβέρνηση. Έως τις 597,46 μονάδες αντέδρασε πριν από λίγο ο Γ.Δ. και έως τις 231,02 μονάδες ο FTSE-20.

Η αξία των συναλλαγών υπερβαίνει, λίγο μετά τις 12.30, τα 29 εκατ. ευρώ, με υψηλούς τζίρους σε Εθνική, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, αλλά και σε Eurobank, Κύπρου, ΟΤΕ και Πειραιώς.

Συνεχής η ροή ειδήσεων από τις… σελίδες του euro2day.gr, με τις δηλώσεις των Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη (από τη ΝΕΤ) να έχουν ανέβει ήδη στο κύριο θέμα του euro2day.gr.

Στο ρυθμό των εξελίξεων στο εσωτερικό της χώρας κινείται καθαρά προεξοφλητικά το Χ.Α. σε αντίθεση με όσα δραματικά συμβαίνουν στην Ισπανία. Υπεραπόδοση στο Χρηματιστήριο Αθηνών με θεαματική ενίσχυση τραπεζικών και μη μετοχών, με ενίσχυση συναλλαγών και έντονη κινητικότητα από την πλευρά κυρίως βραχυπρόθεσμων παικτών.

Μεταξύ των αγοραστών συμπεριλαμβάνονται και 2-3 γνώριμοί μας ξένοι, με το λονδρέζικο χαρτοφυλάκιο να φέρεται ότι ενισχύει περισσότερο τη θέση του στον ΟΠΑΠ.

Έως τα 4,75 ευρώ ενισχύθηκε νωρίτερα η μετοχή του Οργανισμού, ενώ ακολουθούν ΟΤΕ με 3,76%, με 3,63% ο Μυτιληναίος, με 2,15% η Βιοχάλκο, με 3,16% η Μέτκα, με 2,77% η Motor Oil.

Ενώ συμβαίνουν αυτά στην Αθήνα, στην Ισπανία επιτυγχάνεται μεν ο στόχος άντλησης 3 δισ. ευρώ από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων, αλλά με αιματηρό επιτόκιο. Συγκεκριμένα, από τους 12μηνους τίτλους αντλήθηκαν 2,40 δισ. ευρώ, αλλά  το κόστος δανεισμού εκτοξεύεται στο 5,074% από 2,985% της αντίστοιχης προηγούμενης έκδοσης!

Σημειωτέον πως νωρίτερα το ελληνικό δημόσιο άντλησε 1,3 δισ. ευρώ από τρίμηνα έντοκα με επιτόκιο 4,31% από 4,34% στη δημοπρασία της 15ης/5/2012.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v