Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι πωλητές παίρνουν κεφάλι...

Στο Eurogroup και την Ισπανία έχει στραμμένο το… βλέμμα της η Σοφοκλέους, που κινείται πλέον κάτω από τις 600 μονάδες. Πτώση για Εθνική, Εurobank, Alpha, ΔΕΗ, ΟΤΕ. Κέρδη για 56 μετοχές.

Αυξημένη μεταβλητότητα με συχνή εναλλαγή προσήμων χαρακτηρίζει τα πρώτα 45-55 λεπτά της συνεδρίασης. Σε τροχιά διόρθωσης το Χ.Α. μέχρι τις 11:05, παρά την αρχικά ανοδική προσπάθεια για βασικούς δείκτες και μετοχές, καθώς οι αγορές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στο Eurogroup, κυρίως όμως στην Ισπανία.

Στα πρώτα 10-15 λεπτά της συνεδρίασης ο μεν Γενικός Δείκτης αντέδρασε έως τις 608,94 για να γυρίσει στη συνέχεια χαμηλότερα των 600 μονάδων (φτάνοντας τις 597,47 στις 10.55).

Ανάλογη διακύμανση για τον FTSE 20, με αρχικά υψηλή τιμή στις 229,51 και χαμηλή στις 223,18 μονάδες. Η διόρθωση ήταν συνέπεια συντονισμένων ρευστοποιήσεων σε Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς αλλά και σε κατοχύρωση θέσεων σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Ούτως ή άλλως, πρόκειται (κυρίως) για βραχυπρόθεσμες κινήσεις με φυσιολογικούς τζίρους, καθώς η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν περίπου στα 10 εκατ. ευρώ λίγο πριν από τις 11:05. Υψηλός τζίρος και στον ΟΤΕ, όπου άλλαξε χέρια ένα πακέτο (865 χιλιάδες κομμάτια στα 2,15 ευρώ), κίνηση που αποδίδεται σε εναλλαγή θεματοφύλακα.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία (προσώρας) στην προειδοποίηση της MSCI για υποβάθμιση του ΧΑ σε αναδυόμενη αγορά. Όπως σημείωναν, μεγάλο μέρος διαχειριστών και κεφαλαίων που επενδύουν σε ώριμες αγορές έχει εδώ και καιρό γυρίσει την πλάτη στην ελληνική οικονομία και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Άλλωστε, και με τα στοιχεία (συμμετοχής επενδυτών) για τον προηγούμενο μήνα καταγράφονται η αλλαγή θέσεων κι η είσοδος χαρτοφυλακίων που τοποθετούνται σε περιφερειακά χρηματιστήρια και σε... υποβαθμισμένες μετοχές. 

Η προσοχή των παικτών είναι στραμμένη περισσότερο στο Eurogroup που διεξάγεται στη σκιά μιας κρισιμότητας έκδοσης ισπανικών τίτλων (3ετούς διάρκειας), που για ορισμένους αναλυτές θεωρείται κομβική για την τύχη του προγράμματος διάσωσης των τραπεζών της χώρας.

Παράλληλα με τη Μαδρίτη, και η Ρώμη εξακολουθεί να… κρατά την ανάσα της (σ.σ. στην Ιταλία αναπτύσσεται δυναμική αμφισβήτησης του ευρώ και επιστροφής στο εθνικό νόμισμα, με ενδεικτική την τελευταία τοποθέτηση του Σ. Μπερλουσκόνι).

Το ζητούμενο είναι εάν σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον η Αθήνα καταφέρει να πάρει τουλάχιστον το… χρωστούμενο 1 δισ. ευρώ και μία ουδέτερη (έστω) αναφορά των δανειστών προς τη νέα κυβέρνηση.

Από αυτήν την άποψη, ενδιαφέρουσα είναι η τοποθέτηση του Τόμας Βίζερ. Σε σχετικό θέμα του euro2day αναφέρεται: "Η ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με την αναδιαπραγμάτευση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, επισημαίνει ο πρόεδρος του Euro Working Group Τόμας Βίζερ, εν όψει του σημερινού Eurogroup.

Το πρόγραμμα που καταρτίσαμε μέχρι τώρα δεν έχει πλέον ισχύ, καθώς έχει εκτροχιαστεί, υποστηρίζει ο Τόμας Βίζερ με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στο επίκεντρο της οποίας θα τεθούν οι εξελίξεις στην Ελλάδα και στην Ισπανία.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του Euro Working Group, που συντονίζει τις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών, προέβη στην επισήμανση ότι η Αθήνα βρίσκεται μήνες πίσω από τα χρονοδιαγράμματα όσον αφορά την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ παράλληλα η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα εξελίχθηκε χειρότερα από ό,τι αναμενόταν".

Όλα αυτά έχουν αποτυπωθεί και αποτυπώνονται στο ταμπλό, καθώς θα επαναλάβουμε ότι στα επίπεδα των 600 μονάδων έχει ενσωματωθεί κι έχει προεξοφληθεί μέχρι και ο σχηματισμός κυβέρνησης. Το πώς θα κινηθεί από εδώ και πέρα (και) το Χ.Α. εξαρτάται από 2-4 κρίσιμες παραμέτρους, μεταξύ αυτών και από τις αποφάσεις που θα ληφθούν στη σύνοδο.

Προσώρας, η αγορά είναι εμφανές πως ψάχνεται, πως δεν υπάρχει επαρκής πληροφόρηση για να προεξοφληθούν εξελίξεις (είτε θετικές ανοδικά είτε αρνητικές καθοδικά), με απόλυτη φυσιολογική την προσπάθεια εξισορρόπησης γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Το ότι η προσφορά που βγήκε στο 10λεπτο (10:45-10:55) απορροφήθηκε με μάλλον σχετική ψυχραιμία και σε καλές τιμές δείχνει πως το παιχνίδι ελέγχεται. Είναι ενδεικτικό πως λίγο μετά τις 11:10-11:15 η μετοχή της Alpha Bank επανήλθε σε φορά αντίδρασης (από τα ελάχιστα του 1,18 ευρώ).

Αγοραστές είχαν τον πρώτο λόγο και σε Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν, , ΔΕΗ και Jumbo, FFG. Κυρίως χάρη στην αντίδραση της δεικτοβαρούς οι βασικοί δείκτες επανήλθαν υψηλότερα, με τον Γ.Δ. να πιάνει και πάλι τις 605 μονάδες. Εκτίμηση ανθρώπων της αγοράς είναι πως όσο δεν προκύπτουν ουσιαστικές ειδήσεις κι ενέργειες θα επιχειρηθεί να χωνευτούν τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Ποσό 120 - 130 εκατ. ευρώ θα εισρεύσει αμέσως στα ταμεία του ομίλου της ΓΕΚ Τέρνα αν ξεκινήσουν τα έργα παραχώρησης, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του ομίλου Γιώργος Περιστέρης.

Εκτός των άλλων, όμως, η αγορά θέλει και λίγο καλύτερη ψυχολογία, να αλλάξει κάπως το κλίμα. Θεωρούμε ενδεικτικά όσα σημειώνει ο Γ. Περιστέρης, καθώς απηχούν τη γενικότερη πεποίθηση που επικρατεί (τουλάχιστον) στον κατασκευαστικό κλάδο.

Σε σχετικό θέμα του Φώτη Κόλλια αναφέρεται: "Ο Γ. Περιστέρης υποστήριξε ότι οι ελπίδες για την επανεκκίνηση των τριών οδικών έργων (Ιονία Οδός, Ε65, Κόρινθος - Τσακώνα), στα οποία συμμετέχει η ΓΕΚ Τέρνα, μετατίθενται για το τέλος του 2012. Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, είπε ότι το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του ομίλου ανέρχεται σε 1,7 δισ. ευρώ, ενώ είναι ανάδοχος σε έργα 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία αν υπογραφούν θα εκτοξεύσουν το ανεκτέλεστο στα 3,2 δισ. ευρώ".

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v