Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάμικτα συναισθήματα

Διέψευσε η σημερινή συνεδρίαση όσους πίστευαν ότι η αγορά θα υποχωρούσε, αλλά, παράλληλα, δεν ικανοποίησε η κάθετη μείωση της αξίας των συναλλαγών. Αξιοπρόσεκτη η συμπεριφορά της Εθνικής, σημαντικά κέρδη για Intracom, Εμπορική και Alpha Bank. Διαστακτικότητα στην περιφέρεια.

του Α. Αναγνωστόπουλου



Συνεδρίαση που επιβεβαίωσε τους λίγους (οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου προέβλεπαν πτώση μετά τα όσα συνέβησαν την τελευταία ώρα συνεδρίασης την Παρασκευή), δημιούργησε όμως ανάμικτα συναισθήματα αφ΄ ενός λόγω της περίπου κάθετης πτώσης της καθαρής αξίας συναλλαγών και αφ΄ ετέρου λόγω της διαφοροποιημένης εικόνας που παρουσίασαν μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, κάτι που επιβεβαιώνεται από το +0,21% του FTSEM και το –0,61% του FTSES έναντι του +0,36% του FTSE, αλλά και από την τελική σχέση ανοδικών – πτωτικών.

Όμως και οι μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές δεν έδειξαν να εκμεταλλεύονται την συνεχιζόμενη πτώση των τιμών του πετρελαίου και την πολύ καλή εικόνα που παρουσίασαν νωρίτερα τα μεγάλα Ασιατικά χρηματιστήρια, με αποτέλεσμα την ώρα που έληξε η συνεδρίαση στην Σοφοκλέους να παρουσιάζουν μικρές απώλειες.

Παράγοντες της Αγοράς εκτιμούν σαν πιθανότερο σενάριο αυτό της συσσώρευσης, καθώς αναμένουν άλλους Δεικτοβαρείς τίτλους να διορθώνουν από τα πρόσφατα υψηλά λόγω ρευστοποίησης βραχυπρόθεσμων κερδών και άλλους να κινούνται ψηλότερα περιορίζοντας έτσι τις πιθανότητες σοβαρής υποχώρησης του Δείκτη.

Τεχνικά η εικόνα παραμένει η ίδια με πρώτο σημείο στήριξης τις 2600-2580 μονάδες και αντίστασης τις 2650 μονάδες, που προς το παρόν και με αυτό τον τζίρο θεωρείται δύσκολο να υπερκεραστούν (!).

Ασφαλώς όλοι σήμερα περίμεναν την συμπεριφορά της Εθνικής (πρώτη μέρα μετά το placement), ο τίτλος της οποίας μπορεί να μην έδειξε διαθέσεις σημαντικής υποχώρησης όμως βρέθηκε στο χαμηλό ημέρας ελάχιστα προ του τέλους και έκλεισε με μικρές απώλειες.

Οι υπόλοιποι τίτλοι του FTSE παρουσίασαν μικτή εικόνα, με αρνητικούς πρωταγωνιστές τις Eurobank, Coca-Cola, Ελ. Πετρέλαια, Ελ. Τεχνοδομική, Τιτάνα (αξιοσημείωτες απώλειες με μικρό σχετικά όγκο συναλλαγών) και αρνητικό πρόσημο για Πειραιώς, ΗΥΑΤΤ και Γερμανό (κατά την διάρκεια της συνεδρίασης οι απώλειες πλησίασαν το 3%).

Αντίθετα πολλά τα κέρδη για την Ιντρακόμ που βρέθηκε στο υψηλό ημέρας λίγο πριν το τέλος, σημαντική θετική μεταβολή για την Alpha Bank, η θετική έκπληξη ήλθε από την Εμπορική, αξιοσημείωτα κέρδη για Αγροτική, ΔΕΗ και Cosmote (η Bear Stearns δίνει τιμή – στόχο τα 16,66 ευρώ), ξεκίνησε πολύ δυνατά ο ΟΠΑΠ φθάνοντας μέχρι τα 18 ευρώ για να υποχωρήσει σχετικά στην συνέχεια και θετικό πρόσημο για τον ΟΤΕ.

Ο Γενικός Δείκτης σε κίνηση πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος (χαμηλό 2608, υψηλό 2626,06) έκλεισε στις 2618,99 μονάδες με κέρδη 0,31%, ενώ ο τζίρος βυθίστηκε στα 126,2 εκ. ευρώ από τα οποία τα 7,9 αφορούσαν ”πακέτα”.

Σημαντικά διαφοροποιημένη έναντι των προηγούμενων ημερών η τελική εικόνα με 112 ανοδικές μετοχές έναντι 173 πτωτικών και μόλις σε 8 τίτλους τα κέρδη ξεπέρασαν το 5%.

Oσον αφορά τις προσυμφωνημένες συναλλαγές, πραγματοποιήθηκαν, δύο πακέτα των 50.000 και 43.000 τεμαχίων της Cosmote στα 14,02 και 14 ευρώ αντίστοιχα, ένα πακέτο 2.000 τεμάχια της Eurobank στα 21,74 ευρώ, ένα πακέτο 66.000 τεμάχια του ΟΠΑΠ στα 17,88 ευρώ και δύο πακέτα των 789.910 και 1.220.000 τεμαχίων της Εξέλιξης στα 0,76 ευρώ.

Επίσης, ένα πακέτο 50.000 τεμάχια του ΟΤΕ στα 12,60 ευρώ και μετά το πέρας της συνεδρίασης ένα πακέτο 155.000 τεμάχια της Βιοχάλκο στα 6,50 ευρώ και ένα πακέτο 177.000 τεμάχια του ΟΤΕ στα 12,60 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v