Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ν/σ για Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προωθεί η κυβέρνηση

Τη θέσπιση αυστηρότερων κανόνων για την κεφαλαιαγορά, αλλά και τη σημαντική διεύρυνση των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προωθεί κυβερνητικό νομοσχέδιο για το χρηματιστήριο, ανέφερε δημοσίευμα της ”Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας”. Στο στόχαστρο η ”προνομιακή πληροφόρηση”.

Ν/σ για Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προωθεί η κυβέρνηση
Τη σημαντική σκλήρυνση των κανόνων, αλλά και τη διεύρυνση των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς περιέχει νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το χρηματιστήριο, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ”Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας”.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, κατ’ αρχάς μετατρέπονται σε κακούργημα τα αδικήματα της χειραγώγησης και της προνομιακής/εσωτερικής πληροφόρησης. Εξάλλου, ειδικά εντεταλμένα όργανα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα περιβληθούν αρμοδιότητες ”ράμπο”, οι οποίες θα περιλαμβάνουν και αστυνομικές εξουσίες.

Το ν/σ για την κατάχρηση της αγοράς προβλέπει για όποιον κατ’ εξακολούθηση με συναλλαγές ή εντολές αγοράς επιτυγχάνει να δοθούν παραπλανητικές ενδείξεις για την προσφορά της τιμής των μετοχών ή καταφέρνει να διαμορφωθεί τεχνικά η τιμή της, να τιμωρείται με φυλάκιση από 3 μήνες έως 5 χρόνια. Η ίδια ποινή θα επιβάλλεται και στα λεγόμενα ”παπαγαλάκια”.

Όσοι υπάλληλοι χρηματιστηριακών εταιριών μεσολαβούν στις συναλλαγές αυτές θα τιμωρούνται με ακόμη βαρύτερη ποινή από 1 έως 5 χρόνια. Αντίστοιχες ποινές εξάλλου θα αντιμετωπίζουν και όσοι χρησιμοποιούν ”προνομιακή πληροφορία” (διοικητικά όργανα μιας εταιρίας, ελεγκτικά όργανα, όσοι μετέχουν στο μ/κ κ.λπ.).

Ακόμα, επισημαίνει το δημοσίευμα της ”Κ.Ε.”, όποιοι τελούν κατ’ εξακολούθηση τις πράξεις της χρήσης εσωτερικής πληροφόρησης και της διάδοσης παραπλανητικών πληροφοριών προς ίδιον όφελος άνω των 150.000 ευρώ θα τιμωρούνται με κάθειρξη έως 10 ετών.

Η ποινική δίωξη για τα αδικήματα αυτά θα συνεχίσει να ασκείται κατόπιν έγκλησης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ εναλλακτικά μελετάται η επιβολή δικαστικών προστίμων έως 900.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, οι ελεγκτικές εξουσίες της διευρύνονται σημαντικά. Συγκεκριμένα:

* Εντεταλμένα όργανά της θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα βιβλία και τα έγγραφα εισηγμένων και μη εταιριών, να παίρνουν ένορκες η μη καταθέσεις και να εποπτεύουν εταιρίες ακόμα και αν δεν υπόκεινται στην άμεση δικαιοδοσία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.



* Θα μπορεί να διενεργεί ακόμη και κατ’ οίκον έρευνες, καθώς και να προμηθεύεται το περιεχόμενο ηχογραφημένων συνδιαλέξεων χρηματιστηριακών εταιριών με τους πελάτες τους.

* Βάσει του υπό μελέτη ν/σ, η Επιτροπή θα μπορεί να ζητά τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων από το δικαστήριο, να αναστέλλει τη διαπραγμάτευση μετοχών, όπως ισχύει και σήμερα, και να απαγορεύει έως και 3 μήνες την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας.



* θα μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα έως και 600.000 ευρώ στους παρακωλύοντες τον έλεγχο, σε όσους αρνούνται να συνεργαστούν ή δίνουν ψευδείς πληροφορίες.

Όπως προκύπτει από τις διατάξεις του ν/σ, αναφέρει η ”Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία”, σημαντική διεύρυνση παρατηρείται στην έννοια της χειραγώγησης. Ενδεικτικά προβλέπεται να περιλαμβάνει τη συντονισμένη δράση ενός ή περισσότερων προσώπων για την εξασφάλιση δεσπόζουσας θέσης, την εκμετάλλευση προνομιακής πρόσβασης σε ΜΜΕ, τη διάδοση ψευδών ή παραπλανητικών πληροφοριών κ.λπ.

Οι δημοσιογράφοι δεν εξαιρούνται από τους κανόνες όταν αντλούν οφέλη ή κέρδη από τέτοιες δραστηριότητες, ενώ οι ιδιοκτήτες εταιριών θα υποχρεούνται να δημοσιοποιούν μέσω ιστοσελίδας στο Διαδίκτυο οποιαδήποτε προνομιακή πληροφορία τους αφορά, καθώς και λίστα με τα πρόσωπα που απασχολούν και έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες αυτές.



Στις χρηματιστηριακές εταιρίες, υπογραμμίζει το δημοσίευμα της ”Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας”, επιβάλλεται να ηχογραφούν τις τηλεφωνικές εντολές των πελατών τους (αφού τους προειδοποιήσουν) και να κρατούν ηλεκτρονικά αρχεία εντολών για 3 χρόνια. Όσοι εκπονούν και δημοσιεύουν μελέτες-αναλύσεις για μετοχές ή συνιστούν επενδυτική στρατηγική υποχρεούνται να δημοσιοποιούν τυχόν συμφέροντα ή συγκρούσεις συμφερόντων σχετικά με τις μετοχές που αναλύουν.



Ως ”προνομιακή” χαρακτηρίζεται κάθε αδημοσίευτη πληροφορία που, εάν ένας συνετός επενδυτής γνώριζε, θα ελάμβανε υπόψη του για τη λήψη των επενδυτικών του αποφάσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v