ΧΑ: Πρώτο τεστ στο Eurogroup

Κυβέρνηση έχουμε. Το ΧΑ περιμένει τη σύνθεσή της και το πρώτο δείγμα γραφής των δανειστών απέναντι στην Αθήνα. «Μικρό καλάθι» κρατά η ελληνική πλευρά κι οι δείκτες θέλουν νέα κίνητρα για να συνεχίσουν υψηλότερα.

Με ένα ρητό ανακοινωθέν αναμένεται να κλείσει η απογευματινή συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, με το οποίο η Ελλάδα θα καλείται να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που έχει συμφωνήσει μέχρι τώρα και να προχωρήσει τάχιστα στις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, ώστε να καταστεί η οικονομία πιο ανταγωνιστική και να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη. Από την πλευρά της, η Ε.Ε. θα δηλώσει έτοιμη να βοηθήσει τη χώρα μας όταν αυτή δείξει ότι περνάει από τα λόγια στις πράξεις.

Αυτό αναφέρουν διασταυρωμένες πληροφορίες του euro2day (σχετικό θέμα της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου), τη στιγμή που στην Αθήνα «κλειδώνει η προγραμματική συμφωνία», ανακοινώνεται το νέο υπουργικό σχήμα και ξεκινά ένας «μαραθώνιος - ταχύτητας» να καλυφθούν χρόνος, έσοδα, συμφωνίες και προπάντων η αξιοπιστία.

Τραπεζικός παράγοντας θεωρούσε ενθαρρυντική ένδειξη την επιστροφή-επανεισροή κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες, ενδεικτική του ρόλου που διαδραματίζει η ψυχολογία (είτε θετική είτε αρνητική).

Σε κάθε περίπτωση, ο μονόδρομος θα έχει ενδιαφέρον εάν ενεργοποιηθούν 2-3 στοιχειώδεις διαδικασίες, εάν φανεί πως κάτι μπορεί να αλλάξει έστω και σε επίπεδο λεπτομερειών.

Θα φανεί συνάμα κι η διάθεση των δανειστών από το εάν και πώς θα εκταμιεύσουν το… χρεωστούμενο 1 δισ. ευρώ, που μπορεί να αποβεί τόσο ζωογόνο για τη στεγνωμένη οικονομία.

Στις διεθνείς αγορές, αμφίσημα τα μηνύματα από την Ευρώπη, όμως ας μη μας ξεγελά η χθεσινή άμβλυνση των πιέσεων στα ισπανικά ομόλογα και στις τράπεζες της χώρας. Η Μαδρίτη -δυστυχώς για τους Ισπανούς- σύρεται από το Βερολίνο σε ένα πλήρες πρόγραμμα «βοήθειας».

Περισσότερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εξελίξεις από τις ΗΠΑ, μετά τη διόρθωση στη Wall (κυρίως λόγω Fed) και τη διαφαινόμενη προσπάθεια για τη δημιουργία κλίματος που θα διευκόλυνε ένα τρίτο πακέτο ποσοτικής χαλάρωσης πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Στο Χ.Α., αν και λίγο… άτσαλη η κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων (κυρίως κερδοφόρων), ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενη καθώς οι σημαντικές αποδόσεις κυρίως στον τραπεζικό κλάδο προκαλούσαν. Άλλωστε, από αρκετούς και χθες σημειωνόταν πως στα τρέχοντα επίπεδα τιμών -των 600 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη- η αγορά έχει προεξοφλήσει και τον σχηματισμό κυβέρνησης, περιμένοντας πλέον τη σύνθεση του οικονομικού επιτελείου και βεβαίως τα πρώτα δείγματα γραφής των δανειστών απέναντι σε αυτήν.

Βέβαια, το «άδειασμα» στις τράπεζες (με -10,63% η Εθνική, -11,97% η Alpha Bank, -13,41% η Eurobank και με -11,81% η Πειραιώς) ήταν λίγο βιαστικό, αλλά οι ξένοι κυρίως πωλητές (BofA, Citi, Morgan Stanley) φέρεται να είχαν σημαντικά χαμηλότερες τιμές κτήσης. Είναι ενδεικτικό πως παρά το χθεσινό γύρισμα η μετοχή της ΕΤΕ μετρά απόδοση 9,3% σε διάστημα εβδομάδας.

Από τεχνικής πλευράς, οι στηρίξεις του 20άρη έχουν διαμορφωθεί (προς τις 210-205), της Εθνικής όχι πολύ χαμηλότερα του 1,40 ευρώ, αν και σημαντικές βοήθειες δόθηκαν από , ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Επίσης ενθαρρυντική ήταν η προσπάθεια αντίδρασης των Μέτκα, Μυτιληναίου, Ελληνικών Πετρελαίων και Τιτάν.

Για την ελληνική τσιμεντοβιομηχανία σε σχετικό θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη καταγράφεται η συγκρατημένη αισιοδοξία (πλέον) των ανθρώπων του ομίλου. Κάτι σημαντικό, κατά την εκτίμησή μας, δεδομένων της βαρύτητας και της ιστορίας του Τιτάνα και του ρόλου-σηματωρού για το εγχώριο επιχειρείν και το Χ.Α.

Περιμένουμε επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων για τους τρεις βασικούς δείκτες, την ανάσχεση της λογικής διόρθωσης στις τράπεζες το αργότερο μέχρι αύριο και τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την αποσαφήνιση της τάσης. Που υπό προϋποθέσεις μπορεί να ενισχύει το σενάριο της περαιτέρω βραχυπρόθεσμης αντίδρασης.

Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε εάν και πώς θα επηρεάσει την αγορά η απειλή της MSCI για υποβάθμιση της Ελλάδας σε αναδυόμενη αγορά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v