Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών στο ΧΑ

Υποχώρησε από τα υψηλά ημέρας αλλά κράτησε τις 600 μονάδες η Σοφοκλέους. Ισχυρή πτώση για τράπεζες. Απώλειες για Εθνική (10,6%), Alpha (11,9%), Eurobank (13,4%), Πειραιώς (11,8%). Κέρδη για ΟΤΕ, Μυτιληναίο.

Υπάρχει δεδηλωμένη, η Χώρα έχει κυβέρνηση. Με τη δήλωση αυτή ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι έχει επέλθει συμφωνία για το σχηματισμό Κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ, Δημοκρατικής Αριστεράς και σηματοδότησε την επιθετικότερη κίνηση των πωλητών και την καταγραφή σημαντικότατων βραχυπρόθεσμων κερδών, στα γρήγορα χαρτοφυλάκια που είχαν ποντάρει σε αυτό το ενδεχόμενο.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που επισημαίνουν ότι τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών ενέτεινε και η μάλλον “χλιαρή” ανακοίνωση από την Σύνοδο των G20.

Ενδεικτική η προειδοποίηση του Βρετανού Υπουργού Οικονομικών George Osborne “μην περιμένετε μία και μόνη Σύνοδος να λύσει τα προβλήματα της Ευρωζώνης γιατί θα απογοητευθείτε”.

Επίσης, σήμερα πιέστηκαν να κλείσουν θέσεις τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με βραχυπρόθεσμη πίστωση (Τ+3) και τα οποία είχαν πάρει θέση στην εγχώρια Αγορά στις τελευταίες συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας.

Η κόπωση στον Τραπεζικό κλάδο είχε ξεκινήσει σημαντικά νωρίτερα, αφού από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, μόνο αυτός της Εθνικής έδειχνε να αντέχει στο θετικό πρόσημο, για να υποκύψει από τις 14.40 και μετά.

Αξίζει, βεβαίως, να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση ξεκίνησε με μάλλον ανοδικές διαθέσεις και το τελευταίο κύμα των αγοραστών να ωθεί τον Γενικό Δείκτη μέχρι τις 619,26 μονάδες (+3,2%) και τον Τραπεζικό μέχρι τις 274,13 μονάδες (+3,4%).

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η σχετική αύξηση του τζίρου (σε σχέση με χθες) και το “rotation” μεταξύ των πρωταγωνιστών στους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους.

Έτσι ενώ συνέχισαν ανοδικά οι ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, την Τραπεζική κόπωση αντικατέστησαν σε σχετικό βαθμό οι Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος (έκλεισε στο υψηλό ημέρας) και σε δεύτερο λόγο οι Μέτκα, Τιτάν, Jumbo, Folli Follie Group.

Σημαντική, ως προς το τελικό πρόσημο του Δείκτη και η συνεισφορά από την Coca-Cola που μέσω των δημοπρασιών έκλεισε με σημαντικά κέρδη και μάλιστα, στο υψηλό ημέρας (!)

Αντίθετα κοντά στα χαμηλά ημέρας έκλεισαν οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ και Motor Oil.

Χαμηλότερα, συνεχίστηκε η κινητικότητα σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, με την δεύτερη σήμερα να κερδίζει τις εντυπώσεις, σημαντικά ημερήσια κέρδη για τον Fourli (άξια λόγου η αντίδραση από τα 0,6420 ευρώ, κλείσιμο 1/6), αλλά και την Σιδενόρ, συνέχισε ανοδικά η, Eurodrip, ΚΛΜ, Πλ. Θράκης, Τέρνα Ενεργειακή, Frigoglass, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΛΠ πλαισιώθηκαν στους ημερήσιους διακριθέντες, ενώ εδώ και δύο συνεδριάσεις και πέριξ των 1,50 ευρώ, έχουν αλλάξει χέρια εκατοντάδες χιλιάδες κομμάτια στον Σαράντη.Επιστρέφοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ και στην μετοχή της Εθνικής, αξίζει αναφοράς η σημερινή έκθεση της Citigroup.

Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ παραμένει τεράστιο ρίσκο, σημειώνει η Citi σε έκθεσή της για την Εθνική, όπου αποσύρει την τιμή-στόχο λόγω αβεβαιότητας και επαναλαμβάνει την ουδέτερη σύσταση για τη μετοχή.

Ο οίκος αναθεωρεί σημαντικά χαμηλότερα τις προβλέψεις για την κερδοφορία της Τράπεζας. Ειδικότερα, προβλέπει ότι η ΕΤΕ θα εμφανίσει ζημιές 1,18 δισ. ευρώ το 2012 και ζημιές 522 εκατ. ευρώ το 2013.

Σημαντικό περιορισμό των ζημιών στα 62 εκατ. ευρώ προβλέπει η Citi από το 2014. Παράλληλα, σημειώνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του δανειακού χαρτοφυλακίου της Εθνικής βρίσκεται στην Ελλάδα, όπου υπάρχουν σημαντικά μακροοικονομικά ρίσκα από το ενδεχόμενο εξόδου της Χώρας από την Ευρωζώνη. Αυτές οι ανησυχίες ενδέχεται να επηρεάσουν τόσο τη βραχυπρόθεσμη όσο και τη μακροπρόθεσμη απόδοση των μετοχών, τονίζει.

Αναφερόμενοι στην γενικότερη εικόνα του Χ.Α., θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή σημαντική διόρθωση από τα υψηλά ημέρας και μάλιστα το γεγονός ότι ο Δείκτης δοκίμασε και επίπεδα χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων, είχε και ευεργετικό αποτέλεσμα, καθώς αποδυνάμωσε τις τάξεις των εν δυνάμει πωλητών, οι οποίοι θα έκαναν περισσότερο αισθητή την παρουσία τους στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Αν στα χαμηλά ημέρας, τοποθετήθηκαν “γερά χέρια”, δεν αποκλείεται η όποια διόρθωση να είναι βραχύβια, έστω και αν το δέλεαρ κατοχύρωσης κερδών παραμένει ισχυρότατο, μετά από τις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ και διάσπαση της Ευρωζώνης αναμένουν οι μεγαλύτερες Γερμανικές Τράπεζες Deutsche Bank και Commerzbank, καθώς η πρόσκαιρη ανακούφιση από το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής στην Ελλάδα δεν είναι αρκετή για την επίλυση των μακροχρόνιων προβλημάτων που ταλανίζουν την Ευρώπη.

Μικτά πρόσημα στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές και κινήσεις πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος στην Wall Street ενόψει της απόφασης της Fed σήμερα το απόγευμα.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών η Fed θα προχωρήσει σε νέα δράση, το πιθανότερο προς επιμήκυνση του προγράμματος Operation Twist (πωλήσεις βραχυπρόθεσμων ομολόγων και αγορά μακροπρόθεσμων με στόχο χαμηλότερα μακροπρόθεσμα επιτόκια) και όχι τόσο προς ένα QE3 (αγορές ομολόγων που ενσωματώνονται στον ισολογισμό της).

Η Ισπανία είναι πιθανό να χρειασθεί να “κουρέψει” τα ομόλογά της πριν καταστεί δυνατό να λάβει μία μεγάλου μεγέθους διεθνή οικονομική βοήθεια, δήλωσε ο πρώην επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Πέτρος Χριστοδούλου, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό BBC, αποσπάσματα της οποίας αναμετάδωσε το πρακτορείο Bloomberg. “Θα υπάρξει κάποια παρέμβαση για να σταθεροποιηθεί το χρέος της Ισπανίας και της Ιταλίας”, δήλωσε ο κ. Χριστοδούλου. “Αν δεν υπάρξει επαρκής σταθεροποίηση, η Ευρώπη θα κινηθεί σε τέτοια κατεύθυνση ώστε πριν δοθούν μεγάλης κλίμακας κεφάλαια από τον Δημόσιο τομέα, να πρέπει να υπάρξει κάποιας μορφής συμμετοχή του Ιδιωτικού τομέα”, προσέθεσε ο ίδιος.

Οι κεφαλαιακές ανάγκες των Ισπανικών Τραπεζών εκτιμώνται στα 50-60 δισ. ευρώ με βάση το βασικό σενάριο του οίκου αξιολόγησης Fitch. Ωστόσο, οι κεφαλαιακές ανάγκες αυξάνονται στα 90-100 δισ. ευρώ με βάση ένα "σκληρότερο" σενάριο για την Ισπανία, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η ένταση της συστημικής κρίσης που έχει ενσκήψει στην Ευρωζώνη είναι απίθανο να μειωθεί μέχρι οι Ευρωπαίοι ηγέτες να διαμορφώσουν έναν αξιόπιστο οδικό χάρτη για τη συμπλήρωση της νομισματικής ένωσης με μία πολύ μεγαλύτερη δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική ενοποίηση, αναφέρει ο οίκος Fitch σε ανακοίνωσή του.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, στο ταμπλώ του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος του Ελλάκτωρα, οι μεγαλύτερες απώλειες για Alpha Bank (-11,97%), Eurobank (-13,41%), Εθνική (-10,63%) και Πειραιώς (-11,81%, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Κύπρου, Motor Oil, CPB, MIG.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Μυτιληναίο (12%) και ΟΤΕ (10,05%). Ακολούθησαν με κέρδη μεγαλύτερα του 3% οι Coca-Cola, Ελ. Πετρέλαια, Μέτκα και ΟΠΑΠ και του 2% οι Τιτάν, Jumbo, Folli Follie Group. Μικρότερα κέρδη για τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος 25 μονάδων με υψηλό ημέρας τις 619,26 (11.09) και χαμηλό τις 594,24 μονάδες (16.39) για να κλείσει τελικά στις 603,04 με κέρδη 0,49%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 83 εκατ.

Διαφορετική της αρχικής η τελική εικόνα με 66 ανοδικές μετοχές έναντι 71 πτωτικών, ενώ 27 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 6 έως 20%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η ανακοίνωση της δημιουργίας Κυβέρνησης έφερε “take profit”, σημειώνει το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι 224 και 218 μονάδες, δείχνουν σαν οι κοντινότερες στηρίξεις, ενώ θα χρειαστεί το κάτι παραπάνω για να υπερκεραστούν οι 236 μονάδες.

Σιγά - σιγά έχουμε μία διάχυση και σε τίτλους που έμειναν πίσω στην αντίδραση, οπότε και διόρθωση να σημειωθεί μπορεί να δούμε τίτλους να κινούνται διαφορετικά.

Στους Τραπεζικούς τίτλους που διόρθωσαν έντονα, η Εθνική έκλεισε οριακά χαμηλότερα από την απαιτούμενη διόρθωση μέχρι τα 1,45 ευρώ, ενώ η Alpha Bank έκλεισε ακριβώς επάνω στην δεύτερη στήριξη των 1,25 ευρώ (η πρώτη ήταν στα 1,32 ευρώ).

Στις διεθνείς Αγορές, για τον DAX, η ζώνη του 6300-6290 γίνεται κύρια στήριξη ενώ το 6390 και 6423 είναι κοντινές αντιστάσεις. Εν κατακλείδι η ζώνη 6420-6450 θέλει προσοχή και μπορεί να γίνει διαχείριση “long” θέσεων, σε περίπτωση που προσεγγιστεί. Το 6330 πρώτη κοντινή στήριξη.

Για τον S&P 500 κοντινές κύριες στηρίξεις που κρατάνε και το πολύ βραχυπρόθεσμο Momentum το 1343- 1346 επίπεδο που αν χαθεί θα μπορούσε να δώσει το 1332-1334. Το 1353-1356 είναι οι αντιστάσεις μας. που διάσπαση θα μπορούσε να μας φέρει στο 1359 ή 1362.

Για τον Dow Jones κοντινή στήριξη το 12717 και 12675 ενώ όσο κινείται πάνω από το 12.645 το ανοδικό momentum δείχνει να κρατάει.

Προς τα πάνω, αν υπερκεραστεί η ζώνη 12800-12820, ο εν λόγω δείκτης θα μπορούσε να δοκιμάσει και πάλι την ζώνη 12850-12880, εκτιμά το τμήμα ανάλυσης της ΑΕΠΕΥ.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση δύο όψεων που ξεκίνησε ανοδικά και τελείωσε με σημαντική διόρθωση.
Σημαντική υποχώρηση στα συμβόλαια του 20αρη, ενώ συνεχίστηκε η υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών.

Το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου με μεγαλύτερες απώλειες από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, γύρισε σε μικρή υποτίμηση 0,12%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3655, τιμή εκκαθάρισης 225,75), κινήθηκαν μεταξύ 223 και 237,5 μονάδων.

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια, καθώς το σύνολο του τζίρου συνεχίζει να εξαρτάται από εγχώριους παίκτες.

Επέστρεψε ο δανεισμός τίτλων (202000 Πειραιώς, 19900 Ταχ. Ταμιευτήριο, 35000 Coca-Cola, 156200 CPB, 125000 MIG), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (33976), Alpha Bank (20061), Πειραιώς (2263), Κύπρου (2399), ΔΕΗ (978), ΟΤΕ (6671), ΟΠΑΠ (3677), Μυτιληναίο (1207), Ταχ. Ταμιευτήριο (416), ΓΕΚ (287), ΕΧΑΕ (672), CPB (1867), Coca-Cola (148), Ελ. Πετρέλαια (496), Intralot (735), Motor Oil (144), Ελλάκτωρα (226), Σιδενόρ (266), Eurobank (5096), MIG (332).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 20/6 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (6697349 τεμ.), Eurobank (8472119 τεμ.), Πειραιώς (4070460 τεμ.), CPB (7751518 τεμ.), Alpha Bank (7444750).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v